A Felvidék legszebb kastélya - Bajmóci Vár

hirdetes

Mesebeli helyszín a Felvidéken – Hamupipőke kastélyában érezhetjük magunkat Bajmócon

ZH

A Felvidék egyik legnépszerűbb és leglátványosabb látnivalójának számít a bajmóci várkastély, amely egy ősparkkal övezett domb tetején helyezkedik el festői és romantikus mivoltában. A kastély kitűnő állapotában, több mint százéve gyönyörködhetünk, ami már több nemzetközi filmforgatás helyszínéül szolgált és különböző szellem- és kísértetfesztiválnak adott otthont, ráadásul a kertjében állatkert is található a gyerekek legnagyobb örömére. Ismerd meg Te is a mesebeli Bajmóci Várkastélyt!

bajmóci várkastély

A Bajmóci Várkastély története


Egy monda szerint egy Bojnik nevű rablólovag építette, még a magyra honfoglalás idején, de az első írásos emlék a vár létéről 1113-ból származik.


Eredetileg favár volt, majd Kázmér ispán leszármazottjai kővárrá építették, később pedig Mátyás király fiáé, Corvin János tulajdonába került, aki ellen itt követtek el merényletet.


1527-ben a Thurzó család pedig a gótikus kastélyt reneszánsz formára alakította, azonban Loire menti francia várkastélyok mintájára a mai romantikus kinézetét 3 millió aranykoronás költséggel gróf Pálffy János alakíttatta át Huber József építésszel 1890 és 1910 között. Nagy értékű műkincseket gyűjtöttek itt a Pálffyak, és a gróf még a halála előtt úgy döntött, hogy időnként mutassák meg a gyűjteményt a nagyközönségnek. A II. világháború után azonban állami tulajdonba került.


A Bajmóci Várkastély látogatása


A meglehetősen bonyolult, sokfolyosós, kis és nagy várudvarokkal tagolt és bástyajárókkal díszített kastély romantikus benyomását a 365 ablakos palota és kápolnarész, valamint a kecses tornyok is erősítik. Ezekből emelkedik ki az ötemeletes óvár, amelyben közel 100 szoba található. Nem csak a nemesi élet középkori mivoltát, de számos európai művészet emlékeit is közszemlére teszik, például nagy becsben őrzik a firenzei Nardo di Cione Ortagna Bajmóci oltár című művét és a vár alatt pedig egy barlangot is körbejárhatunk. A vár legszebb terme az Aranyszalon, amelynek mennyezetét 183 aranyozott angyalka arca díszíti. A Kékszalon falán pedig magyar királyok alakjai láthatók, a mennyezetén pedig a Pálffy, a Thurzó család és Mátyás király címere figyelhető meg.

hirdetes


hirdetes


A Bajmóci Várkastély programjai


A várkastélyt nem csak a csodás szépsége miatt érdemes meglátogatni, de számtalan programot is szerveznek a mesebeli helyszínre, ami méltán teszi az egyik leglátogatottabb kastélyává a Felvidéknek. Koncertek, esküvők, hagyományőrző fesztiválok és haditorna bemutatók központja. A kastély leghíresebb és leglátogatottabb rendezvénye az Európa-szerte is híres Nemzetközi Szellem- és Kísértet Fesztivál, amikor a várat és a várost is megszállják a szellemek. A város ilyenkor túlcsordul a látogatóktól és a várba csak hosszas sorállással lehet bejutni. A kísértet fesztivált általában április végén rendezik meg.


A vár belépője 8 euró, 65 éven felül: 7.00 €, diák: 5,00 €, gyerek (6-15): 3,50 €, gyerek (3-6): 1,00 €, azonban rendezvények idején egyedi árak a jellemzőek! A kastély csak csoportosan vezetett túra keretében látogatható, ami körülbelül 75 perc, és kérhetünk magyar nyelvű idegenvezetést is. Júliusban és augusztusban népszerű éjszakai, fáklyás várlátogatáson is részt vehetünk.


Bajmóc ismert gyógyfürdővel is rendelkezik (Bojnice-Kúpele), ami egy jó plusz pont, hogy több napra maradjunk. A kastélyben járva ne hagyjuk ki az ősparkkal körülvett állatkertet, ami az ország legrégibb és egyben legnagyobb állatkertje, ahol egzotikus állatokkal is találkozhatunk.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Balatonfüredi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonfüred Felsõ köz 2. 8230 Magyarország Tovább

ligeti perje (Poa nemoralis L.)

a pázsitfüvek családjába tartozó, laza bokrú évelő aljfű (fűfélék). Gyökérzete bojtos,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek