baromfitartás telepei

baromfitartás telepei


a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló létesítmények (épületek, berendezések, gépek) csoportos elhelyezése. A bfi.-hús előállítására a húscsibenevelő telepen a húscsibeistállók, a tojástermelő telepen a ->tojóházak és a jércenevelők alkotják a termelőépületeket, amelyekhez csatlakoznak a kiszolgáló létesítmények (takarmány- és alomtároló épületek, raktárak, tárolók, hullaégetők stb.) és a —>szociális épületek. A húscsibeistállók lehetnek almos v. ketreces (battériás) rendszerűek. Az almos rendszernél a behelyezett csibék az első hetekben az istállótérnek csak egy részét foglalják el csoportos elhelyezésben, és fejlődésükkel arányosan, fokozatosan töltik meg az egész istállóteret, amelyet általában 15 kg/m2 betelepítési sűrűségre terveznek. A berendezésről úgy kell gondoskodni, hogy az első hetekben a sugárzó műanyák 30—32°C hőmérsékletet biztosítanak, a csoportok táplálásához kézi ->önetetők és ->önitatók álljanak rendelkezésre. Majd szellőztetéssel kombinált, 15 - 20 °C teremhőmérséklet szükséges — lehetőleg automata légfűtés utján. Ugyancsak automata önetetők és túlfolyó rendszerű itatóvályúk beszerelése célszerű, amikor a csibék a teljes istállóteret megtoltik. A battériás v. ketreces rendszerű tartásnál, gépesített etetés és itatás mellett, a csibéket 2—5 sorban, egymás fölé helyezett ketrecekbe csoportosítják. Ennél a korszerű tartási módnál azonban a trágya eltávolítása még nem megfelelően megoldott, az épülettér kihasználása azonban a ->ketreces pecsenyecsirke-nevelésnél többszöröse az almosnak. A tojóházak is lehetnek almos és ketreces rendszerűek. Az almos rendszernél a legfontosabb a 2—3 sorban levő, egymás fölé helyezett csoportos ->tojó-fészek kialakítása úgy, hogy a fészekből a tojás kigurulva ne törjön össze és könnyen összegyűjthető legyen. A tojóházakban az etetés, itatás, a fűtés és szellőztetés gépesített és automatizált. A pihenőtérben az alom felett ülőrudak vannak. Általában 4000—5000 tojó befogadására alkalmasak. A ketreces rendszerű tojóházak annyiban térnek el a ketreces húscsibeistállók berendezésétől, hogy a ketreceket ferde síkú tojáskigurulóval látják el. A jércenevelő istállókat addig használják, amíg a tojónak szánt csibék bekerülnek a tojóházba. Az almozott és a ketreces rendszerű jércenevelők lényegileg megegyeznek a húscsibenevelő istállókkal, természetesen kisebb betelepítési sűrűséggel. A felsorolt ált. istállóknak a gyakorlatban számos változatát lehet megtalálni (pl. többszintes, alom helyett rácspadozatos megoldású). A különböző megoldásokkal az olcsóbb kivitelű, gazdaságosabb termelés lehetőségét kívánják megvalósítani.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
barna padlizsán

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...

gyümölcsös savanyúság recept

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...

batáta felszedése és tárolása

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...

vattacukorfű jellemzői

Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted

A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...

madársóska kiirtása

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...

cukkini lisztből

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...

konyhai hulladék Bokashi komposztálása

Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek

Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...

krumpli felszedése

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...

neem olaj kártevők ellen

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A kertészkedés örömeit gyakran árnyékolhatják be a különféle kártevők, amelyek megfertőzik a növényeinket, tönkreteszik a termést, és komoly károkat okozhatnak a...

gyümölcsfa metszése

Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során

Az elmúlt években tapasztalt aszályos időjárás, korai tavasz, kései ősz és a gyümölcsfa korai érésének jelenségei jelentős hatással voltak a gyümölcsfák gondozására...

banánfa téliestíése

Íme 5 bevált tipp és hasznos tanács a banánfa teleltetésének sikeréhez

A banánfa egzotikus szépsége otthonunk és kertünk igazi ékköve lehet, de a hideg téli hónapok komoly kihívást jelenthetnek számára, különösen, ha a szabadban marad. Ha a...

almamoly ellen bio védekezés

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Az almamoly (Cydia pomonella) következő generációja megjelent, ami komoly kihívást jelent az alma- és más gyümölcsfák tulajdonosai számára. Ez a kártevő nemcsak esztétikailag...