notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

baromfitartás telepei

baromfitartás telepei

Hirdetés

a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló létesítmények (épületek, berendezések, gépek) csoportos elhelyezése. A bfi.-hús előállítására a húscsibenevelő telepen a húscsibeistállók, a tojástermelő telepen a ->tojóházak és a jércenevelők alkotják a termelőépületeket, amelyekhez csatlakoznak a kiszolgáló létesítmények (takarmány- és alomtároló épületek, raktárak, tárolók, hullaégetők stb.) és a —>szociális épületek. A húscsibeistállók lehetnek almos v. ketreces (battériás) rendszerűek. Az almos rendszernél a behelyezett csibék az első hetekben az istállótérnek csak egy részét foglalják el csoportos elhelyezésben, és fejlődésükkel arányosan, fokozatosan töltik meg az egész istállóteret, amelyet általában 15 kg/m2 betelepítési sűrűségre terveznek. A berendezésről úgy kell gondoskodni, hogy az első hetekben a sugárzó műanyák 30—32°C hőmérsékletet biztosítanak, a csoportok táplálásához kézi ->önetetők és ->önitatók álljanak rendelkezésre. Majd szellőztetéssel kombinált, 15 - 20 °C teremhőmérséklet szükséges — lehetőleg automata légfűtés utján. Ugyancsak automata önetetők és túlfolyó rendszerű itatóvályúk beszerelése célszerű, amikor a csibék a teljes istállóteret megtoltik. A battériás v. ketreces rendszerű tartásnál, gépesített etetés és itatás mellett, a csibéket 2—5 sorban, egymás fölé helyezett ketrecekbe csoportosítják. Ennél a korszerű tartási módnál azonban a trágya eltávolítása még nem megfelelően megoldott, az épülettér kihasználása azonban a ->ketreces pecsenyecsirke-nevelésnél többszöröse az almosnak. A tojóházak is lehetnek almos és ketreces rendszerűek. Az almos rendszernél a legfontosabb a 2—3 sorban levő, egymás fölé helyezett csoportos ->tojó-fészek kialakítása úgy, hogy a fészekből a tojás kigurulva ne törjön össze és könnyen összegyűjthető legyen. A tojóházakban az etetés, itatás, a fűtés és szellőztetés gépesített és automatizált. A pihenőtérben az alom felett ülőrudak vannak. Általában 4000—5000 tojó befogadására alkalmasak. A ketreces rendszerű tojóházak annyiban térnek el a ketreces húscsibeistállók berendezésétől, hogy a ketreceket ferde síkú tojáskigurulóval látják el. A jércenevelő istállókat addig használják, amíg a tojónak szánt csibék bekerülnek a tojóházba. Az almozott és a ketreces rendszerű jércenevelők lényegileg megegyeznek a húscsibenevelő istállókkal, természetesen kisebb betelepítési sűrűséggel. A felsorolt ált. istállóknak a gyakorlatban számos változatát lehet megtalálni (pl. többszintes, alom helyett rácspadozatos megoldású). A különböző megoldásokkal az olcsóbb kivitelű, gazdaságosabb termelés lehetőségét kívánják megvalósítani.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 5.0

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Karácsonyfaválasztás – Tippek mindenkinek

Karácsonyfaválasztási kisokos – Szakértői tippek mindenkinek

Az árusoknál ma már rengeteg féle-fajta fenyőt találhatsz te is – de ha igazán tartós, szép fát szeretnél, akkor mindenképp olvasd el cikkünket – itt a leghasznosabb...

Rovarevés hús helyett

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt javasolja, hogy le kell szoknunk a húsevésről – át kell váltanunk a rovarok evésre, nézzük hát a részleteket…

Rohamosan közeledik a Karácsony. Az ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban.

Karácsony régen és ma. Neked miről szól ez az ünnep?

Rohamosan közeledik a Karácsony. Az ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban. Nagyon elszomorító, hogy...

Készítsünk forralt bort

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Megérkezett a tél, itt van már az adventi időszak is, rengeteg karácsonyi vásárral találkozhatunk minden településen, ahol kortyolgathatunk egy kis forralt bort, krampamulit vagy...

Szigorítják az állattartást

Durva korlátozás Felcsúton – Maximum egy 15 kilós kutya tartható!

Rendkívüli testületi ülést tartottak Felcsúton, még az önkormányzati választások előtt – ennek egyik napirendi pontja a házikedvencekkel, illetve azok tartásával...

Elképesztő, hogy mennyire káros a sószórás!

Sózod a jeges járdát? Ezért ne tedd soha többé!

A legolcsóbb, leggyorsabb és a legelterjedtebb megoldás az utak, valamint a járdák síkosságmentesítésére egyértelműen a só. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy mennyire...

Készítsünk kocsonyát

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a...

Védekezzünk muslicák ellen

Így szabadulhatsz meg könnyedén a muslicáktól!

Sajnos szinte mindenkinek meggyűlik a baja a muslicákkal, a legtöbben pedig azt sem tudják, hogy honnan kerülnek elő ezek a miniatűr rovar. Most mindent megtudhatsz a muslicákról,...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Állatvédő akció, ami rosszul sikerült

Állatvédők okozták közel 500 állat halálát…

Elképesztő történetre bukkantunk az interneten: állatvédő aktivisták akciója miatt mintegy ötszáz kacsa vesztette életét, azt hiszem, hogy ezt nevezik eszméletlen nagy...

A pomelo bemutatása

Pomelo, az óriásgyümölcs

Nagyobb, mint a grapefruit, az íze édes, a héja vastag, gyümölcse óriási, az összes citrusféle közül a legnagyobb, melynek súlya akár a 10 kilogrammot is elérheti. Most te is...

Készítsünk szaloncukrot saját kezűleg

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Ugye mennyivel jobb lenne igazi, házi finomságot enni karácsonykor, amiről tudod is miből készült? Idén ne vásárolj feleslegesen aromával telepakolt szaloncukrot – hanem...