Milyen különleges növényt neveljek otthonomban? Ismerd meg Te is a banánfát, mutatom, hogy tudsz nevelni egyet

hirdetes

Hogyan nevelhetünk otthon banánfát? Elmondjuk!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Banánfa nevelése

A banán metszése

A banán metszésével elősegítheted a növény növekedését, ami több gyümölcsöt is eredményez majd. A banánt évente két alkalommal, egyszer tavasszal, mielőtt nőni kezdene, egyszer pedig szüretelés után ajánlott metszeni. A metszés elsődleges célja, hogy eltávolítsd a banánokról a felesleges hajtásokat, amik a talajból nőnek ki a növény tövénél. Ez azért fontos, mert ezek a hajtások rengeteget felélnek a fa erőforrásaiból, amiket bizonyára jobb szeretnéd, ha a gyümölcstermésre fordítana. Fogj egy éles kést, és vágd vissza őket egészen a talajig. Ezeket a hajtásokat el is ültetheted, ha több banánt szeretnél. Fontos, hogy 5-6 hajtást mindig meghagyj, mert ezek lesznek azok, amik gyümölcsöt fognak teremni a növényen. Ha egy hajtásról már minden gyümölcsöt leszüreteltél, vágd le, mert többször nem fog teremni. A levelekből csak az elhalt, vagy fertőzött darabokat kell eltávolítani – egyéb metszést nem igényelnek.

hirdetes

Hogyan kell megtermékenyíteni (megporozni) a banánt?

Szerencsére az ehető termésű banánok mind önmegporzók, tehát ezzel különösen nem kell foglalkoznod. Akár egyetlen egy példány is képes teljesen önállóan megtermékenyíteni saját magát, minden külső beavatkozás nélkül.

hirdetes

Kell-e ritkítani a banánfürtöket?

Erre nincs szükség – a hajtások, amin a termések megjelennek csupán egyszer fognak teremni. Ha megfelelően metszed banánjaidat (5-6 hajtást hagysz meg rajtuk szezononként), akkor ideális mennyiségű, méretű, és ízű gyümölcsöt teremnek majd. Arra esetleg jó odafigyelni, hogy ha a termések súlya lehúzza őket, akkor kösd egy karóhoz banánjaidat.

Mikor szüreteljem a banánt?

Habár sokak számára magától értetődő, hogy a banánok sárgára érnek, ez valójában nem igaz minden változatra. Tény, hogy a legtöbb változat először sötét-, majd világoszöld színt vesz fel, végül pedig sárgává érik, de vannak olyan banánok is, amelyek tökéletesen érett formájukban is zöldek maradnak, és sosem sárgulnak be. Értelemszerűen nézz utána, hogy az általad választott fajtára mi jellemző, és persze egy-egy ízpróbát is érdemes tartani néha.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejlődésgenetika

a genetikának az egyedfejlődést szabályozó gének működésével, azok kölcsönhatásaival... Tovább

fűzött csánk (kivágott csánk)

hibás lábalakulás, a —>csánkról a szárra nem fokozatos az átmenet, hanem az aránylag... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem