Begónia gondozása: A begónia a nyár sztárja és szerencsére sok karbantartást sem igényel: így gondoskodj róla megfelelően, hogy nyártól késő őszig végig virágozzon a kertedben.

Így gondoskodj begóniáidról ezen a nyáron

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A begónia meglehetősen kevés karbantartást igényel, és hosszú virágzási időszakot biztosít. Egyes fajtáknak kevésbé mutatós virágai vannak, de vonzó lombozatuk miatt nagyra értékelik őket. Nyáron hetekig virágozhatnak egészen késő őszig, de ha bent tartják, fajtától függően folyamatosan virágozhatnak. Hűvösebb éghajlaton ezeket a trópusi növényeket főként beltéri szobanövényként, vagy nyáron a szabadban egynyári növényként termesztik. Gazdag színű virágzatukkal és lombozatukkal a tájépítők gyakran használják kültéri konténeres elrendezésekben is.

Begónia gondozása

Hogyan kell gondoskodni a begóniáról?

A begóniát általában nem nehéz termeszteni vagy fenntartani, de fontos tudni, hogy milyen fajtád van, hogy megfelelően gondoskodhass róla. A begónia általában szereti a közvetett napfényt vagy árnyékot, a rendszeres öntözést és a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt. Rendszeresen szükséges eltávolítani az elpusztult virágait. 

Begónia metszése

Az elpusztulás mellett a begóniának időnként enyhe metszésre is szüksége lehet az elhalt vagy sérült szárak vagy levelek eltávolításához.

Begónia szaporítása

A begóniát levéldugványokról, rizómákról vagy gumókról lehet szaporítani. Egyszerűen tedd a levélvágást vízbe közvetett napfénynek, amíg a gyökerek kialakulnak, majd ültessük virágföldbe. A rizómákat és gumókat óvatosan be lehet nyomni a nedves virágföldbe, és néhány héten belül új növekedésnek kell indulnia.

Begónia termesztése cserépben

A begónia nagyon jól nő cserépben, beltéren és szabadban. A szabadban jól működik a jó vízelvezetésű terrakotta edényben, de a beltéri tartályoknak is kiváló vízelvezetéssel kell rendelkezniük. Ahogy a gumók vagy rizómák nőnek, a begóniát időnként át kell ültetni, hogy több helye legyen. Csak óvatosan emeld fel a gyökereket vagy gumókat, és helyezd egy új cserépbe friss virágfölddel, majd enyhén öntözd meg.

A begónia fajtái

Begóniák néven több mint 1 800 különböző fajta tartozik egy nagy és változatos növénycsaládba, amelyet a botanikusok a Begoniaceae családnak neveznek. A Begonia nemzetségben számos alfaj, hibrid és keresztezett változat található, amelyeket a levelek, a virágok és a növekedési szokások alapján csoportosítanak. Itt néhány közismert begónia fajta:

1.    Kerti begónia (Begonia semperflorens): Ez a fajta begónia rendkívül népszerű és széles körben elterjedt. Kicsi, egyenes szárú növény, amely virágzó tömegével hódít. A virágai kis, gömbölydedek és lehetnek fehérek, rózsaszínűek vagy pirosak.

2.    Királybegónia (Begonia rex): Ezek a begóniák különleges, díszes leveleik miatt népszerűek. A levelek általában nagyok és színesek, gyakran csíkosak, pettyezettek vagy cikcakkosak. A virágzás nem olyan hangsúlyos, mint a levelek dekoratív volta.

3.    Gumós begónia (Begonia tuberhybrida): Ez a fajta begónia törzseredetű hagymával rendelkezik, amelyet télen át tartanak pihenő állapotban. Nyáron a hagyma körül számos színes és virágzó szár nő, amelyek lehetnek fehérek, rózsaszínűek, narancssárgák vagy pirosak.

4.    Hibrid begóniák (Begonia x hiemalis): Ezek a begóniák hibrid változatok, amelyek a különböző begóniafajták keresztezéséből származnak. Virágai gyakran nagyok, és különféle színekben pompáznak, beleértve a fehéret, a rózsaszínt és a pirosat.

5.    Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens-cultorum): Ez a fajta begónia ismert a gazdag virágzásáról és a hosszú virágzási időszakáról. Virágai aprók és lehetnek több színben, mint például a fehér, a rózsaszín és a piros.

Ez csak néhány példa a sokféle begóniafajtára, amelyek léteznek. Mindegyiknek megvan a saját egyedi tulajdonsága és megjelenése, amelyek széles skálán mozognak a levelek és a virágok alakjában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

40/2006. (X. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

lángporfémszórás

a —>gépjavítás technológiájának olyan művelete, amely a tengelyek kopott felületének... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény