Ezeket a növényeket érdemes együtt ültetni a bazsalikommal

Társnövények a bazsalikom mellé

SFV, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A bazsalikom édes aromájával bármikor megtöltheti a konyhánkat, de az erős illata miatt a kertészkedésben is kedvelt kártevőriasztó növény. A bazsalikom a napos, jó vízelvezetésű helyeket részesíti előnyben, és a legjobban olyan növényekkel érzi magát, amelyek hasonló igényekkel rendelkeznek. Nem tudod, mit ültess bazsalikom mellé? Segítünk!

A bazsalikom társnövényei

A bazsalikom, mint társnövény


Az édes bazsalikom egy könnyen szaporítható, meleg időjáráshoz alkalmazkodott  gyógynövény, amely néhány amerikai területen a telet is képes átvészelni. Más éghajlati viszonyok között azonban ezt a gyógynövényt gyakran nyáron kültéri egynyári növényként, vagy cserépben termesztik. Így könnyen áthelyezhető beltérre, ha a hőmérséklet csökken. Erős illatának köszönhetően a bazsalikom biokémiai kártevő-elnyomó képességgel rendelkezik, amely számos társnövény számára előnyös lehet. Úgy tartják, hogy a rovarok a szaglásukra támaszkodnak, hogy megtalálják kedvenc gazdanövényeiket. Az erős szagú növények, mint a bazsalikom, elfedhetik más növények szagát, és összezavarhatják a kártevőket. A bazsalikom társnövényének kiválasztásakor vedd figyelembe azokat a fajokat, amelyek védelmet igényelnek a következő kártevők ellen, ugyanis köztudott, hogy mindegyiket taszítja a bazsalikom erős illata: spárgabogarak, legyek, szúnyogok, burgonyabogarak, poloskák, szarvférgek!


Más növények párosítása a bazsalikommal 


Ideális esetben, ha a bazsalikomot más növényekkel együtt ültetjük, az kölcsönös előnyökkel jár a csoport minden tagja számára. A bazsalikom előnyös, ha olyan növényekkel párosul, amelyek csökkentik a levéltetvek, japán bogarak, meztelen csigák és csigák populációit. A társnövényeknek vagy el kell taszítaniuk ezeket a bazsalikom számára kártevő rovarokat, vagy vonzaniuk kell a velük táplálkozó ragadozó rovarokat. 


A bazsalikom és a spárga barátsága


Ezutóbbi a helyzet, ha a bazsalikomot spárgával párosítjuk. Ha egymás mellé ültetjük, az kölcsönös előnyt jelent, ugyanis a bazsalikom illata pedig elriasztja a spárgabogarakat. Hasonlóképpen a spárga vonzza a katicabogarakat: becslések szerint ezek a ragadozó rovarok naponta 50, vagy annál több levéltetvet is meg tudnak enni. 


A bazsalikom és a paradicsom nem csak az ételekben jók együtt


Egy másik kölcsönösen előnyös példa a társas kertészkedésre, amikor bazsalikomot ültetünk paradicsommal. A tanulmányok kimutatták, hogy a bazsalikom elriasztja a paradicsomszarvférgeket. Ezek a pusztító kártevők gyorsan eltávolíthatják a paradicsom szőlőleveleit, és álcázási képességeik miatt rendkívül nehéz eltávolítani őket. A bazsalikom is előnyös helyzetben van ebben az esetben, ugyanis a paradicsomnövények árnyékot adnak a forró délutáni napsütéstől, és segítenek megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Ez segít megelőzni a bazsalikom hervadását vagy lelógását, és csökkenti a meleg, száraz időben a növények által kifejtett stressz mértékét.


Kísérőnövények a bazsalikom mellé


A spárgán és a paradicsomon kívül sok más zöldség-, fűszer- és virágfaj is részesülhet a bazsalikom rovarriasztó képességéből. Íme néhány olyan népszerű növény, amelyet a kertészek a bazsalikommal társágyaznak: 

 • cékla 
 • borágó 
 • sárgarépa 
 • kamilla 
 • metélőhagyma 
 • padlizsán 
 • körömvirág 
 • oregánó 
 • paszternák 
 • paprika 
 • retek 

Ugye, hogy a bazsalikom nem csak a tányéron passzol annyi mindenhez, de a kertben is tökéletes társakra találhat? Fogadd meg tippjeinket és legyen a kerted gyönyörű a logikus felépítettségének hála!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

foszfátmegkötődés

a talajba került, könnyen oldódó foszfortrágyák fokozatosan átalakulnak oldhatatlan... Tovább

Ökotoxikológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Kalotás Zsoltné toxikológiai osztály vezetõ Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés