Az új víztározók Uniós támogatásból épülhetnének

hirdetes

Az új víztározók Uniós támogatásból épülhetnének

Kiszner Klaudia
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 Az aszálykárok kivédéséhez szükséges tárózok Uniós támogatásokból épülhetne. Tehát a 2014-2020-as költségvetési időszakban uniós forrásokból megépülhetnének, azok víztározók, amelyekkel jelentős mértékben kivédhető lenne a szárazság okozta mezőgazdasági kár - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Tisza-tavi polgármesterek találkozóján.

Vízgazdálkodás-víztárolók

 A hazánknak körülbelül 400 millió köbméter tárolókapacitásra lenne szüksége, ami középtávon reálisan 120 tározót jelentene, aminek költsége megközelítőleg 46millárd forintba kerülne. A további fejlesztések lehetővé tennék a mostani 100 ezer hektárnyi öntözési területet kibővíteni akár 2 millió hektárra a következő 15-20 évben.

 

A költségeket a saját erőn és az állami önrészen kívül az uniós költségvetési időszakban Magyarország által megnyerhető közösségi források egészíthetik ki.

Előrébb viszi a dolgot, hogy az Union belüli innovációk egyre inkább előtérbe helyezik a környezetvédelem fontosságát és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a benyújtandó pályázatok útján számszerűsítve uniós szinten 281 milliárd, illetve 89 milliárd eurós forrásbázis válik majd elérhetővé.

hirdetes

 

A kormány elfogadta a vízgazdálkodási, öntözési és aszálykezelési stratégiáról szóló előreterjesztést - mondta Fazekas Sándor a találkozón. Amely értelmében a jövő év közepére kell elkészíteni a pontos költségeket tartalmazó cselekvési tervet.

Forrás: agrarszektor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

kolmatáció

a talaj v. talajcső vízáteresztő képességét csökkentő beiszapolódás. A beszivárgó... Tovább

utalványozás

kötelező írásbeli utasítás az arra felhatalmazott gazd. dolgozóktól az anyagi... Tovább

Tovább a lexikonra