Kirándulás a Bakonyban, fedezd fel Bátorkő várát!

hirdetes

A Bakony rejtett kincse – Bátorkő vára

ZH

Tapasztalt kirándulók vagytok? Akkor ez a túra nektek való! A Bakony Magyarország egyik legszebb tájegységének számít, viszont lehet erről a helyről még nem hallottál! Ez a Bakony rejtett kincs, Bátorkő vára!

bátorkő vára

Kirándulás a Bakonyban

Kinek mi jut eszébe a Bakonyi kirándulásokról? A legtöbbünknek a Római-fürdő, a Hubertlaki-tó vagy a Gaja-szurdok, de a Bakony sokkal több érdekes látnivalóval is büszkélkedik, amiket érdemes ezen az ősszel felfedeznünk! A Bakonyban bújik meg a Csárdahegyi Őskarszt is, ami páratlan geológiai ritkaságnak számít, de a mi kedvencünk csak egy igazán haladóknak ajánlott túra keretein belül közelíthető meg, ez a Bátorkő vára.


Bátorkő vára kirándulás

Hogyha te is egy kiadós túrázásra és egy csodálatos napra vágysz a természetben, akkor vedd fel a túrabakancsod és fedezd fel velünk a Vár-völgyet és Bátorkő várát! 

Vedd az irányt Várpalota felé, ha kocsival érkeztek, akkor itt tudtok leparkolni is a régi zsidótemetőnél. Ne felejtsétek el a kulacsokat megtölteni vízzel, biztosan szükség lesz rájuk!


A temetőtől elindulva rövid sétával elérünk a Vár-völgy bejáratához és máris mindenhol sziklákat lehet látni. A túraútvonalat végig információs táblák kísérik, hogy megfelelően informálódhassunk, valamint sok helyen vannak kialakítva pihenő pontok, ha esetleg megfáradnánk.

hirdetes

Kövessük végig a piros jelzést, de ezt nem is lehet eltéveszteni, majd körülbelül egy óra kényelmes séta után a szurdokban egy elágazáshoz érkezünk. Hogyha a jelzéssel ellátott utat választjuk, akkor emelkedő mentesen folytathatjuk utunkat, a balra induló út viszont folyamatos enyhe emelkedővel egy kevésbé látványos útvonalon visz tovább, viszont ezen az úton sokkal szebb a kilátás.


Kirándulás a Bakonyban Bátorkő Vára

Ha balra indulsz, akkor az út végén a vár feletti peremre juthatsz, és a nehezebb útvonal választása után az itt látott panoráma minden fáradtságért kárpótolni fog! Itt a kialakított pihenőn szusszanhatunk is egyet, mielőtt tovább mennénk, de a Kelet-Bakony egyébként sem engedi, hogy ne töltsünk el pár percet csak a kilátást csodálva. Ezután visszatérünk a piros jelzésre, ami egy meredek kis ösvényen vezet tovább a várromig.

Ha az útelágazásnál jobbra indulnál, akkor pont fordítva lesz az utad, a várromtól kell majd felkapaszkodnod a peremre, ha onnan is gyönyörködnél a kilátásban! Ha kisgyerekekkel mész, akkor inkább ezt az utat ajánljuk, bár egyik iránytól sem kell megijedni!


Bátorkő vára


A Bakony rejtett kincsét a XIII. századnak köszönhetjük, ekkor építették Bátorkő várát a Vár-völgy hajlatában kimagasló kőszirtre. A környező hegyek remekül eltakarták a várat, így csak az találhatta meg aki tudott róla, vagy aki véletlen belefutott, viszont akkoriban nagyon is fontosnak számított ez a rejtőzködő vár. A vár a váruradalom központja volt és ők ellenőrizték a Vár-völgy és a környékén áthaladó fontos kereskedelmi útvonalakat, valamint a vámot is gondosan beszedték. Az akkori uralkodó, Károly Róbert birtokában volt a vár 1326-ban, azonban később a Konth család birtokába került. A XV. században a palotai vár is megépült, ekkor viszont jelentőségét a Bakony rejtett kis vára elvesztette és állapota rohamosan hanyatlásnak indult, míg a XVII. század már csak Puszta-palotaként emlegették a helyiek.

hirdetes


Az oda-vissza út összesen 8 kilométer, de minden fáradtságot megér itt kirándulni, hogyha a Bakony kevésbé ismert csodáit szeretnénk felfedezni! Ha pedig további különleges kiránduló helyeket keresel, akkor látogass el az Isten tenyere kilátóhoz, bővebben ITT olvashatsz róla!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Sekator

Gyomirtó permetezőszer őszi búza, őszi és tavaszi árpa gyomirtására.Hatóanyag: 5 %... Tovább

bükköny (Vicia)

a pillangósok családjába tartozó nemzetség; több mint 40 faja közül nálunk négyet vontak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek