Beton alkalmazása a belsőépítészetben. Hogyan alkalmaznak áttetsző betont egy ház felújításánál?

Áttetsző beton a belsőépítészetben

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Bank of Georgia (Tbiliszi, Grúzia) új irodaépülete korábban a Szovjet Útépítési Minisztérium főhadiszállása volt, a 18 emeletes, összesen 13,500nm területet magában foglaló, védelem alatt álló épületet 1975-ben Giorgi Chakhava és Zurab Jalaghania tervezték.

Áttetsző beton

Beton mellett megjelenik az üveg is

 

A konstruktivista építészet egyik legjobb példájának tartott, védett épület felújítása 2010-ben kezdődött és egy éven át tartott. Az épület új életre kelt, az egyik legérdekesebb hozzáadott elem, egy 11m magas üveg kocka, mely a bejárat szerepét tölti be. Az építészek az első szinten hely hiányában nem tudtak megfelelő recepciót kialakítani, így egy a környezetébe organikusan illeszkedő üveg kocka tömb hozzáadása mellett döntöttek.

 

Áttetsző beton, beton gyártás

 

Áttetsző beton, beton gyártás

 

Beton gyártás, áttetsző beton

 

Természetes fény - beton falakon át


Az épületen átvezett fény koncepciója régóta foglalkoztatja az építészeket, a Bank of Georgia főhadiszállásának újratervezésekor is ez volt a vezérfonal. Le Corbusier, Frank Lloyd Wright és Glenn Murcutt már gondolkodtak ezen, de olyan projekteknél is megjelent a koncepció mint a szingapúri "The Interlace" high-class lakóépület, mely az OMA munkája (Office for Metropolitan Architecture - a rotterdami Rem Kolhaas építész cége). Utóbbi épület hasonló - egymásra rakott beton hasábok tömbjei, a különböző irányokba néző homlokzatok ablakai rengeteg természetes fényt vezetnek az épületbe.

 

Áttetsző beton és optikai szálak vezetik a fényt


Az épület különböző szekcióiban, összesen 300nm felületen használtak áttetsző betont, optikai szálak ezrei vezetik a fényt így falakban, recepciós pultokban, irodákban és íróasztalokban. Az egyik iroda a leglátványosabb elem, a nyitott kockában a falak és a mennyezet is áttetsző beton, LUCEM LINE panelekből állnak. A masszív anyagnak könnyed áttesző érzetet adó, a fényt beépített optikai szálakkal közvetítő LUCEM LINE panelek a német LUCEM GmbH termékei, a cég kifinomult rögzítési rendszert és rendkívül hatékony LED-panel fényforrásokat is szállít hozzá.

A fény áramlását a Bank of Georgia épületében egy speciális anyaggal is hangsúlyozták: a megvilágított áttetsző betonnal.

Forrás: www.lakbermagazin.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

izotóniás oldat (izoozmotikus oldat)

biológiai értelemben az olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása a sejten belüli ozmózisos... Tovább

ló fogazata

a lovak fogazata zománcredős, növényevő típusú. A méneknek ált. 40, a kancáknak 36 foguk... Tovább

Tovább a lexikonra