Pack pakk, Mezőgazdasági termékek csomagolása

Pack pakk

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Anuga FoodTec A nemzetközi élelmiszer- és italtechnológiai szakvásárt negyedik alkalommal, a Koelnmesse GmbH és a Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft (Német Mezőgazdasági Társaság) rendezi meg 2005. április 4. és 7. között Kölnben. A vásár felöleli az élelmiszer-feldolgozás és italgyártás teljes folyamatát. A legfontosabb szakterületek – amelyek a mezőgazdasági termékek feldolgozásában meghatározóak – jelen lesznek, és nagy választékot kínálnak: a feldolgozási technológiák, csomagolástechnika, folyadéktöltési technológia, az élelmiszerbiztonság és minőségbiztosítás eszközei, biotechnológia és környezetvédelmi technikák valamint az automatizálási és információs technika területéről. A rendezők szerint a csomagolástechnika részaránya a kiállításon körülbelül 30%-os. Az előző Anuga kiállításra 2003-ban 134 országból 34.533 látogató érkezett, növekedett a kelet-európai látogatók részaránya, Magyarországról 166 szakember érkezett. A kiállításon számos szakmai rendezvény várja a látogatókat: a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) szakmai előadásokat szervez, megrendezik a nemzetközi gyümölcslé hetet: „Internationale Fruchtsaft-Woche IFW”-t. A kölni vásárváros megújult, új csarnokok épültek, amelyekkel együtt a vásár területe 286.000 m²-re növekedett. Az épülő új épületekkel együtt 2006-ban a kölni vásár mérete alapján, világon a negyedik legnagyobb vásárváros lesz. (Fotó: Koelnmesse)
Pack pakk, Mezőgazdasági termékek csomagolása
Tartalomjegyzék Államilag támogatott hitel termőföld vásárlására az FHB-tól A Mezőgazdasági Gépi Bérvállalkozók Szövetségének tájékoztatója Utolsó lap

Pack  pakk

Mezőgazdasági termékek csomagolása


Anuga FoodTec

A nemzetközi élelmiszer- és italtechnológiai szakvásárt negyedik alkalommal, a Koelnmesse GmbH és a Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft (Német Mezőgazdasági Társaság) rendezi meg 2005. április 4. és 7. között Kölnben. A vásár felöleli az élelmiszer-feldolgozás és italgyártás teljes folyamatát. A legfontosabb szakterületek – amelyek a mezőgazdasági termékek feldolgozásában meghatározóak – jelen lesznek, és nagy választékot kínálnak: a feldolgozási technológiák, csomagolástechnika, folyadéktöltési technológia, az élelmiszerbiztonság és minőségbiztosítás eszközei, biotechnológia és környezetvédelmi technikák valamint az automatizálási és információs technika területéről. A rendezők szerint a csomagolástechnika részaránya a kiállításon körülbelül 30%-os. Az előző Anuga kiállításra 2003-ban 134 országból 34.533 látogató érkezett, növekedett a kelet-európai látogatók részaránya, Magyarországról 166 szakember érkezett. A kiállításon számos szakmai rendezvény várja a látogatókat: a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) szakmai előadásokat szervez, megrendezik a nemzetközi gyümölcslé hetet: „Internationale Fruchtsaft-Woche IFW”-t. A kölni vásárváros megújult, új csarnokok épültek, amelyekkel együtt a vásár területe 286.000 m²-re növekedett. Az épülő új épületekkel együtt 2006-ban a kölni vásár mérete alapján, világon a negyedik legnagyobb vásárváros lesz. (Fotó: Koelnmesse)

ProCarton 2005

Az 1988. évben alakult Európai Karton és Dobozgyártók Szövetsége (ECMA) – amelynek 13 ország szakmai szövetsége a tagja – minden évben megrendezi a kartondobozok versenyét. A 2005. évi IX. versenyen két italos dobozt díjaztak: Az év doboza díjat (The Carton of year) az orosz „Promised” vodka doboza nyerte. Az italcsomagolás kategóriában a De Danske alkoholos italokat gyártó cég doboza nyerte a díjat. A nevezés, illetve a csomagolás megnevezése: „The beautiful Swan” (a szép hattyú). A doboz hattyú-formája és színvilága elegáns, felnyitáskor a szárnyait bontó, felrepülő hattyúra emlékeztet, szabásmintája különösen érdekes és ötletes. A zsűri megítélése szerint a csomagolás mágikus átmenetet alkot a forma és a funkció között. A csomagolás, vagyis a doboz jóvoltából a termék megjelenése nem mindennapi, elegáns és különleges alkalmakra, ajándékozásra, meglepetésként kiválóan alkalmas. A doboz elő- és hátoldali, négyszín-nyomással, vizes bázisú lakkozással készült. A tervező és a gyártó a Schur Pack Europe a/s. A grafikát a Papermint Design tervezte. A doboz kartonját a Stora Enso gyártja. (Fotó: ProCarton)

Gyümölcs feldolgozva, csomagolva

A gyümölcstermeléssel és feldolgozással foglalkozó Csengeri Agrár Rt. a 60-as években alakult, eredetileg termelőszövetkezet volt, majd 2003. évben a szövetkezet tagsága részvénytársasággá alakította át. Az agrár-ipari részvénytársaság tulajdonosai illetve vezetői évek óta arra törekednek, hogy a megtermelt gyümölcsöt minél értékesebb formában, feldolgozva tudják értékesíteni, hiszen a szezonális friss gyümölcs és zöldség értékesítéssel szemben a feldolgozott, csomagolt termékek jövedelmezőbbek és egész évben munkát és bevételt jelentenek.

Gyümölcslevek bag-in-box-ban

A Csengeri Agrár Rt. több mint 130 hektáron gazdálkodik, melynek legnagyobb része almaültetvény, de termelnek még körtét, szilvát, meggyet és téli almát. Az alma és gyümölcs ültetvények termését 2003. év őszén kezdték el feldolgozni, beindították a gyümölcslevek gyártását, ahol az ép, egészséges alma darálás után gyümölcsprés-gépbe kerül. Az ily módon nyert rostos almalevet 80 °C-ra felmelegítve pasztörizálják. A technológiai folyamat eredményeként készült gyümölcslé nem igényel tartósítószert. A gyártáshoz nem alkalmaznak semmiféle adalékanyagot, még cukrot sem, tehát a natúr gyümölcslé nem tartalmaz egészséget károsító anyagot, és megőrzi mindazokat a természetes anyagokat, vitaminokat, amelyeket a gyümölcs tartalmazott.

Az évi kb. egymillió liter kapacitással, elsősorban almalé gyártására alkalmas gépsorral rendelkeznek, emellett gyártanak még meggy, feketeribizli, bodza, sárgarépa és céklás ízesítésű leveket is. A gyümölcsleveket 5 és 10 literes bag-in-boxba csomagolva forgalmazzák. A vezetőség már az üzem tervezésekor felismerte a bag-in-box előnyeit. A technológia nagy kapacitást jelent, kedvező a csomagolóanyag alacsony részaránya, ami a termékdíj szempontjából is fontos. A bag-in-box a szállítás, az értékesítés valamint a tárolás területén is előnyös, mivel térkihasználása maximális, ezért a legtakarékosabb csomagolási forma.

A csomagolás és a jó záróképességű fólia kitűnően védi a terméket, és hosszú eltarthatóságot biztosít. A fogyasztók is gyorsan megkedvelték. A csomagolást a magyarországi gyártóktól szerzik be: a bag-in-box fóliából készült tasakját illetve zsákját (bag) a Karis Kft. (az egyetlen hazai gyártó), a hullámpapírlemez dobozokat pedig a Dunapack Nyíregyházi Papírgyára gyártja. A csomagolás kivitele többrétegű nyomtatott hullámpapírlemezből készült doboz, többszínnyomással, hordfogantyúval. A műanyag fóliából készült tartályon töltőcsonk és adagoló csap van. A termékek nem csak belföldön sikeresek, a környező országokba, sőt Németországba is exportálnak.

Szárított alma

A bőséges almatermés további fejlesztésre ösztönözte a Csengeri Agrár Részvénytársaságot. Megkezdték a gyümölcslégyártás mellett a félkész tartósított almakocka és almaszelet gyártását. A következő beruházás egy nagyteljesítményű öt szállítószalagos gyümölcsszárító berendezés volt, amellyel a gyümölcs kíméletesen szárítható. Az üzemben elsősorban alma, meggy és szilva szárítása történik. A feldolgozásra alkalmas almából almaszirom (chips) illetve szárított almakocka készül. Az almából mosás után eltávolítják a magházat, majd 2-3 cm-es szeletek készülnek, amelyek a folyamatos üzemű szárítóba kerülnek. Az alma nedvességtartalma eredetileg 85%, a szárítás révén 5%-ra csökken. Az almaszirom 50 g-os tömegben nagy vízgőz és aromazáró fóliából készült csomagolásba kerül. Az automata csomagológéphez a fóliát a gyomaendrődi Gyomapack cég szállítja. Egy gyűjtődobozba 30 db 50 g-os csomag kerül, a gyűjtődobozokat a Dunapack Rt. Nyíregyházi Papírgyára szállítja. Az almaszirom sikeres termék belföldön és külföldön egyaránt.

Borok a Bagolyvárból

A család régi bortermelő múltra tekint vissza. Először a szőlőművelés és a borászat folytatása volt a cél, majd nagyobb tervek megvalósítása következett: vendéglőt nyitottak Pécs belvárosában a Király utcában, ahol a tulajdonosok saját borai gazdagítják a kínálatot. A család legnagyobb és egyben legjobban fejlődő vállalkozása a meglevő szőlőterületre épült Bagolyvár vendéglő, borház és panzió. Az épülethez csatlakozik a saját présház és a borospince, amelyet a vendégek szívesen látogatnak. Ma már boraik is a Bagolyvár nevet viselik, a bortermést a helyszínen töltik és címkézik. A címkék grafikáján hangsúlyosan uralkodik a „Bagolyvár” embléma, a tipográfia, az összhatás, a látvány azonos. A különböző borokat a címke alapszínével, tehát a bornak megfelelő színkóddal különböztetik meg, hiszen a borokat nem csak a megnevezés alapján, hanem a pince félhomályában és a vendéglő hangulatvilágításában is könnyen fel kell ismerni. A címkék nem igényelnek erős reklámhatást, hiszen a borok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, hanem a terített asztalt díszítik. A Bagolyvár márkanevet különböző borok viselik: villányi vörösek, mint az Oportó és Kékfrankos, valamint fehérborok, mint a Pécsi Olaszrizling és Chardonnay.

Silótömlő

A tárolásra szánt takarmányt jól be kell csomagolni, hogy minőségét megőrizve bármikor felhasználható legyen. A HelioPlast Termelő és Kereskedelmi Kft. SILOFOL márkanévvel gyárt silótömlőt, amely a takarmányok és gabonák egyszerű megbízható tárolására alkalmas. Alkalmazásával a takarmány 1-2 évig nem veszít minőségéből. Költséges silók építése helyett ez a technológia előnyös. A siklótakarmány becsomagolásának módja: a nagy 2,4-3,6 méter átmérőjű tömlőkbe töltőgéppel belesajtolják a takarmányt, majd ezeket a tömlőket végeiken légmentesen lezárják. A silótömlők redőzötten kerülnek forgalomba, a töltőgépre való felhúzás megkönnyítésére.

A silótömlők anyaga polietilén (LDPE), színe fehér-fekete, a fehér oldal van kívül, mert a fehér szín a napsugárzás jelentős részét visszaveri és a fólia alatt alacsonyabb hőmérséklet alakul ki. A belső fekete réteg csökkenti a fólia fényáteresztő képességét. A fólia vastagsága 240 vagy 250 mikron. A silótömlő tekercsek átmérője 2,4 illetve 2,7 vagy 3 méter lehet. A tekercs hosszúsága 60 vagy 75 méter. A silótömlő anyaga egy meghatározott szilárdsággal és egy adott nyúlásértékhez tartozó feszültséggel rendelkezik, amely a töltés során a töltöttség ellenőrzésére szolgál. A megfelelő töltöttségi állapot ellenőrzéséhez a tömlő teljes hosszában nyúlást jelző jelek vannak nyomtatva, ezek a tömlő keresztirányú nyúlását jelzik

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

egypatás háziállat

az egypatás háziállatok (pl. —>ló, szamár, öszvér) az ötujjú ősöktől származnak,... Tovább

csalamádé

nehány sűrűn vetett tömegtakarmány közös elnevezése. Többnyire a kukorica-cs.-ra... Tovább

Tovább a lexikonra