baromfitartás telepei
a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló létesítmények (épületek, berendezések, gépek) csoportos elhelyezése. A bfi.-hús előállítására a húscsibenevelő telepen a húscsibeistállók, a tojástermelő telepen a ->tojóházak és a jércenevelők alkotják a termelőépületeket, amelyekhez csatlakoznak a kiszolgáló létesítmények (takarmány- és alomtároló épületek, raktárak, tárolók, hullaégetők stb.) és a —>szociális épületek. A húscsibeistállók lehetnek almos v. ketreces (battériás) rendszerűek. Az almos rendszernél a behelyezett csibék az első hetekben az istállótérnek csak egy részét foglalják el csoportos elhelyezésben, és fejlődésükkel arányosan, fokozatosan töltik meg az egész istállóteret, amelyet általában 15 kg/m2 betelepítési sűrűségre terveznek. A berendezésről úgy kell gondoskodni, hogy az első hetekben a sugárzó műanyák 30—32°C hőmérsékletet biztosítanak, a csoportok táplálásához kézi ->önetetők és ->önitatók álljanak rendelkezésre. Majd szellőztetéssel kombinált, 15 - 20 °C teremhőmérséklet szükséges — lehetőleg automata légfűtés utján. Ugyancsak automata önetetők és túlfolyó rendszerű itatóvályúk beszerelése célszerű, amikor a csibék a teljes istállóteret megtoltik. A battériás v. ketreces rendszerű tartásnál, gépesített etetés és itatás mellett, a csibéket 2—5 sorban, egymás fölé helyezett ketrecekbe csoportosítják. Ennél a korszerű tartási módnál azonban a trágya eltávolítása még nem megfelelően megoldott, az épülettér kihasználása azonban a ->ketreces pecsenyecsirke-nevelésnél többszöröse az almosnak. A tojóházak is lehetnek almos és ketreces rendszerűek. Az almos rendszernél a legfontosabb a 2—3 sorban levő, egymás fölé helyezett csoportos ->tojó-fészek kialakítása úgy, hogy a fészekből a tojás kigurulva ne törjön össze és könnyen összegyűjthető legyen. A tojóházakban az etetés, itatás, a fűtés és szellőztetés gépesített és automatizált. A pihenőtérben az alom felett ülőrudak vannak. Általában 4000—5000 tojó befogadására alkalmasak. A ketreces rendszerű tojóházak annyiban térnek el a ketreces húscsibeistállók berendezésétől, hogy a ketreceket ferde síkú tojáskigurulóval látják el. A jércenevelő istállókat addig használják, amíg a tojónak szánt csibék bekerülnek a tojóházba. Az almozott és a ketreces rendszerű jércenevelők lényegileg megegyeznek a húscsibenevelő istállókkal, természetesen kisebb betelepítési sűrűséggel. A felsorolt ált. istállóknak a gyakorlatban számos változatát lehet megtalálni (pl. többszintes, alom helyett rácspadozatos megoldású). A különböző megoldásokkal az olcsóbb kivitelű, gazdaságosabb termelés lehetőségét kívánják megvalósítani.

Segítség! Miért ugyanakkor és ugyanúgy kezd el haldokolni az összes növényem?
Segítség, minden növényem elpusztul! Ha azonosulni tudsz ezzel a problémával, az ok valószínűleg a növény gyökereivel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A növényi...

Epsom só a kertben: csodákra képes!
Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?...

Így lehet gyönyörű fehér pázsitod, ha segítségül hívod a lóherét
Mai világunkban, ahol sokkalta inkább igyekszünk figyelmet fordítani a környezettudatosságra, sokan keresnek alternatívát a hagyományos füves pázsit helyettesítésére. Nem...

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?
Itt a sütőtök szezon, aki szereti a sütőtököt, annak ez valóságos áldás lehet. De belegondoltál már abba, hogy mennyi értékes sütőtök magot dobsz ki minden ősszel, annak...

Így termessz cseresznyeparadicsomot otthonodban egyszerűen
A cseresznyeparadicsom (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) egy ízletes, apró méretű paradicsomfajta, amelyet megfelelő körülmények között akár otthonodban is termeszthetsz. Ez...

Hogyan lehet hasznosítani a tökmagot? Tökmagpirítás lépésről lépésre
Minden ősszel megnövekszik az érdeklődés a tök, valamint a tökmag faragása és főzése iránt, a boltok polcai, piacok kis asztalkái telis-tele vannak finomabbnál finomabbnak...

A legjobb spórolós tippek zöldség és gyümölcsvásárláshoz
Manapság semmi sem olcsó, a legjobb ott spórolni, ahol csak tudunk. Sajnos a friss, tápanyag dús zöldségeknek és gyümölcsöknek mindig is megkérték az árukat. De hidd el, ezzel...

Az ősz legfinomabb fogása: Körtés-camembert sajtos focaccia
Itt van az ősz….ugye ne is folyatassuk tovább. Hát most már biztosan véget ért a nyár, de kezdetét vette valami nagyon izgalmas kaland, amit bizony ősznek hívunk. Itt az...

Így élheti túl a paprikád a legkeményebb fagyokat
A paprikát sokan egynyári növénynek tekintik. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén átteleltethetjük paprikanövényeinket bent, a lakásunkban.

Készülj fel a télre a kertben 11 lépésben!
Egyre hűvösebb a levegő és rövidülnek a nappalok. Míg a hideg időben még mindig van termés, az éghajlattól függően, a nyári termés befejeződött, és a legtöbb ember...

Szélben táncoló virágok – ismerd meg Te is a madármályvát
A madármályvák közepesen magas, bokrosodó növekedésű, egynyári növények, melyek Európa mediterrán területeiről származnak. Rózsaszín vagy fehér színeivel látványos...

10 gyakori kertészhiba, amire érdemes odafigyelni!
Emlékszel a napra, amikor először nekiálltál kertészkedni? Sokakhoz hasonlóan biztosan te is hatalmas, piros paradicsomokat, érett uborkákat és ropogós répákat láttál magad...