Áttelelő hagyma vetése nyáron - ezt érdemes kipróbálni!

hirdetes

Áttelelő hagyma vetése nyáron

Petra, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha szeretnél kiváló minőségű hagymát termeszteni és márciusban zöldhagymát enni, érdemes ezt a módszert kirpóbálni!

Áttelelő hagyma

Ha szeretnél március közepén zöldhagymát, május elején pedig főzőhagymát találni a kertedben, akkor érdemes most, augusztus vége felé elvetni az áttelelő hagyma magját. Ha ezt megtettük, kora tavasszal jó minőségű termésre számíthatunk, amit ráadásul még könnyen is értékesíthetünk, mert az áttelelő hagymáknak a piaci értéke is nagyobb. Ha ezt megtesszük, még egy olyan előnyhöz is juttatjuk magunkat, hogy annak a termésnek az eltarthatósága, ami nyárra érik be, sokkal jobb lesz, mint például az egyéves hagymáé, amit márciusban vetettünk el.

Fontos, hogy ne késlekedjünk a kétéves hagyma vetésével, de ne is siessük el. Érdemes mindig augusztus második felében elvetni ezeket a magokat. Ugyanis ha elsietjük a dolgot és már júliusban vetjük el, előfordulhat, hogy télre már túlfejlődik a növény, tavasszal pedig magszárba megy. Ha pedig túl késő, azaz szeptemberben látunk neki a vetésnek, akkor fennáll a fagyásnak a veszélye, mert a növénynek nincs ideje arra, hogy megerősödjön, ezért nem elég ellenálló a hideg téli időjárással szemben.

hirdetes
hirdetes

Most van az az időszak, amikor a dughagymáról termesztett vöröshagyma kezd visszahúzódni. Ennek jelei a levelek elszáradása és az, ha könnyen lejön a héja. Érdemes minél szárazabb és naposabb időben elkezdeni a hagyma fölszedését. De ha esetleg kicsit esősebb, nedvesebb idő van, akkor se szabad vele túl sokat késlekednünk, ugyanis ha gyökeret ereszt, az nemcsak a hagyma kiszedését nehezíti meg, de még a termés eredményét is csökkentheti. Ráadásul ha a behúzódott hagymát nem szedjük fel időben, akkor akár meg is betegedhet a növény. Miután kiszedtük a hagymákat a földből, érdemes őket megszárítani.

Ezt az áttelelő hagymát nem érdemes frissen trágyázott földbe vetni - többnyire egészségi okok miatt - hanem inkább trágyázott zöldségnövény után. A magokat érdemes legalább 30 centi sortávolságra helyezni 3-4 centi mély barázdába, a köztük lévő távolság pedig 10-15 centi legyen. Az áttelelő-hagymák vetésére legalkalmasabb hagymafajták a télálló hagymák, mint például a magyar nemesítésű Tisza I., a külföldiek közül pedig a Siberia, a Radar és a Meteor F1.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Topas 100 EC

Lisztharmat elleni felszívódó készítmény almában, szőlőben, csonthéjasokban,... Tovább

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés