Ehető gyomnövényeink II. rész

FO, ZH

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogy a könyvet sem szabad megítélni a borítója alapján, úgy nem kell minden gyomnövényünket sem rossznak és haszontalannak kikiáltani. Vannak köztük olyanok, ami nagy szolgálatot tettek már nekünk a múltban azzal, hogy el lehetett őket fogyasztani. Ismerd meg Magyarország ehető gyomnövényeit te is 2 részes cikksorozatunkban!

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságoknak köszönhetően rendkívül. Ezt persze mi, akik itt élünk, kevésbé érzékeljük, hiszen nap mint nap látjuk ezeket és már megszoktuk a jelenlétüket. Ebből kifolyólag viszont kevésbé értékeljük ezeket a fantasztikus növényeket, sőt, van egy csomó, amit anélkül bélyegzünk haszontalannak, hogy tisztában lennénk valódi hasznuknak.

Pedig volt idő, amikor az emberek jobban rá voltak szorulva a természetben előforduló ehető növények ismeretére, és használatára, mit gondolnánk. A háborúk idején, vagy szűkösebb időben sokan sokféle vadnövényt és ezekből készült ételt fogyasztottak, amik mára már leginkább a feledés homályába merültek.

Napjainkban viszont ezeknek már csak töredékével találkozhatunk a boltok polcain. Ilyen például a bodza, a som, vagy a csipkebogyó. Most viszont megmutatjuk a többit is, lássuk a cikksorozat második részét, és az ehető gyomnövényeket! Ha lemaradtál az első részről, akkor kattints ide, és olvasd el azt is!

Ehető gyomnövények – Madársóskák (Oxalis sp.)

Ezek az apró, lóherére emlékeztető növények, fehér vagy sárga színű virágúak, de nyár végén, vagy ősz elején rózsaszín szirmú virágokat hoznak. Vannak bordó levelű fajok is belőle, amik nagyon mostoha körülmények  között is megmaradnak, így betonrepedések, vagy tetőcserepek között is gyakran kinőnek. Levele nyersen kirándulók, hegymászók kedvelt frissítője. Savanykás ízű levelét fűszerezésre használhatjuk, de csak kis mennyiségben, hiszen oxálsavtartalma miatt íze rendkívül intenzív és nagy adagban káros lehet.
 

gyomnövényeink II. rész - Így használd a konyhában!" alt="Ehető gyomnövényeink II. rész - Hazánk elfeledett finomságai" width="1" height="1">

Ehető gyomnövények – Mezei katáng (Cichorium intybus)

Kék virágait mindenki ismeri. Magas szárán júliustól szeptemberig virágzó kék szirmai feltűnően kilógnak a legelők és mezők egyhangúságából. Ősztől a tél elejéig begyűjtött gyökeréből szárítás, pörkölés, és őrlés után pótkávé készíthető, zsenge levelei pedig főzelékként vagy párolva is fogyaszthatók.

Ehető gyomnövények – Mezei sóska (Rumex acetosa)

Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek, leginkább a hegyvidékeken, vizek partján, nedves élőhelyeken terem, és eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek.  Tavasztól késő őszig gyűjthető, de a levelek a magas oxálsav miatt csak mértékkel fogyaszthatók. Főtt leveleinek íze jól illik a burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük.

Ehető gyomnövények – Nagy csalán (Urtica dioica)

Ezt a növényt kevésbé kell bemutatni, hiszen egész Európában elterjedt, szinte bárhol megtalálhatjuk. Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre, hogy a kellemetlen csípőssége eltűnjön (vagyis a hangyasav kiürüljön belőle). Elkészíthető főzeléknek, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük, sőt, régen sört is főztek belőle. Leginkább gyógyteája miatt ismert, ami ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő teakeverékeknek.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-05-02

Egy nagyon különleges virág: A lampionvirág ültetése, és gondozása

Vannak, akik hólyagcseresznyeként vagy ördöglámpásként ismerik. Különlegességét a termést körülvevő élénknarancssárga burka adja. Optimális májusban ültetni.

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem

Tovább a Lexikonhoz

biocönózis (életközösség)

meghatározott területen élő növények és állatok összessége, amelyek tágabb v. szorosabb,... Tovább

hizlalás

vágóra szánt állatok tartása, a testtömeg mesterséges gyarapítása céljából. Régebben a... Tovább

Tovább a lexikonra