Így termeszd és gondozd az aranyfát

Így termeszd a kora tavasz egyik legszebb cserjéjét, az aranyfát

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az aranyfa, vagyis aranycserje, káprázatos virágzású, gyorsan növő cserje. Kora tavasszal hosszú ágait ragyogó sárga virágok borítják, még a levelek megjelenése előtt. Tökéletes választás, ha vidám hátteret, szegélyt vagy központi elemet szeretnél a kertedbe. Ismerd meg jobban!

Aranyfa termesztése

Az aranyfa gondozása 

Az aranyfák meglehetősen jól tolerálják a rossz kerti talajt, és némi szárazságtűréssel is rendelkeznek. Mindaddig, amíg olyan helyre helyezik őket, ahol sok napfény éri, jól kell növekedniük. Az aranyfa termesztése során a legnagyobb teher az, hogy ezeket a gyorsan növekvő cserjéket metszeni kell, hogy megtartsák a kívánt alakot és méretet. De még ezt is figyelmen kívül hagyhatod, ha szereted a kissé vad megjelenésű cserjéket, ahogy sokan másik is teszik. A természetes megjelenés teljesen megfelelő lehet az erdős területek melletti cserjeszegélyekhez.

Fény

Az aranyfák legalább hat órányi közvetlen napsütésben nőnek a legjobban. Ha a növény ennél kevesebbet kap, előfordulhat, hogy nem hoz annyi virágot.

Talaj

Az aranyfák a laza, jól vízelvezető talajt részesítik előnyben – ezek a szívós növények azonban az agyagos talajt is tolerálják. Nem különösebben válogatósak a pH-szintjüket illetően, és a savas és lúgos talajkeverékekben is jól boldogulnak. A jó vízelvezetés azonban fontos, ezért szükség szerint módosítsd a tömör talajt.

Víz

A bokrok mérsékelten nedves talajban nőnek a legjobban, de a megtelepedésük után jól bírják a szárazságot. Az új aranyfákat rendszeresen öntözd (legalább heti 5 cm vízzel), amíg meg nem telepednek, majd csak akkor öntözd, ha hosszabb ideig nem esik csapadék.
Hőmérséklet és páratartalom
Az aranycserjék az enyhén párás klímát kedvelik. Ha túl száraz, előfordulhat, hogy nem virágoznak, és ha túl nedves, akkor elhervadnak. A legboldogabbak, ha a hőmérséklet 15 és 20 fok között van, de meglehetősen ellenállóak a hidegebb hőmérsékleteken is. Ha hosszan tartó extrém hidegnek van kitéve, a következő tavaszi virágzás elmaradhat vagy csökkenhet, bár a növény általában felépül, és egy évvel később visszatér a normál virágzáshoz.

Trágya

Ne trágyázd meg az aranyfát, amíg az körülbelül egy éves, és egészségnek tűnik. Ekkor tavasszal és nyáron néhány hetente körülbelül egy csésze szemcsés műtrágyát szórhatsz ki a cserje tövébe.

Az aranyfa metszése

Ha magukra hagyják, az aranyfák meglehetősen vad formát ölthetnek, mivel az ágak véletlenszerű irányokba nyúlnak ki. Sokan kedvelik ezt a vad megjelenést, és az éves metszés semmiképpen sem kötelező. Ha elégedett vagy a bokor formájával, több évig is kibírják metszés nélkül.
Ha azonban szereted a rendezettebb megjelenést, akkor megmetszheted az aranyfát, hogy szervezettebb formához igazodjon. Az aranyfa metszését legjobb közvetlenül a tavaszi virágzás befejezése után végezni, mert a következő tavaszi virágok az előző évben termelt fán nyílnak. Így, ha július végén metszed, fennáll annak a veszélye, hogy a következő tavaszra minden virágot elveszíthetsz. Ez nem fogja megölni a növényt, de azt jelenti, hogy egy évig zord cserje lesz csak belőle.
Kezdd azzal, hogy a legrégebbi ágak nagyjából negyedét-harmadát metsszed le , és vágd le őket egészen a földig. Ez ösztönzi az új növekedést és egy kompaktabb formát. Ezen a "megújító" metszésen túl szelektíven vághatsz újabb ágakat is, hogy javítsa az aranyfa általános alakját.

Az aranyfa szaporítása

Az aranyfa szaporításának ideális módja a nyár elején vagy közepén végzett szárvágás. Itt van, hogyan:

1.    Éles és tiszta vágóolló segítségével vágj le egy 10-20 cm hosszú szárat egy érett aranyfából, amely legalább egy szezonon át virágzott. A dugványokat a virágzás befejezése után kell levágni, és amikor a cserjének már levelei vannak.
2.    Távolítsd el az alsó leveleket, és hagyj legalább 5 cm szárat az alján.
3.    Ültesd el az egyes dugványokat egy tőzegmoha, perlit és homok nedves keverékével megtöltött edénybe. Temessük el a szárat vágott oldalával lefelé úgy, hogy legalább egy csomópont a talajvonal alá essen.
4.    A dugványokat naponta párásítsd be, amíg a gyökerek körülbelül 2-3 cm hosszúak lesznek, ami legalább egy hónapot vesz igénybe.
5.    Ha a gyökerek beépültek, ültessük át a dugványokat egy nagyobb cserépbe, amelyet ellenőrzött kültéri környezetbe helyezünk egy-két szezonra, mielőtt a kertbe ültetnénk.

Új aranycserjék létrehozásának még egyszerűbb módja a rétegezés. Keress egy hosszú ágat a meglévő cserjén, hajlítsd meg úgy, hogy egy csomópont érintse a talajt, és óvatosan kapard le a kérget a csomó felett és alatt. Rögzítsd a hajlított ágat egy kővel úgy, hogy hozzáérjen a talajhoz, és várj. A réteges ág mentén gyökereket kell építeni, majd levághatod az ágat a cserjéről, kiáshatod a gyökeres ágat, és új helyre ültetheted.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csupasz zab (Avena nuda L.)

a pázsitfüvek családjának tagja. Magvai hamar kiperegnek. Elvétve termesztik. Tovább

édesfüvek

a —>gyep értékes összetevői; több a tápértékük, mint a ->savanyúfüveké. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés