A legszebb kilátást keresed a Balatonra? – Körtúra Badacsonytomajon

hirdetes

A legszebb kilátást keresed a Balatonra? – Körtúra Badacsonytomajon

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hogyha az elképesztő kilátások rajongója vagy és bármikor felkapnád a túra cipőd, akkor biztosan megjártál már pár túravonalat a Balaton környékén. Ez a badacsonytomaji körtúra a Badacsony legszebb kilátópontjain vezet végig!

badacsonyi körtúra

A legszebb kilátópontok nyomában a badacsonytomaji körúton

A kilátás szinte bárhonnan elképesztő a magyar tengerre, de ha igazán lenyűgöző kilátópontokat fedeznél fel, akkor irány a Badacsony! A gyalogtúra során a legszebb kilátópontokon vezetünk most végig, hogy kedvezzünk a panoráma rajongóknak! Próbáld ki ezt a badacsonytomaji körtúrát! A Balaton északi partján rengeteg túraútvonal vezet végig az ikonikus hegyek között, a vulkanikus tanúhegyen. Badacsony a geológiai értékek gazdag tárháza Magyarországon, ahol erdők takarják a bazaltoszlopokat és kőtengereket, a szőlőtőkék pedig játékosan az ég felé nyújtózkodnak. Fedezd fel a Badacsony elvarázsoló környékét és a legszebb kilátópontokat a badacsonytomaji gyalogos körúton!


Badacsonytomaji körút útvonala

Túránkat, amely végig vezet a Badacsony legszebb kilátóhelyein, Badacsonytomajról indítjuk, a kis város központjából, ahol megnézhetjük a helyi Hősök terén a bazaltkőből épült Szent Imre-templomot, amely a Római út és a Fő utca egybetorkollásánál található. 

Autóval könnyen eljuthatunk Badacsonytomajra és lényegében bármely parkolóban van lehetőségünk letenni az autót, de ha tömegközlekedéssel érkezünk a kis városba, akkor készülj fel rá, hogy a vasútállomástól idáig még plusz 400 métert kell sétálni. A vasútállomástól a sárgajelzésű túraútvonalat kell követni, amely egyben egy kerékpárút is, így vigyázzunk a biciklis forgalommal! Ha busszal érkezel, akkor a Badacsonytomaj, községháza névvel ellátott megállónál kell leszállni.

A túra összesen 9,1 km hosszú, ha a vasútállomástól indulunk akkor 9,9 km. Ez a táv körülbelül 4 óra alatt teljesíthető. A túra során a szintkülönbség 430 méter, amely a túra nehézségének fokozója, a túra jellege egy közepesen nehéz gyalogtúra, amely során több helyen lépcsősorokon kell fel és le haladni.

Tehát a kéttornyú bazalttemplomtól elindulva Badacsonytomaj központjából továbbra is a sárga sáv jelzést kell követnünk, hogy eljussunk a legszebb kilátóhelyekre a Balatonnál. Az Iskola utcánál forduljunk jobbra és folytassuk utunkat a Nagykör úton, amely kivezet minket a házak közül és megkezdődik a hangulatos, bazaltkövekből kirakott ösvény, amely a Badacsony keleti, erdős oldalán húzódik. Ezen az úton haladva háromszor keresztezzük egy-egy aszfalt utat, majd megérkezünk a Szent István király-kápolnához vezető bekötőúthoz, ahol jobbra fordulva érhetjük el a télen-nyáron különleges épületet.

A kápolna előtt egy háromkeresztes Kálvária áll egy hatalmas sziklákból álló tisztáson, amely régen egy bazaltbánya udvara volt. A Kálvárián lehetőségünk van megpihenni is a kihelyezett pihenőpadokon. A kápolnát Szent István tiszteletére szentelték fel 2014-ben, amelynek oltárképét egy neves helyi festőművész, Udvardi Erzsébet festett. A kápolna mögött egy kis romantikus zugot fedezhetünk fel a mohos sziklák borította hegyoldal tövében.

hirdetes

Folytassuk utunkat a jelzett út elágazásáig, ahonnan induljunk tovább jobbra továbbra is a sárga sáv jeleket követve. Itt az ösvény kezd meredek lenni, majd egy korláttal biztosított lépcsősor vezet minket tovább egészen egy kereszteződésig, ahol át kell térnünk a piros kör jelzésű útra a Klastrom-kúthoz. Itt találjuk II. János Pál pápa emlékművét és a XIII. században itt ékeskedő pálos kolostor helyének emléktábláját is.

A kúttól kövessük újra a sárga sáv jelzést, amit már a kék kör jelzés is kísérni fog és egy kissé meredek ösvényen felfelé keressük meg a piros jelzést. Itt tegyünk pár lépést jobbra és újra megtaláljuk a sárga jelű ösvényt, ami a Kőkapu alsó bejáratához vezet és ami egyúttal az Országos Kéktúra részét is képezi.

hirdetes

A kilátás innen elképesztő, így érdemes néhány percet itt eltölteni. Innen egy árokszerű mélyedésben vezet tovább minket az utunk két hatalmas bazalttorony között indulva, és kőomlásokon kell felkapaszkodni. Balra láthatjuk a híres bazaltorgonákat, miközben lassan felérünk a szoros tetejére. Itt tehetünk egy kitérőt a sárga háromszög útvonalán, hogy megnézzük az elhagyott kőbányát a felső pereméről. 

A Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Gulácsra, a Csobáncra, a Tóti-hegyre, valamint a Szent György- hegyre is elképesztő panorámánk van innen. Ha visszatérünk a Kéktúra vonalára, elhagyva a sárga jelű utat balra kell fordulni, amely ösvény felvezet minket a Badacsony legmagasabb pontjára (437m), a Kisfaludy-kilátóhoz. A kilátó acéltornya 2011-ben épült, ahova a kis kék háromszög jelzés vezet ki. a kilátó összesen 16 méter magas és három szintjén csodálhatjuk meg róla az elénk táruló panorámát a Balatonra és a környező hegyekre.

Az Országos Kéktúra útvonalán folytassuk utunkat, amelyet egy darabon a kék háromszög jelzés kísér, majd a következő elágazásnál balra kell tartani a kék keresztet követve, ha nem akarunk lemenni a Páholy-kőig.

Bár érdemes ide is kisétálni, ha egy különleges panorámára vágyunk, amely egészen a Tihanyi-félszigetig húzódik. A Kéktúra sziklába vájt lépcsőkön vezet le a hegy keleti szoknyája feletti, páratlan kilátást nyújtó Páholy-kőhöz. Visszafele a bal oldali lépcsősoron kapaszkodjunk fel a Jugovics-emlékműig, majd végig a Kéktúra jeleit követve az erdős térségbe visszaérve újra megpillanthatjuk a kék kereszt jeleket, ahonnan balra fordulva érünk ki a következő panorámahelyre, az Egry József- kilátóhoz.

Utunk innen a hegy meredek vonulatait követi egy kényelmes ösvényen egy újabb látványossághoz, a Ranolder-kereszthez. 1857-ben a hatalmas és súlyos kőkeresztet Ranolder János veszprémi püspök állítatta, amit a Kőkapun keresztül negyven pár bivallyal vontattak fel. A kereszt alatt pár lépcső vezet egy kilátóteraszra, melyről lélegzetelállító panoráma nyílik a Balaton víztükrére.

Ha innen folytatjuk utunkat, akkor újra a sárga sáv jelzésbe botlunk, ami a Kőkaputól közvetlen ide vezet. Másszuk meg a Bujdosók lépcsőjét, majd a Czinka Panna pihenőhelyen megpihenhetünk.

Innen tegyünk egy kitérőt az egyenesen tovább futó, kék háromszög jelzésű úton a Tördemici kilátóhelyig.

Térjünk vissza a pihenőhelyre, ahonnan jobbra kell fordulni, hogy megkezdjük az ereszkedést a hegyről a Bujdosók lépcsőjén keresztül. A lépcsősor mindkét oldalán hatalmas kőfolyások, bazaltoszlopok láthatók. A lépcső vége az egykori Rodostó-turistaháznál ér véget, ahol a kereszteződésnél balra kell fordulni. Itt letérünk a Kéktúra vonaláról és utunkat ismét a sárga, valamint a piros sáv jelzéseken folytatjuk. Miután elhagytuk a kőzsákok és kőtengerek vidékét, kiérünk egy szélesebb útra, ahonnan már csak a piros sáv jelzést kell követnünk. Itt egy 10 állomásos Tűzgyűrű tanösvényen haladhatunk végig és csodálhatjuk meg a szépen rendbe hozott Rodostói út présházait és Badacsony dűlőit.

Az út vége egy ösvényhez vezet, ahol újra bebújunk az erdő lombkoronái alá, és a Kisfaludy-ház felett elsétálunk a Rózsakő pihenő- és kilátóhelyig. A legenda szerint ha egy fiatal pár ezen a helyen, háttal a Balatonnak, együtt leül a szív alakú kősziklára, akkor még abban az évben össze fognak házasodni. Egy másik legenda pedig úgy tartja, hogy ha a Balaton felé fordulnak, akkor a napfelkelte hozza majd meg az esküvői harangszót. Innen továbbra is a piros sávot kövessük, ami egy erdős részen emelkedik tovább és a kőlépcsőkhöz érve, fel kell másznunk egy elágazásig. Innen ne térjünk vissza a kék jelzésre, maradjunk a piros sáv jelzésen. A Badacsony keleti oldalához közeledve rengeteg kilátóhelyet fedezhetünk fel menetközben, majd ismét egy elágazáshoz érkezünk, itt maradjunk az egyenesen haladó piros kör jelzésen. A szőlős felső végében élesen balra kanyarodik az út, de mi tartsunk egyenesen lefelé a csapáson, hogy újra visszataláljunk a sárga sáv jelzésű útra a Szent István király kápolna mellett. Jobbra kanyarodva érünk le a töredezett aszfaltútra, melyen balra fordulva ereszkedünk le a hegyről. Egy erdős szakasz után a szőlők közé érünk, majd a népszerű Szent Donát borozó után a temető mellett jutunk le a házak közé. Az Erdős utcán balra, majd az Iskola utcán jobbra fordulva érünk vissza kiindulópontunkra, Badacsonytomaj központjába, a bazalttemplomhoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szalmagyűjtő kocsi

az ->arató-cséplő gép által elszórt szalma és törek — aratással egyidejű —... Tovább

döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyümölcs Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág webáruház Zöldség