A tökéletes kerítésnövény: A babérmeggy gondozása és igényei

hirdetes

A tökéletes kerítésnövény: A babérmeggy gondozása és igényei

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) számos nevén ismert, legyen az borostyánmeggy, közönséges babérmeggy vagy balkáni babérmeggy; de egy biztos, hogy ez az egyik legkedveltebb sövénynövény. Ennek fő oka a babérmeggy sűrű lombozata és lassú növekedése, ami ideálissá teszi azt kerítésnövényként.

babérmeggy

Az elegáns és tartós sövény: A babérmeggy

A babérmeggy sövényként nem csak gyönyörű és elegáns hatást kelt, de a lombja az év nagy részében zöld marad. Emiatt ideális választás lehet az árnyékolásra vagy a szélvédelemre is. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a babérmeggy lassan növekszik és hosszú életű, így ezek a sövények kialakítása időigényes és türelmet igényel.


Babérmeggy előfordulása és növekedése

A babérmeggy vadon élő fajai Kis-Ázsiából származnak, de a növény elterjedési területe a Kaukázustól a Balkánig terjed. A vadonban akár hét méter magasra is megnőhet, míg a kerti fajták ritkán érik el a négy méteres magasságot metszés nélkül.


A babérmeggy virágzata és termése

A babérmeggy virágai fehérek és fürtösen nőnek, intenzív illatot árasztva késő tavasszal. A piros bogyók nyár végén érnek meg, majd feketévé válnak. Fontos megjegyezni, hogy a babérmeggy bogyói mérgező anyagokat, cianid-származékokat tartalmaznak, és nem fogyaszthatók. Ugyanez igaz a leveleire is, így az óvatosság javasolt a növénnyel való munkavégzés során.


A babérmeggy metszése

A babérmeggy örökzöld cserje vagy kisfa, amelynek fényes zöld levelei vannak. Ezek 6-12 centiméter hosszúak, és elölről elkeskenyednek. A levelek széle gyakran enyhén hajlott. A babérmeggyet évente egyszer, június végén kell formáznunk és metszenünk, lehetőleg kézi sövényvágóval, mivel az elektromos eszközök nehezen vágják át a növény nagy leveleit.

hirdetes

A metszés során a következőket tehetjük:

1.    Vágjuk le a túl magas vagy túl hosszú hajtásokat a kívánt méretre.
2.    Ha a babérmeggy túl sűrűvé vált, távolítsuk el a belső ágakat, hogy biztosítsuk a megfelelő légáramlást.
3.    Ha a növénynek van elhalt, beteg vagy sérült ága, vágjuk ki azokat az egészséges ágakhoz képest a talajszinttől egy vagy két levélszáron belül.
4.    Ha babérmeggy sövényt szeretnénk formálni, igyekezzünk egyenletes magasságot és szélességet biztosítani a növénynek.


A babérmeggy talajigény és ültetése


A babérmeggy talajigénye meglehetősen széleskörű, de a laza talajt kedveli leginkább. Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gödör átmérője legyen kétszer akkora, mint a gyökérlabda mérete. Ültetéskor adjunk hozzá némi szerves tápanyagot a talajhoz, mivel a babérmeggy a tápanyagban gazdag talajt szereti. A növények között hagyjunk legalább 80 cm távolságot, hogy idővel szépen összenőjenek a lombkoronák.


A babérmeggy gondozása és szaporítása

hirdetes


A babérmeggy szerencsére nem igényel túl sok gondozást. Évente, március végén adjunk hozzá komposztot vagy műtrágyát, és csak nyáron öntözzük, ha a száraz időjárás ezt kívánja.

A babérmeggyet dugványozással vagy magvetéssel is szaporíthatjuk. A dugványokat a júniusi-júliusi metszés során a földbe szúrhatjuk le vagy vízben gyökereztethetjük ki.


A babérmeggy betegségei és kártevői

A babérmeggyre jellemző gombás betegségek közé tartozik a lisztharmat, amely foltokban sárguló és barnuló leveleket eredményezhet. Ez ellen gombaölő szerekkel lehet védekezni. Emellett a növényre különböző kártevők is veszélyt jelenthetnek, például levéltetvek vagy levélszövő hernyók. Egy jó permetezés vagy rovarirtó szer használata segíthet ezen problémák megelőzésében és kezelésében.

A babérmeggy egy csodálatos sövénynövény, amely számos előnnyel rendelkezik. A megfelelő gondozás és odafigyelés mellett a babérmeggy sövények hosszú életűek és gyönyörűek lehetnek, így érdemes fontolóra venni a kertjében való elültetésüket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laza kötés

1. A lapocka izmoltsága és függesztése ált. hiányos, a törzs a lapockaporcok közé süpped... Tovább

Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés