Árnyékos kert inspirációk

Inspiráló árnyékos kert ötletek, amelyeket imádni fogsz

SzSz, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az árnyékos kertek kialakítása kihívást jelenthet a kertészek számára is. Lássuk, miket kell megfontolni az árnyékos kert kialakítása során! Tippek és inspirációk.

Árnyékos kert inspirációk

Az árnyékos kertek kialakítása kihívást jelenthet a kertészek számára is, hiszen olyan speciális növényeket kell választani, amelyek az éghajlathoz igazodva virágoznak, jól néznek ki, és könnyen karban is lehet őket tartani. Hazánkban pedig a szélsőséges időjáráshoz is igazodnia kell a növényeknek, hiszen még nyáron tűrniük kell a forróságot, télen pedig a fagyokat. 

Ha ilyen „dzsungel” hangulatú kertet szeretnénk létrehozni, mindenképp érdemes kikérnünk egy kertész vagy egy botanikus véleményét, hogy milyen növényeket érdemes elültetni a kertben. Tőlük rengeteg tippet kaphatunk, amelyeket mindenképp hasznosítani tudunk majd. 

Az árnyékkert megtervezése

Kutatásra és tervezésre van szükség az udvar minden részén, legyen szó egy csináld magad projektről vagy egy profi által kezelt projektről. A következő tippek mindenképp segítségedre lesznek az árnyékos kert kialakításában: 

Válaszd ki a kert stílusát

Ha szereted a sűrű növényzetet és a trópusi hangulatot, akkor ahhoz mérten kell igazodnia a kert minden részének. Ha egy stílust szeretnél kialakítani, akkor maradj is annál, különben rendkívül szétszórt és össze-vissza hangulata lesz. Jobb, ha maradunk az egységességnél, hiszen így lesz tökéletes a kert hangulata. 

Folyamatosság és következetesség

Igen, a teljes napsütést szerető és az árnyékkedvelő növények különböznek. A cél ugyanakkor, hogy azonos vagy hasonló növényeket használjunk az egész udvaron úgy, hogy egy valódi egységet alkossanak. Válassz olyan növényeket, amelyek kedvelik a részleges napsütést vagy árnyékot, így pedig tökéletesen beleillenek majd az egész árnyékos kert hangulatába és megfelelően tudnak majd növekedni. 

A következő oldalonb inspiráló galériánkat is megnézheted!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás

a megyei (fővárosi) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter irányítása alatt... Tovább

élőpart-védelem

olyan természetes v. telepített növénysáv, amely a partot — beleértve a töltéskoronát... Tovább

Tovább a lexikonra