Egyedülálló új köszmétefajta - A bíbor köszméte

Egyedülálló új köszmétefajta - A bíbor köszméte

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy nagyon különleges köszmétefajtát mutatok most be nektek, ami nem más, mint a bíbor köszméte, nézzük, miben rejlik a különlegessége!

Egyedülálló új köszmétefajta - A bíbor köszméte

Köszmétefa

Ha egy fajta felkerül a Nemzeti Fajtajegyzékbe, akkor korlátozás nélkül szaporítható, bárki megvásárolhatja, és szabadon forgalmazható. Dr. Kvincsák Pál egy tüskétlen köszmétét fajtakutató vitt a fajtaminősító tanács elé. A köszmétetermesztés általános rákfenéje a köszméte-lisztharmat, amely miatt az állományban lévő köszmétét drága vegyszeres permetezés, növényvédelem nélkül nem lehet fenntartani és művelni. Ezért többféle rezisztens fajta létezik a világon.

Köszmétefa bemutatása

Magyarországon eddig az Invictát ismerjük, mint lisztharmat-toleráns vagy rezisztens fajtát. Ez egyik-másik lisztharmatos évben kitűnik a tűrőképességével, tehát, hogy a lisztharmat nem, vagy alig fertőzi meg. Ebben a kategóriában jelentettek be egy rezisztens magyar nemesítésű köszméte hibridet, a Bíbort, amelynek a színe világos bíborrózsaszín. Óriási dolog, hogy ellenáll a lisztharmatnak, ráadásul nincsenek tüskéi!

Előfordul, hogy a hajtások tövén olykor-olykor egy-egy rövid kis tüske megjelenik, de ez sérti meg a gyümölcsöt szedő kezét. A Bíbornak nagy érdeme még, hogy az érési időt megnyújtja, mert egyfelől kései érésű, akkor is ad köszmétét, amikor már gyakorlatilag elfogyott a piacról, másrészt sokáig a bokron marad, így a házi kerti fajtaválasztéknak is új gyöngyszeme lehet.

Annál is inkább, mert a fönt említett, számos kiváló tulajdonsága mellett azt meg kell említeni, hogy a bogyók nagysága a közepestől kicsit elmarad, így a nagyüzemekben, amelyek gazdaságossági okokból a nagyobb termésű fajtákat részesítik előnyben, ez kevésbé jöhet szóba. Ez a fajta elsősorban a biotermesztőknek és a házi kerti, kiskerttulajdonosoknak való, akik viszont nem szeretnének kémiai növényvédelmet folytatni, és akik a nyár második felében is szeretnének még egy kis köszmétét az asztalra tenni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

önbeálló függesztés

a függesztett munkagépek kerete, amelyen a munkaeszközöket (kaszákat, vetőelemeket stb.)... Tovább

hízékonyságvizsgálat

a hústermelő képesség örökítő értékének megállapítása, az utódok termelése alapján,... Tovább

Tovább a lexikonra