Legyen Neked is gyönyörű beporzókerted tele lepkékkel!

hirdetes

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

SFV

Ahhoz, hogy saját beporzó-kertet hozhassunk létre és a kertünkbe csalogassuk a beporzást segítő állatokat, nincs szükségünk nagy területre. Pusztán néhány cserepes virág is elég lehet, hogy olyan gyönyörű és hasznos rovarok tévedjenek a kertünkbe, mint például a méhek vagy a pillangók. 

Beporzókert

Hogyan készítsünk beporzó-kertet?


A beporzók virágnektárral és virágporral végzik a dolgukat. Hogy munkájukat segítsük, érdemes kertünk egy részét konkrét beporzó-kertként kijelölni, és telepakolni fűvel, fával, cserjékkel és vadvirágokkal. Ehhez keressünk egy olyan helyet, ahol minden nap legalább hat órán át süt a nap! Ha ehhez igencsak korlátozott hellyel rendelkezel, érdemes lehet átgondolnod a beporzó növények jó vízelvezető talajjal töltött edényekben való termesztését.


Figyelj rá, hogy a beporzó állatoknak kellő folyadékot is biztosíts, hiszen sokan – például a lepkék is – szeretnek összegyűlni és vizet kortyolgatni a sekély medencékben, iszapfürdőkben és madáritatókban!

hirdetes


Kutasd fel a területeden őshonos beporzófajokat és derítsd ki, milyen növényekre és élőhelyelemekre van szükségük ezeknek a lényeknek a boldoguláshoz és szaporodáshoz! Használj minél több őshonos növényt! Az őshonos növények jól megfelelnek az őshonos beporzó fajok igényeinek. Valójában sok ilyen lény függ tőlük. 


A beporzókat csalogató növények sokszínűsége

hirdetes


Akár őshonos, akár nem őshonos növényeket használsz, a virágformák és méretek széles skálájából válassz, hogy megfelelj a különféle beporzók táplálkozási preferenciáinak! Mivel a beporzóknak különböző szükségleteik vannak a különböző életciklus-szakaszokban, a diverzitás fenntartása vonzóbbá teszi a beporzó-kertet. Például minél többféle növény van, annál több beporzót vonz a kert. A változatos telepítések nagyobb valószínűséggel vonzzák a hasznos rovarokat és madarakat, szemben a káros kártevőkkel.

A folytatásért lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

További cikkek ebben a témában


korcs

a hibrid köznyelvi megnevezése - rosszalló értelemben. A tervszerűtlen keresztezés... Tovább

karsztvíz

a mészkövek és a dolomitok C02-tartalmú, szénsavas víz által kioldott járatrendszereiben,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növénytermesztés