Újra algavirágzás a Balaton vizében

Gond van a Balaton vizével – Erre figyelj, ha a Balaton nyugati részén fürdőztök

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Figyelmeztetnek a balatoni polgármesterek, hogy megjelentek a part mentén az algásodások a Balaton nyugati felén és a helyzet nem tűnik javulónak. Az ügyben megszólalt a Balatoni Szövetség elnöke is, aki elárulta, hogy jelenleg nincs miniszteri biztosa a Balatonnak.

algavirágzás

Algásodás a Balatonon


Egy balatoni miniszteri biztosnak több feladata is lenne, például foglalkoznia kellene a megvalósítandó vízparti tervekkel, az illegális stégek felszámoltatásával és ugyanígy az algásodás okának kiderítésével is, viszont ennek a személynek hiányában, csak remélhetjük, hogy a helyzetet majd sikerül javítani.


Lombár Gábor a Balaton Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a nagy 2019-es algavirágzás után, a kutatók, akik az okokat vizsgálták, jelentős részben arra a megállapításra jutottak, hogy bizonyos körülmények kedvezően hatottak a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának, ami újra előfordulhat idén is. 2019-ben azonban a villámárvíz, vagyis amikor sok csapadék hirtelen zúdult le, akkor sok minden bemoshatódott a tóba, így a mostani algásodás oka is lehetséges ez a kiváltóok.

Gond van a Balaton vizével


Az algásodáson ugyan rövid távon nem tud segíteni, de a tó élettartalmának meghosszabításáért szükséges lenne a befolyókon keresztül bekerülő üledék, por és egyéb anyagok miatt a tisztításra, azonban a Balaton kotrása teljesen leállt.


A polgármesterek és a vezetők felháborodása jogos, akik mielőbbi tájékoztatást várnak az illetékesektől, hogy milyen az algásodás mértéke, termelődik -e alga-toxin, és hogy mire is kell majd odafigyelnünk a következő nyári forró napokban, mik a teendőik a tóparton pihenőknek. Erre azonban csak a szokásos nádbejárást követően kerül sor, de az biztos, hogy Balatonederics és Szigliget között, valamint Keszthelyen a yacht-kikötőben és a Libás strandnál algásodás tapasztalható meg.

A pontos adatokat későbbre ígérik az algásodás mértékéről és összetételéről.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

görögszéna (lepkeszeg, Trigonella foenum-graecum L.)

a pillangósok családjához tartozó, igénytelen, egyéves növény. Az ókorban már... Tovább

Gödöllõi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   Cím: Gödöllõ Ady Endre sétány 60. 2100... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek