Tombol az aszály Olaszországban - Kezd kitikkadni Velence is

hirdetes

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári aszály. Általában ilyenkor az áradás jelenti a problémát Velencében, azonban ez a téli aszály most elég komolynak bizonyul.

Velence kiszárad

Hatalmas aszály tombol Velencében


A szokásosnál is kevesebb a hómennyiség az Alpokban, a téli megszokotthoz képest, csak a fele, ráadásul a folyókat, és a tavakat is súlyos vízhiány sújtja. Általában ilyenkor Velencében az áradások okoznak jelentős problémát a város lakói számára, azonban most egész Olaszország apállyal küzd. Velencében már több csatornán sem lehetséges a közlekedés a gondolákkal, a vízitaxikkal, és a mentőhajókkal sem.

A probléma jól látható az olasz La Repubblica által közzétett felvételen is.

Olaszország leghosszabb folyója, a Pó folyó jelenleg 61 százalékkal kevesebb vízszinttel rendelkezik az évszakos szokásos átlagnál, és a kutatások szerint mintegy ötven napnyi esőre lenne szükség, hogy az ország vízkészletei teljesen visszatöltődjenek. Az ország egyharmadát adják a mezőgazdasági termelésre szánt területek, amelyek a környező területeken helyezkednek el, és tavaly júliusban az elmúlt 70 év legnagyobb aszályát szenvedték el. Szükségállapotot is hirdettek a Pó körüli területeken, mivel a szárazság veszélyeztette a mezőgazdasági termelést. Környezetvédelmi szakértők szerint a szokatlan szárazságot több tényező is befolyásolja, köztük a tengeráramlatok.

hirdetes

„Vízhiányhelyzetben vagyunk, amely 2020 és 2021 telétől nőtt” – idézte Massimiliano Pasqui klímaszakértőt, a CNR olasz tudományos kutatóintézettől a Corriere della Sera című napilap.

„500 mm-t kell visszanyernünk az északnyugati régiókban: 50 nap esőre van szükségünk” – mondta.

Rekord alacsony a vízszint Olaszországban

hirdetes


Rekordalacsony a Garda-tó vízszintje is a téli évszakok átlagához viszonyítva, ezért akár száraz lábbal is át lehet sétálni a benne található San Biagio-szigetre.

Talán az időjárás előrejelzések azok, amelyek némi reményre adhatnak okot, ugyanis azt jósolják, hogy a következő napokban megérkezik a várva várt csapadék az Alpokba is, ami azt jelenti, hogy az egész ország vízháztartása javulni fog, amint a hegyekben megolvad is elterjed a környező folyókon keresztül.

Az olasz folyók és tavak súlyos vízhiányban szenvednek - közölte hétfőn a Legambiente környezetvédelmi csoport, amely az ország északi részére összpontosított.

Forrás: The Guardian
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Dunaújvárosi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Dunaújváros Vasmû út 39. 2400 Magyarország Tovább

Csávázó Raxil Vital

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 15 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság