Ezért hervad el a bazsalikomod! Így tudod újra éleszteni!

hirdetes

Miért fonnyad el a bazsalikom? Gyakori okok, hogy miért – és hogyan lehet orvosolni a problémát

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Miért fonnyad a bazsalikom? – ez a kérdés, amellyel sok fűszernövény termesztő szembesülhet valamikor – mivel a bazsalikomot köztudottan bonyolult lehet fenntartani. Szakértőink foglalkoztak a bazsalikom hervadásának problémájával – és gondozási tippeket adnak a rengeteg egészséges bazsalikom terméshez.

bazsalikom újraélesztése

Miért kezd el fonnyadni a bazsalikomunk?


Bár könnyen észrevehető a bazsalikom vonzereje – jellegzetes ízei és aromás illatai ellenállhatatlanná teszik –, de a hervadás a probléma egyik első jele. A bazsalikom szakszerű termesztésének ismerete nagyszerű módja az egészséges termés ösztönzésének, de a bazsalikom hervadása továbbra is gyakori probléma a kertészek minden szintjén. Tehát, ha ez a probléma veszélyt jelent a fűszerkert ötleteidre, és nem tudod miért történik ez, és hogyan lehet újraéleszteni a fonnyadt bazsalikomot, akkor jó helyen jársz mert segítünk megismerni a valós problémákkal, amik a bazsalikom fonnyadásához vezetnek.


Miért fonnyad a bazsalikom?


A bazsalikom hervadásának több oka is lehet, de a leggyakoribb problémák a rendszertelen öntözésre, gyökérbetegségre vagy stresszre vezethetők vissza. Ha a talaj túl sokáig szárazon marad, a gyógynövény a vízhiány hatására elhervadhat. A túlöntözés is hasonló tüneteket okozhat, miután a gyökerek nem szívják be az oxigént, vagy megfertőződnek gombás betegséggel.


A szakértőink hasonlóképpen óva intenek a környezet által kiváltott stressztől, például a hőmérséklet-ingadozástól, vagy az átültetési stressztől, amelyek a növény lelógását eredményezhetik. A bazsalikom nevelésénél azt hangsúlyozhatnánk, hogy az alul- és túlöntözés a leggyakoribb oka a bazsalikom hervadásának – hozzátéve, hogy a talaj egészsége egy másik kulcsfontosságú tényező.

hirdetes


A túl száraz vagy túl nedves talaj előbb-utóbb megöli a bazsalikom növényét, ha nem kelesztjük fel időben.

 


Milyen gyakran kell öntözni a bazsalikomot?


Amint azt a szakértők javasolják, az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megállítsuk a bazsalikom hervadását, ha tudjuk, mikor kell öntözni a növényeket. De milyen gyakran kell öntözni ezt a fűszernövényt?

A kerti ágyásokba ültetett bazsalikom esetében hetente öntözzük meg a talajt, de ne fröcsköljük ki a levelekre, hogy megelőzze a betegségeket. Eközben a cserepes bazsalikom gyakoribb gondozást igényel, mint a földbe ültetett bazsalikom. A szakértőnk azt javasolja, hogy körülbelül hetente egyszer-kétszer öntözzünk ilyen esetben, vagy amint a talaj kiszáradtnak tűnik.

 

 


A bazsalikom szereti a teljes napfényt?


hirdetes
Nem, nem szereti a teljes napsütést, és fontos, hogy legyünk óvatosak, amikor a bazsalikomot közvetlen napfénynek tesszük ki. Bár árnyékban nem lehet jól bazsalikomot termeszteni, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az is leéghet. Ezért kulcsfontosságú az egyensúly megtalálása.
Olyan helyet kell választani, ahol a bazsalikomnövények napi hat-nyolc órát kapnak közvetlen napfényben, így a részlegesen kitett hely is nagyszerű lesz.

 

 


Hogyan élesszem újra a bazsalikomot?


Ha tudjuk, hogy mikor és hogyan kell metszeni a bazsalikomot, akkor az egészséges fűszernövényeink tovább tartanak. De mi van azokkal, akik elhervadtak? Először is meg kell győződnünk arról, hogy az edényekben a vízelvezetés elég jó legyen, és ne engedjük, hogy a víz a cserépben megálljon.


Vagy átültethetjük a növényt jobb vízelvezetéssel, vagy egyszerűen csak óvatosan levegőztethetjük a talajt a víz áramlásának javítása érdekében. És ha észrevesszük, hogy a talaj túl gyorsan kiszárad, adjunk hozzá trágyát vagy levélpenészt talajtakaró rétegként, hogy jobban megőrizze a nedvességet az edényben.


Alternatív megoldásként a szakértők egy másik módszert ajánlanak, amely azonnal újjáéleszti a fonnyadt lombozatot. Először is távolítsunk el minden nem életre kelt levelet (zúzódott és megfeketedett), mielőtt a növény hervadt részét egy jeges vízzel teli edénybe mernénk. Hagyjuk a növényt 15-50 percig benne, attól függően, hogy mennyire fonnyadt. Ez „sokkoló hatást fejt ki a növényre, és újra életre kel” – teszi hozzá a szakértő.
Most már tudod, hogyan előzheted meg a növény elhervadását. Itt a legjobb alkalom, hogy főzz is belőle valami finomat!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR38R92 (X0911 P)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címer elsõrendû... Tovább

épületalapozás

az épületek talajjal érintkező részének kialakítása, amely a stabilitást szolgálja. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert