Hogyan legyen egészséges, különleges illatú, hatalmas bazsalikombokrom? Most szakértőnk segít!

hirdetes

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A hatalmas bazsalikombokor titka

A bazsalikom visszacsípése a megfelelő elágazások biztosítása érdekében

A legtöbb kertészeti útmutató azt tanácsolja, hogy hagyd meg kompaktra és sűrűre a bazsalikomot. Azonban a kisebb méretű növények nem hoznak annyi levelet, mint amiket nagyobbakra nevelsz. Ha tehát nagy bazsalikomot szeretnél, akkor ne 15 centiméteres korában csípd vissza azt (mint ahogy sok helyen javasolják). Hagyd szabadon növekedni amíg 30-38 centissé nem válik, és csak ez után csípd vissza. Ilyenkor ne csak az csúcsrügyet és az első pár levelet távolítsd el, hanem jó 5 centit is a szárból. Az oldalsó szárakat hagyhatod növekedni és szétterjedni mielőtt lecsípnél belőlük. Nagyjából háromhetes korukban készen állnak majd a csípésre.

Milyen fajtát érdemes termeszteni

A bazsalikomok a mentafélék családjába tartoznak, ezért olyan aromásak leveleik. Számos bazsalikomfajta létezik, és habár mindegyiket étkezési célokra termesztik, ízük merőben eltérhet egymástól. A legegyszerűbb többet is kipróbálni és kitapasztalni, hogy melyiket ízlik a legjobban. A Genovese fajtát tartják a legkiválóbbnak az olasz pestohoz, a Napolenato a pizzákon népszerű, a citrombazsalikom szószokban kiváló, stb.

hirdetes

Így érd el, hogy a bazsalikom mindig fiatal maradjon és növekedjen

A bazsalikomoknak rendszeres szüretelésre van szükségük, hogy mindig fiatalosak maradjanak. Amikor új virágrügyes hajtások jelennek meg rajtuk, azonnal csípd le őket. A virágzás megváltoztatja a levelek ízét, ezért mindig kerüld el, ha csak teheted. Ahogy minden egynyári, úgy a bazsalikomok élete is véget ér egyszer, de előtte mindegyik igyekszik teljesíteni küldetését, ami nem más, mint a szaporodás. Ha úgy érzik, hogy túlélésük veszélyben van, akkor felgyorsítják életciklusukat, és erőforrásaikat a terméshozás helyett a szaporodásra fordítják. Ez azt jelenti, hogy elkezdenek virágokat hozni, amik a magtermeléshez kellenek majd.

Amikor egy növény idő előtt lép át a szaporodási fázisba, azt felmagzásnak nevezzük. A nyári hőség, szárazság és a napok hosszának váltakozása mind előidézheti ezt. A legtöbb egynyári növény felmagzása visszafordíthatatlan folyamat, de a bazsalikom más – ugyanis nem „igazi” egynyári növény. A melegebb éghajlatokon a bazsalikomok évelőként is termeszthetők, habár a leveleik kissé durvává válhatnak a virágzást követően, ami – mint már említettük – az ízüket is megváltoztatja.

hirdetes

Egy alapos metszésért és elegendő vízért cserébe azonban új erőre kapnak, és újra beindul a levéltermelésük. Ha van egy melegházad, akkor valószínűleg ideális a körülmények benne a bazsalikom évelőként való termesztésére. Ha bazsalikomod idő előtt virágzani kezd, vidd enyhén hűvösebb, részben árnyékos helyre. Ha a talajban termeszted, akkor húzz fel némi árnyékolást köré, és nagyobb területet is nyirkosíts be körülötte. Az így keletkező pára ideális körülményeket biztosít a levéltermeléshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ablakosság (foghíjasság)

a hiányosan megtermékenyült (főleg rozs-) kalász részleges meddősége. Oka lehet a... Tovább

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem