Tombol az aszály Olaszországban - Kezd kitikkadni Velence is

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári aszály. Általában ilyenkor az áradás jelenti a problémát Velencében, azonban ez a téli aszály most elég komolynak bizonyul.

Velence kiszárad

Hatalmas aszály tombol Velencében


A szokásosnál is kevesebb a hómennyiség az Alpokban, a téli megszokotthoz képest, csak a fele, ráadásul a folyókat, és a tavakat is súlyos vízhiány sújtja. Általában ilyenkor Velencében az áradások okoznak jelentős problémát a város lakói számára, azonban most egész Olaszország apállyal küzd. Velencében már több csatornán sem lehetséges a közlekedés a gondolákkal, a vízitaxikkal, és a mentőhajókkal sem.

A probléma jól látható az olasz La Repubblica által közzétett felvételen is.

Olaszország leghosszabb folyója, a Pó folyó jelenleg 61 százalékkal kevesebb vízszinttel rendelkezik az évszakos szokásos átlagnál, és a kutatások szerint mintegy ötven napnyi esőre lenne szükség, hogy az ország vízkészletei teljesen visszatöltődjenek. Az ország egyharmadát adják a mezőgazdasági termelésre szánt területek, amelyek a környező területeken helyezkednek el, és tavaly júliusban az elmúlt 70 év legnagyobb aszályát szenvedték el. Szükségállapotot is hirdettek a Pó körüli területeken, mivel a szárazság veszélyeztette a mezőgazdasági termelést. Környezetvédelmi szakértők szerint a szokatlan szárazságot több tényező is befolyásolja, köztük a tengeráramlatok.

„Vízhiányhelyzetben vagyunk, amely 2020 és 2021 telétől nőtt” – idézte Massimiliano Pasqui klímaszakértőt, a CNR olasz tudományos kutatóintézettől a Corriere della Sera című napilap.

„500 mm-t kell visszanyernünk az északnyugati régiókban: 50 nap esőre van szükségünk” – mondta.

Rekord alacsony a vízszint Olaszországban


Rekordalacsony a Garda-tó vízszintje is a téli évszakok átlagához viszonyítva, ezért akár száraz lábbal is át lehet sétálni a benne található San Biagio-szigetre.

Talán az időjárás előrejelzések azok, amelyek némi reményre adhatnak okot, ugyanis azt jósolják, hogy a következő napokban megérkezik a várva várt csapadék az Alpokba is, ami azt jelenti, hogy az egész ország vízháztartása javulni fog, amint a hegyekben megolvad is elterjed a környező folyókon keresztül.

Az olasz folyók és tavak súlyos vízhiányban szenvednek - közölte hétfőn a Legambiente környezetvédelmi csoport, amely az ország északi részére összpontosított.

Forrás: The Guardian
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-02

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

2024-ben meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek. Mutatjuk a

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

testnagyság

Mértéke a gyak. áll.-ben v. a marmagasság, v.az élőtömeg. Tovább

109/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az egyes erdészeti közcélú feladatok csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság