Milyen különleges növényt neveljek otthonomban? Ismerd meg Te is a banánfát, mutatom, hogy tudsz nevelni egyet

hirdetes

Hogyan nevelhetünk otthon banánfát? Elmondjuk!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Banánfa nevelése

Mennyi fényre van szüksége a banánoknak?

A banánoknak legalább napi 6-12 óra napfényre van szükségük. Ha nem kaphatnak nálad természetes forrásból ennyit, akkor sem kell félned, mert sokan termesztenek sikeresen banánt házon belül még viszonylag kevés fény mellett is. A kevesebb fény azonban jóval lassabb növekedést jelent majd. Ha otthonod súlyosan fényhiányos (legalább is egy banán szemszögéből), akkor szerezz be növénytermesztő LED lámpákat.

Milyen gyakran kell öntözni a banánt?

A házon belül, növénytartóban nevelt növények mindig több vizet igényelnek, mint szabadban tartott társaik. Ez különösen igaz a banánfákra, amiket szobanövényként 2-3 naponta kell megöntözni, illetve a termőidőszak során minden reggel jól esik nekik egy enyhe vízpermet a leveleikre (habár ez attól függ, hogy mennyire párás idők járnak éppen). Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen két öntözés között – mindig legyen nyirkos, de ne teljesen átázott. Ügyelj rá, hogy jó vízelvezetésű talajt és cserepet használj.

hirdetes

Mi az ideális hőmérséklet a banán számára?

A banánok trópusi növények, így természetesen a meleg, párás körülményeket kedvelik. Lehetőség szerint éjszaka 19°C-nál nem hidegebb, nap közben pedig 26°C körüli hőmérsékleteket biztosíts számukra. Ne félj, ha éjszakánként néha hidegebb van ennél – a banánok erős növények, és hacsak fagy nem éri őket, nem zavartatják magukat igazán a hűvösben. Lényegében általános szobahőmérsékleten remekül elvannak.

hirdetes

Mivel és hogyan kell trágyázni a cserépben nevelt banánokat?

A termőidőszak során érdemes heti egy alkalommal trágyáznod banánjaidat. Ehhez használj káliumban, nitrogénben és magnéziumban egyaránt gazdag műtrágyát. Alkalmazhatsz folyékony, vagy szemcsés alternatívákat is. Lehetőleg keress kifejezetten trópusi növények számára előállított műtrágyát. Ha ilyet nem találsz, általános 20-20-20 összetételű trágya is megteszi. Ősszel és télen vegyél vissza a trágyázásból havi 1 alkalomra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

hifa

zömében kitinből, ritkábban cellulózból felépült sejtfalú gombák tenyésztestét és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem