Az öntözés 7 aranyszabálya, amiket meghálálnak növényeid

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

SzT
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Annak érdekében, hogy nyáron ne kókadozzanak a növényeid, bőséges vízre van szükségük. De mennyit és milyen gyakran kell öntözni őket? És hogy érdemes leginkább öntözni? Olvass tovább, és találsz néhány okos és segítőkész tanácsot a növényeid öntözéséhez.

Az öntözés 7 aranyszabálya, hogy egészséges növényeid legyen

1. öntözési aranyszabály - Tartsd egyenletesen nedvesen

A legtöbb növény számára fontos az egyenletes nedvesség. Azonban ha hagyod enyhén kiszáradni a növényt mielőtt újraöntöznéd, az serkenti a gyökérnövekedést.

2. öntözési aranyszabály - Öntözz kevésbé gyakran, de alaposan

Általában heti egy-két alkalommal elegendő öntözni: jobb ritkábban, de bőséges vízzel öntözni, mint sűrűn, de kevés vízzel.

3. öntözési aranyszabály - Késő este vagy korán reggel öntözz

Ha a hűvös talajt öntözöd este vagy reggel, kevesebb víz párolog el, mint napközben meleg talajon. Így a növények elegendő vízzel tudják ellátni magukat.

4. öntözési aranyszabály - Tartsd szárazon a leveleket, hogy elkerüld a betegségeket

A nedves levelek könnyen betegségek forrásai lehetnek. Ha éjszakára nedvesen maradnak a levelek, penészes betegségek alakulhatnak ki. A napos időben a nedves levelek a növény enyhe égési sérüléseihez is vezethetnek.

5. öntözési aranyszabály - Gondoskodj róla, hogy a víz elérje a gyökereket

A megfelelő öntözés azt jelenti, hogy a víz elég mélyre le tudjon jutni a gyökerekhez. A túl kevés víz gyakran csak a felső talajréteg közelében lévő gyökeret éri el, vagy egyáltalán nem éri el azt, például ha a talajon vastag mulcsréteg van, és emellett nem kap elegendő vizet.

A megfelelő öntözésnek fontos szerepe van a növények fejlődésében és terméshozamában is. Például a gyökérzöldségek (répa, burgonya), leveles növények (bazsalikom, saláta), fejes zöldségek (karfiol, saláta), hüvelyesek (bab) vagy gyümölcsök (paradicsom, gyümölcsfák) esetében kulcsfontosságú, hogy a víz elérje a gyökereket.

6. öntözési aranyszabály - Öntözd alaposan körbe a növényt

Ha csak egy pont köré öntözöl, az egyoldalú gyökérnövekedéshez vezethet, és ezzel a tápanyagfelvétel csökkenéséhez. Ezért mindig öntözd alaposan körbe a növényt.

7. öntözési aranyszabály - Öntözz víztakarékosan

Öntözz annyit, amennyi szükséges, de ne öntözz többet annál. Ezt megkönnyítheti egy automatikus öntözőrendszer is akár, amely nedvességérzékelővel van ellátva.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homozigóta

olyan diploid (diploid sejt) vagy haploid (haploid sejt) egyed, amelynek génállománya a vizsgált... Tovább

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szolnok József A. u. 46. 5000 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés Talajművelés