Így trágyázd növényeid házi trágyákkal! 10 remek ölet, hogyan készítsd el otthon, saját trágyádat egyszerűen!

hirdetes

10 tipp házilag is elkészíthető szerves trágyákhoz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A természetes megoldások hívei biztosan tapasztalták már, hogy a szerves trágyák javarész hiányoznak a mezőgazdasági és kertészeti üzletek polcairól. Ha valahol sikerül is találni, az árcédulán nem éppen a legbarátságosabb eszközökkel találkozhatunk, nem beszélve arról, hogy a legtöbb ilyen termék csupán papíron „szerves”. 

Növények trágyázása

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis bárki készíthet magának valódi szerves trágyát, ami nem csak összetételében, de a költségek tekintetében is sokkal kedvezőbb, mint a bolti verziók, hiszen legtöbbjük olyan dolgokból készül, ami a legtöbb háztartásban egyébként is felelhető. Először is nézzük meg azokat az alap- és nyomelemeket, amikre egy jó trágyának (pontosabban a növényeknek) szüksége van.

1. Alapelemek a trágyában

A legtöbb bolti készítményben három alapvető elem található meg: nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K). Ezek az elemek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez (szárak és gyökerek), és sokat segítenek egészségük megőrzésében is. Minden házi készítésű trágyában szükség van rájuk.

hirdetes

2. Nyomelemek a trágyában

Persze a növényeknek sem képesek kizárólag e három alapelemmel túlélni. Ahogy az embereknek is több kell csak fehérjéknél, zsíroknál és szénhidrátoknál, úgy ők sem érik be csak ennyivel. A három alapvető elemen kívül a növényeknek három másodlagos ásványra van szükségük. Ezek a kalcium (Ca), a magnézium (Mg) és a kén (S).

A fotoszintézis közben a növények a napfényt felhasználva bontják el a vizet és a széndioxidot hidrogénné (H), oxigénné (O) és szénné (C) – ebből a három nem ásványi anyagból „étkeznek” a növények. A növények továbbá olyan mikro-tápanyagokat is felvesznek a talajból, mint a bór (B), réz (Cu), vas (Fe), klór (Cl), mangán (Mn), molibdén (Mo) és cink (Zn). Hogy ezek közül mely elemeket kell hozzáadnod a trágyádhoz, az első sorban a rendelkezésedre álló talajtípustól függ.

hirdetes

Az agyagos, alacsony pH értékű (savas) talajokból általában a makro-tápanyagok (N, P, K, Ca, Mg és S), míg a magas pH-val rendelkező (lúgos) talajokból a mikro-tápanyagok hiányoznak. A 6,0 és 6,5 közötti pH-értékű kerti talaj javarészt minden szükséges mikro- és makro-tápanyagból elegendő mennyiségűt tartalmaz az egészséges növekedés biztosításához. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


domboságy

a biokertészet egyik fontos kelléke; úgy készül, hogy a talajból 25—35 cm mélyen... Tovább

igásló takarmányozása

az igáslovak fizikai erejét hasznosítják, ezért takarmányozásukban az elvesztett energia... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem