Hogyan legyen egészséges, különleges illatú, hatalmas bazsalikombokrom? Most szakértőnk segít!

hirdetes

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
A hatalmas bazsalikombokor titka

A bazsalikom visszacsípése a megfelelő elágazások biztosítása érdekében

A legtöbb kertészeti útmutató azt tanácsolja, hogy hagyd meg kompaktra és sűrűre a bazsalikomot. Azonban a kisebb méretű növények nem hoznak annyi levelet, mint amiket nagyobbakra nevelsz. Ha tehát nagy bazsalikomot szeretnél, akkor ne 15 centiméteres korában csípd vissza azt (mint ahogy sok helyen javasolják). Hagyd szabadon növekedni amíg 30-38 centissé nem válik, és csak ez után csípd vissza. Ilyenkor ne csak az csúcsrügyet és az első pár levelet távolítsd el, hanem jó 5 centit is a szárból. Az oldalsó szárakat hagyhatod növekedni és szétterjedni mielőtt lecsípnél belőlük. Nagyjából háromhetes korukban készen állnak majd a csípésre.

Milyen fajtát érdemes termeszteni

A bazsalikomok a mentafélék családjába tartoznak, ezért olyan aromásak leveleik. Számos bazsalikomfajta létezik, és habár mindegyiket étkezési célokra termesztik, ízük merőben eltérhet egymástól. A legegyszerűbb többet is kipróbálni és kitapasztalni, hogy melyiket ízlik a legjobban. A Genovese fajtát tartják a legkiválóbbnak az olasz pestohoz, a Napolenato a pizzákon népszerű, a citrombazsalikom szószokban kiváló, stb.

hirdetes

Így érd el, hogy a bazsalikom mindig fiatal maradjon és növekedjen

A bazsalikomoknak rendszeres szüretelésre van szükségük, hogy mindig fiatalosak maradjanak. Amikor új virágrügyes hajtások jelennek meg rajtuk, azonnal csípd le őket. A virágzás megváltoztatja a levelek ízét, ezért mindig kerüld el, ha csak teheted. Ahogy minden egynyári, úgy a bazsalikomok élete is véget ér egyszer, de előtte mindegyik igyekszik teljesíteni küldetését, ami nem más, mint a szaporodás. Ha úgy érzik, hogy túlélésük veszélyben van, akkor felgyorsítják életciklusukat, és erőforrásaikat a terméshozás helyett a szaporodásra fordítják. Ez azt jelenti, hogy elkezdenek virágokat hozni, amik a magtermeléshez kellenek majd.

Amikor egy növény idő előtt lép át a szaporodási fázisba, azt felmagzásnak nevezzük. A nyári hőség, szárazság és a napok hosszának váltakozása mind előidézheti ezt. A legtöbb egynyári növény felmagzása visszafordíthatatlan folyamat, de a bazsalikom más – ugyanis nem „igazi” egynyári növény. A melegebb éghajlatokon a bazsalikomok évelőként is termeszthetők, habár a leveleik kissé durvává válhatnak a virágzást követően, ami – mint már említettük – az ízüket is megváltoztatja.

hirdetes

Egy alapos metszésért és elegendő vízért cserébe azonban új erőre kapnak, és újra beindul a levéltermelésük. Ha van egy melegházad, akkor valószínűleg ideális a körülmények benne a bazsalikom évelőként való termesztésére. Ha bazsalikomod idő előtt virágzani kezd, vidd enyhén hűvösebb, részben árnyékos helyre. Ha a talajban termeszted, akkor húzz fel némi árnyékolást köré, és nagyobb területet is nyirkosíts be körülötte. Az így keletkező pára ideális körülményeket biztosít a levéltermeléshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


égés

sugárzó hő v. magas hőmérsékletű folyadékok és szilárd anyagok által a test felszínén... Tovább

Zenker-féle elhalás

az izmokban jelentkező különleges ->elhalás, amikor az izomsejtekben csak a miofibrillumok... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem