Legyen Neked is gyönyörű beporzókerted tele lepkékkel!

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahhoz, hogy saját beporzó-kertet hozhassunk létre és a kertünkbe csalogassuk a beporzást segítő állatokat, nincs szükségünk nagy területre. Pusztán néhány cserepes virág is elég lehet, hogy olyan gyönyörű és hasznos rovarok tévedjenek a kertünkbe, mint például a méhek vagy a pillangók. 

Beporzókert

Hogyan készítsünk beporzó-kertet?


A beporzók virágnektárral és virágporral végzik a dolgukat. Hogy munkájukat segítsük, érdemes kertünk egy részét konkrét beporzó-kertként kijelölni, és telepakolni fűvel, fával, cserjékkel és vadvirágokkal. Ehhez keressünk egy olyan helyet, ahol minden nap legalább hat órán át süt a nap! Ha ehhez igencsak korlátozott hellyel rendelkezel, érdemes lehet átgondolnod a beporzó növények jó vízelvezető talajjal töltött edényekben való termesztését.


Figyelj rá, hogy a beporzó állatoknak kellő folyadékot is biztosíts, hiszen sokan – például a lepkék is – szeretnek összegyűlni és vizet kortyolgatni a sekély medencékben, iszapfürdőkben és madáritatókban!


Kutasd fel a területeden őshonos beporzófajokat és derítsd ki, milyen növényekre és élőhelyelemekre van szükségük ezeknek a lényeknek a boldoguláshoz és szaporodáshoz! Használj minél több őshonos növényt! Az őshonos növények jól megfelelnek az őshonos beporzó fajok igényeinek. Valójában sok ilyen lény függ tőlük. 


A beporzókat csalogató növények sokszínűsége


Akár őshonos, akár nem őshonos növényeket használsz, a virágformák és méretek széles skálájából válassz, hogy megfelelj a különféle beporzók táplálkozási preferenciáinak! Mivel a beporzóknak különböző szükségleteik vannak a különböző életciklus-szakaszokban, a diverzitás fenntartása vonzóbbá teszi a beporzó-kertet. Például minél többféle növény van, annál több beporzót vonz a kert. A változatos telepítések nagyobb valószínűséggel vonzzák a hasznos rovarokat és madarakat, szemben a káros kártevőkkel.

A folytatásért lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

trágyaszerek

Mindazok a szerves v. ásványi, ill. szintetikus anyagok,amelyek a növények számára tápanyagot... Tovább

fehér hulladékgyapjú

a színgyapjúnál kevésbé értékes, az állat fejéről, farkáról nyírt és az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növénytermesztés