Így alakítsd ki és gondozd beltéri kertedet

hirdetes

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Alakítsunk ki könnyedén beltéri kertet!

Egy beltéri kert levegőztetése

Beltéri kertednek megfelelő szellőzésre is szüksége van. Ez az, amit nagyon sokan figyelmen kívül hagynak, pedig fontos tényező, ugyanis a nem megfelelő szellőzés növeli a penész és más gombás fertőzések kialakulásának veszélyét. Ha növényeid egy balak közelében vannak, és kint nincs túl hideg, akkor a légmozgást az enyhe (de nem túl erős) huzat is biztosíthatja. Ha nincs otthonodban elegendő természetes légmozgás, akkor az egyik legjobb opció ennek pótlására egy kisméretű ventilátor. Ezt még csak nem is a növények felé kell fordítanod, csak biztosítsd vele, hogy mozogjon a levegő a szobában. Nézzük pár hasznos tanácsot még! 

Hogyan spórolj beltéri kerteden

Egy saját beltéri kert megtervezésével és elkészítésével rengeteg pénzt takaríthatsz meg, ráadásul egy olyan kertet alakíthatsz ki magadnak, ami tökéletesen alkalmazkodik otthonod adottságaihoz és szükségleteihez. Például vehetsz egy fém polcot (például olyat, amikbe szerszámokat szokás pakolni – és azt alakítod át állvánnyá úgy, hogy lámpákat és öntözőrendszert szerelsz rá. Ha nincs sok helyed, vagy egyelőre nem szeretnél jobban beruházni egy beltéri kertbe, akkor szerezz néhány műanyag tálcát és egyetlen egy nevelőlámpát néhány fűszernövény gondozására.

hirdetes

Vond be a családot is

Ha gyerkőcök is vannak a családban, akkor egy beltéri salátakert egyszerre kínálhat közös szórakozást és hasznos leckéket a növénytermesztésről és önellátásról.

Kézi beporzás

Fontos észben tartani, hogy egy beltéri kertben több növénynek is szüksége lesz arra, hogy te magad végezd el a beporzásukat. A burgonyafélék családjának tagjai (pl. paradicsomok és paprikák) számára elengedhetetlen, hogy a virágpor egyik virágról a másikra „szálljon”. Míg a szabadban ezt a szél és a rovarok biztosítják, házon belül neked kell gondoskodnod kell a feladatról. Ezt megteheted azzal, hogy napi 1-2 alkalommal néha óvatosan megrázod a növényeket, amikor már virágzanak. Egy másik opció fogni egy tiszta fülpiszkálót, vagy egy ecsetet (amit semmi másra nem használtál még) és annak a végével nagyon óvatosan sorban egymás után megdörzsölni a virágok belsejét.

hirdetes

Díszítés beltéri kerted növényeivel

Akárcsak egy kinti, egy beltéri kert sem kell, hogy unalmas és taszító legyen. Otthonod esztétikai értékét számos ehető termésű növénnyel javíthatod. A függő vagy éppen kúszónövények például nagyon jól mutatnak egy erre ideális növénytartóban (gondolunk itt például az eperre, a borsóra, vagy a spenótra). Ezen kívül kifejezetten olyan állványokat is beszerezhetsz, vagy készíthetsz magadnak, amik passzolnak többi bútorodhoz. Továbbá a virágládák nem csak a kinti párkányra helyezhetők – emeld őket az ablakon belülre, hogy egész télen gyönyörködhess bennük!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

További cikkek ebben a témában


sztróma (termőtestpárna)

Egyes gombák gömb v. megnyúlt buzogány alakú, v. párnaszerű micéliumteste. Tovább

küsz (bökle, szélhajtó küsz, Alburnus [lucidus] al-burnus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, apró, ujjnyi nagyságú, ezüst színű hal.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet