Betolakodó rovarok a lakásban

hirdetes

Betolakodó a lakásban

K. V.

Végre beköszöntött a jó idő. Viszont a meleggel és a napsütéssel együtt megjelennek a betolakodó rovarok is, amelyek körülöttünk élnek, és észrevétlenül berepülnek a házba

 

 

 

Rovarok

Rovarok a lakásban - Hangya

 

Rengetegen szoktak panaszkodni az egyébként nem kártevő hangyákra, mert a földből az épen kikelt növényeket felforgatják. Az viszont még zavaróbb, ha betelepednek a házba is, és a szabadon hagyott élelmiszereken találjuk meg őket. Mivel a hangyák mindenevők, ezért a legjobb védekezés ellenük, ha nem hagyunk a ház egyik részében sem szemetet, sem morzsát illetve ételmaradékot. A kertek földjéből viszont könnyű kiirtani, mert a hangyák kifejezetten érzékenyek a rovarirtó szerekre, de csak azt a hangyabolyt könnyű kiirtani, amelyet elért a permetlé. Ezért ugyanazt a hangyabolyt többször is célszerű megpermetezni ahhoz, hogy az összes hangya kipusztuljon.

Rovarok

A szúnyog elsősorban a víz közeli, kertes házak körül található meg. Magyarországon mintegy 44 szúnyogfajta létezik, és mindegyik kétéltű, azaz életük első felét vízben töltik. Az új nemzedék élete pedig párzással veszi kezdetét. Számtalan módszer létezik, melyekkel védekezhetünk a szúnyogok ellen. A leghatékonyabb módszer, ha csírájában folytjuk el a dolgot vegyszeresen, a szúnyoglárvák végleges kifejlődése előtt. Számos drága rovarölőt, szúnyogriasztót lehet kapni manapság a boltokban. Azonban ne feledjük, hogy ezeknek a szereknek szinte minden esetben van emberre is káros hatása, nemcsak a környezetre és a rovarokra. Emellett a kutatások kimutatták, hogy minden tízedik embert szeretnek a szúnyogok. Nekik mindegy, mivel kenik, fújják a bőrüket, Ők nem fognak megszabadulni a zümmögő bestiáktól. Ha valakinek magasabb a koleszterinszintje, vagy édes illatú parfümöt, hajolajat használ, nagyobb lesz az esélye, hogy áldozatául esik a kis vérszívóknak. Olykor a legolcsóbb és legegyszerűbb módszerek a leghatékonyabbak a szúnyogok elleni védekezésnek. A ház körül szüntessük meg, vagy gyakran ürítsük a víztárolókat, tócsákat, így nem tudnak elszaporodni. Ültessünk az ablak alá, vagy a kertbe virágokat, fűszernövényeket. A rozmaring, bazsalikom, menta, vagy a muskátli intenzív illata távol tartja a szúnyogokat. Használjunk szúnyoghálót. Fél narancsra szórjuk szegfűszeget, majd öntsük le alkohollal, a szúnyogok nem szeretik a narancsból ilyenkor kipárolgó illatot. Helyezzünk ecettel átitatott kendőt a szobába, ez távol tartja a vérszívókat. Törjünk porrá szegfűszeget, majd helyezzük gézzsákba és helyezzük el a helyiség több pont pontján. Együnk fokhagymát, bőrön keresztül párologva szúnyogűző hatása van.

Rovarok

A házi légy szintén nem kívánatos szobatárs. Mivel csak folyékony táplálékot képes fogyasztani, ezért a szabadon hagyott szilárd ételt belepi és a nyálában lévő emésztő enzimekkel beköpi, hogy elfolyósodjon. Válogatás nélkül fogyasztja az élelmiszereinket. A kórokozó mikrobák nemcsak emésztőrendszerükben találhatóak, hanem az ürülékük is hemzseg tőle. A legyek nem kedvelik a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillatot. Ezek közül valamelyik olaját tegyük párologtatóba, vagy vattára és helyezzük el házban. Házi légypapírt is készíthetünk élénksárga kartoncsíkra kent melaszból. A csíkot lógassuk le az ajtóról vagy fektessük a konyhaszekrényre, vagy akárhova, ahol problémánk akad a legyekkel. Általában jó szolgálatot tesz az enyvvel vagy más csalogatószerrel bekent légyfogó is. Szereljünk fel szúnyoghálót az ajtókra és az ablakokra. De a legyek ellen sikeresen védekezhetünk szegfűszeggel megtűzdelt citrommal vagy szárított orgonavirággal is.

Rovarok

A legyek nagy családjába tartozik a muslica is. Az erjedő gyümölcs, cefre, ecetesedő bor jelenlétében érzik jól magukat. Irtani elég nehéz őket, a hagyományos rovarirtó szerekkel csak gyéríteni lehet az állományukat. A nagyszámú populációból mindig akad pár túlélő és ezek az egyedek újra gyorsan elszaporodnak. A legcélravezetőbb a megelőzés az, hogy a lakásban és a lakás körül ne legyenek olyan rothadó, erjedő szerves anyagok, ami a muslicák és lárváik táplálékául szolgálnak. Leghatékonyabban irtószer-mentes rovarcsapdákkal védekezhetünk ellenük. Ilyen rovarcsapdákat házilag is készíthetünk egy üres PET palack segítségével, ha levágjuk a palack nyakát úgy, hogy a levágott részt kupak nélkül, fejjel lefelé visszaillesztjük a palackba. A palack aljába töltünk vízzel hígított almareszeléket, esetleg egy kis almaecetet is adunk hozzá és öntünk bele még egy kanál mosogatószert is. A muslicák a palackba be tudnak szállni, de ki már nem. Ezt a rovarcsapdát használhatjuk a házba, illetve a ház körül is. Hatékonyságát fokozhatjuk azzal, ha több ilyen csapdát készítünk és helyezünk el.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

paradicsom vegyszeres gyomirtása

a gyomirtási technológia függ attól, hogy helyre vetett v. palántázott paradicsomot... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok