BARF etetés; barf etetés kutyáknak; barf étel; barf táplálás

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A BARF diéta jelentése: „biológiailag megfelelő nyers táplálék”. A Dr. Ian Billinghurst állatorvos és táplálkozási szakértő által alapított alapelv az, hogy a kutyákat az általuk kifejlesztett étrenddel táplálják – ez egy nyers étrendet, amely friss, nyers és vadon élő húsokból és zöldségekből áll. A háziasított kutyák genetikai felépítése ezt támasztja alá. A bostoni terriertől a bernáthegyiig a kutyák lényegében ugyanazok, mint őseik, a szürke farkasok. Nézzük, mi a lényege!

BARF

A BARF, mint nyers étrend

A nyers étrend magas fehérje-, mérsékelt zsírtartalmú és minimális mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, és a következőkből áll:
•    Színhús
•    Nyers húsos csontok
•    Szervhús
•    Zöldségek és gyümölcsök
•    Kiegészítők

MENNYI NYERS ÉTELT A MEGFELELŐ MENNYISÉG?

A tápláléktól függetlenül, legyen az dehidratált, nyers vagy egyéb finomság, mindig fontos figyelembe venni a kutya súlyát és életkorát. A napi adag megahatározásához a kutya jelenlegi testsúlyát kell venni. Aktivitástól függően ennek a súlynak a 2-4%-ka a kutya teljes napi adagja (egy átlagos aktivitás 2%). Ez csak egy általános szabály, érdemes kalkulátorokban megnézni az ajánlott mennyiséget, hiszen az is számít, hogy a kutyusod idősebb vagy még kölyök. 

KUTYA BARF DIÉTA ETETÉSÉNEK ELŐNYEI

Számos egészségügyi előnnyel jár, ha kutyádat nyers táplálékkal eteted: 

•    Karcsúbb, izmosabb testfelépítés; a kutyák közel 60%-ka túlsúlyos vagy elhízott a testállapot pontozása alapján, ami számos negatív állapothoz vezet
•    A bőr és a szőrzet javítása
•    Tisztább fogak és frissebb lehelet
•    Kevesebb kellemetlen szag
•    Élénk, nyugodt energia

Ne feledkezzünk meg a környezeti előnyökről sem: a nyers takarmányozás csökkenti az ökológiai lábnyomunkat. A nyers étrendet a kutyák és macskák (ők is ehetik természetesen!) szervezete jobban hasznosítja, ami kisebb székletnek és tisztább alomdoboznak felel meg.
A BARF-diéta olyan állati részeket is használ, mint a szervhúsok, amelyeket bár biztonságosan fogyaszthatunk, az emberek általában elkerülik. A hús ezen részeinek használata csökkenti a pazarlást.
Röviden: ami jó házi kedvenceinknek, az jó a környezetünknek is. Ez valóban mindenki számára előnyös. 

VÁLASSZ KIEGYENSÚLYOZOTT BARF ÉTRENDET

Annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnye van, a nyers étrend egyik hátránya az a kockázata, hogy kutyád esetleg kiegyensúlyozatlan étrendet kap. Sok tulajdonos saját maga akarja megcsinálni, ami nagyszerű. Sajnos a legtöbben nem tudják, hogyan kell megfelelően kiegyensúlyozni a kutyáknak szükséges összes mikrotápanyagot, ami hiányosságokhoz és jövőbeni egészségügyi problémákhoz vezethet. Így ennek mindenképpen érdemes utánajárni, vagy előre készített BARF ételeket vásárolni. 

A KUTATÁS TÁMOGATJA A BARF-OT

Dr. Björkman álaltorvos a homocisztein szintjét tanulmányozta kutyákban, ami a gyulladások és a krónikus betegségek jelzője az étrenddel kapcsolatban. Kísérletében hat hónapig négy kutyacsoport vett részt. Az első csoportot korábban nyersen táplált kutyák alkották, akiket a vizsgálat második felében száraztápra váltottak. A második csoportot szárazon táplált kutyák alkották, amelyeket három hónapig nyers tápra váltottak. A harmadik és negyedik csoport folytatta a szokásos (száraz vagy nyers) ételt a teljes hat hónapos vizsgálat során.
A kutatás kimutatta, hogy a nyers táplálékkal etetett, nyers táplálékot folytató kutyák homociszteinszintje a legalacsonyabb, míg azoknál a kutyáknál, amelyek száraztápot ettek, és folytatták a száraztápot, a legmagasabb a homocisztein szintje, 10-szer több, mint a nyersen táplált csoportban. Hasonlóképpen, a nyers táplálékon nevelt kutyáknál is ötszörösére nőtt a betegségjelző szint a szervezetben a vizsgálat befejezésekor, amikor átváltottak a szárazra újra. 

ÍGY KEZDD EL KUTYÁDAT SZOKTATNI NYERS ÉTRENDRE?

Most, hogy jól tájékozott lettél a nyers etetés előnyeiről, ideje elkezdeni! Íme néhány lépés, amellyel kutyádat átállíthatod a BARF étrendre:

Ha kutyád még nem ismeri a nyers táplálékot, lassan válts át. A teljes átállás gyakran egy héten belül elvégezhető; azonban a kulcs az, hogy lassan haladjunk, mint minden étrendi változtatásnál. A kölykök általában néhány nap alatt megszokhatják, mivel általában egészségesebb az emésztőrendszerük, mint az idősebb kutyáké. Minél idősebb a kutya, annál hosszabb ideig kell átállnia az új nyers étrendre.

Kezdésként azt javasoljuk, hogy az első étkezés előtt fél naptól egy teljes napig koplaltasd a kutyát, hogy biztosítsd a jó étvágyat, majd etesd egy kicsit, hogy lásd, hogyan kezeli a friss táplálékot. Ha minden rendben van, folytasd az eredeti étrended egy kevés az új nyers étellel.

Figyeld a kedvencedet. Ha kedvencednél laza székletet tapasztalsz, várd meg, amíg a széklet megszilárdul az átmenet folytatásához. 
Állatorvosotokkal mindenképpen beszéljétek át a többi, lényeges dolgot!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízületi egerek

főként gyulladással kapcsolatosan keletkező és az ízület üregében helyeződő szabad... Tovább

Gombaölo Prosaro

Felszívódó gombaölő szer őszi búza levél- és kalászbetegségek elleni... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos