Süss bagelt egyszerűen! - Az amerikaiak kedvenc péksüteménye a bagel, amiből isteni szendvicseket készíthetünk! Mutatunk hozzá egy könnyű és gyors receptet, mellyel garantál lesz a siker.

Ha unod már a zsemlét vagy kenyeret, süss bagelt!

NA
hirdetes

A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy akár zabpehely. Belsejét pedig rengetegféle módon megtölthetjük, krémsajttal, lazaccal, különféle sonkákkal, avokádóval, tojással vagy baconnal. Nálunk itthon sajnos nem igazán kapható készen, de ezzel a recepttel mi magunk is meg tudjuk sütni könnyedén!

bagel recept

A bagel eredete


A recept előtt először nézzük, honnan is ered pontosan a bagel. Magát a bagelt Amerika tette népszerűvé, leginkább New York, viszont nem innen ered ez a péksütemény. Bécsben sütötték meg először a 17.században. Egy pék a lengyel királynak ajánlotta fel, miután az megvédte a török támadásoktól őt és családját. Ezután a lengyeleknél is gyorsan terjedt a bagel, majd a vándorló zsidók elvitték egészen Amerikáig, ami meghozta az igazi hírnevet.


Bagel hozzávalók 


6 db bagelhez

•    240g liszt 
•    20g nádcukor 
•    4g só 
•    2g szárított élesztő 
•    140g meleg víz

hirdetes


Szóráshoz: 


•    szezámmag 
•    mák 
•    lenmag 
•    zabpehely 
•    akár mag mix 

hirdetes

Bagel elkészítése


A lisztet, cukrot, sót, élesztőt elkeverjük. Hozzáadjuk a meleg vizet, elkezdjük összeállítani, és géppel 15 percet alacsony fokozaton kidolgozzuk a tésztát. Ezután félretesszük lefedve 1 órára kelni. Elosztjuk 6 részre kb. 65-70g-os adagokra, és gömbökké formázzuk. Lefedve újabb fél órát (vagy amíg duplája nem lesz) kelesztjük. Két ujjal lyukat csinálunk a közepébe, kicsit kitágítjuk, és lefedve megint hagyjuk pihenni negyedórát. Addig a tűzhelyre vizet felteszünk 1 ek. nádcukorral, ha felforrt visszavesszük, hogy ne bugyogjon, belehelyezünk 2-3 bagelt, és fél-fél percet főzzük mindkét oldalát. Sütőpapírozott tepsire helyezzük, megszórjuk a magvakkal, és 200 fokos sütőben kb. 15-20percig sütjük. Kész is!

Tippek:
•    egyszerűbb formázást választottam, a másik, hogy a megkelt golyókat kinyújtjuk mintha kiflit készítenénk, feltekerjük, és a két végét összehajtjuk, egymásba dolgozzuk
•    vízbe csak emeljük át, az a fele legyen felül, ami eddig is
•    ha szeretnéd sütés előtt egész tojással is lekenheted

Forrás

Forrás: Suga Paulina

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

savó

a sajt-, a túró- és a kazeingyártás édes v. savanyú, folyékony mellékterméke. Átlag... Tovább

magzatdarabolás

a —>szülőútban rekedt —> magzat megszületését akadályozó testrészének... Tovább

Tovább a lexikonra