notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Áttelelő hagyma vetése nyáron - ezt érdemes kipróbálni!

Hirdetés

Áttelelő hagyma vetése nyáron

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ha szeretnél kiváló minőségű hagymát termeszteni és márciusban zöldhagymát enni, érdemes ezt a módszert kirpóbálni!

Áttelelő hagyma

Ha szeretnél március közepén zöldhagymát, május elején pedig főzőhagymát találni a kertedben, akkor érdemes most, augusztus vége felé elvetni az áttelelő hagyma magját. Ha ezt megtettük, kora tavasszal jó minőségű termésre számíthatunk, amit ráadásul még könnyen is értékesíthetünk, mert az áttelelő hagymáknak a piaci értéke is nagyobb. Ha ezt megtesszük, még egy olyan előnyhöz is juttatjuk magunkat, hogy annak a termésnek az eltarthatósága, ami nyárra érik be, sokkal jobb lesz, mint például az egyéves hagymáé, amit márciusban vetettünk el.

Áttelelő hagyma

Fontos, hogy ne késlekedjünk a kétéves hagyma vetésével, de ne is siessük el. Érdemes mindig augusztus második felében elvetni ezeket a magokat. Ugyanis ha elsietjük a dolgot és már júliusban vetjük el, előfordulhat, hogy télre már túlfejlődik a növény, tavasszal pedig magszárba megy. Ha pedig túl késő, azaz szeptemberben látunk neki a vetésnek, akkor fennáll a fagyásnak a veszélye, mert a növénynek nincs ideje arra, hogy megerősödjön, ezért nem elég ellenálló a hideg téli időjárással szemben.

Áttelelő hagyma

Most van az az időszak, amikor a dughagymáról termesztett vöröshagyma kezd visszahúzódni. Ennek jelei a levelek elszáradása és az, ha könnyen lejön a héja. Érdemes minél szárazabb és naposabb időben elkezdeni a hagyma fölszedését. De ha esetleg kicsit esősebb, nedvesebb idő van, akkor se szabad vele túl sokat késlekednünk, ugyanis ha gyökeret ereszt, az nemcsak a hagyma kiszedését nehezíti meg, de még a termés eredményét is csökkentheti. Ráadásul ha a behúzódott hagymát nem szedjük fel időben, akkor akár meg is betegedhet a növény. Miután kiszedtük a hagymákat a földből, érdemes őket megszárítani.

Áttelelő hagyma

Ezt az áttelelő hagymát nem érdemes frissen trágyázott földbe vetni - többnyire egészségi okok miatt - hanem inkább trágyázott zöldségnövény után. A magokat érdemes legalább 30 centi sortávolságra helyezni 3-4 centi mély barázdába, a köztük lévő távolság pedig 10-15 centi legyen. Az áttelelő-hagymák vetésére legalkalmasabb hagymafajták a télálló hagymák, mint például a magyar nemesítésű Tisza I., a külföldiek közül pedig a Siberia, a Radar és a Meteor F1.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

endospermium (belső táplálószövet)

a —>műgnak főleg fehérjéket, szénhidrátokat és zsíros olajokat raktározó... Tovább

finomgyapjas juhok

azoknak a juhfajtáknak a csoportja, amelyek bundája 30 um-nél finomabb, simulékony, sűrű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 4.7

Állattenyésztés