Gyümölcsöző alvószem

Hirdetés

Gyümölcsöző alvószem

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Faiskoláinkban sokféle gyümölcsfajta oltványa kapható, de megeshet, hogy megtetszik valamilyen szomszédnál, rokonnál látott (régi) fajta, és elhatározzuk, hogy abból mi magunk szaporítunk. Erre a nyári alvószemzés igen alkalmas, mert egyszerű, gyors és kiválóan ered.
Gyümölcsöző alvószem

A szemzéshez egy- vagy kétéves alanycsemetéket neveljünk, de idősebb fák hajtásaiba, vesszőibe és gallyaiba is szemezhetünk. A korosabb fák közül különösen a kajszi- és őszibarack átoltására ajánlott a szemzés, mivel ezek igen érzékenyek, és más módon való szaporításuk kevésbé eredményes. A szemzés során nyári rügyet (szemet) oltunk az alanyba, ami már szinte teljes értékű, de mivel a beavatkozást július végén, augusztus elején végezzük, így az idén már nem hajt ki.

Szemző hajtást (rajta a nyári rügyekkel, szemekkel) lehetőleg csak életerős, egészséges fáról vegyünk. A legjobb, ha a hajtást közvetlenül a szemzés elkezdése előtt vágjuk le. Fontos tudni, hogy a szemző hajtáson található szemek különböző fejlettségűek; a középen állókból válogassunk, mert azok a legerősebbek. Legelőször tegyük jól hozzáférhetővé a szemzés helyét az alanyon. A szem (szempajzs) lemetszéséhez a szemzőhajtást úgy fogjuk a kezünkbe, hogy rügyei lefelé álljanak. A kiválasztott szemhez tartozó levelet távolítsuk el egy kis levélnyélcsonk meghagyásával. A szempajzsot a rügy alapi részénél, a levélnyél fölött egy-másfél centiméteres távolságban kezdjük vágni, és – egy határozott mozdulattal – úgy vágjuk tovább, hogy a szem alatt a háncs teljes egészében megmaradjon, a farészből pedig legföljebb hártyavékony réteg maradjon. A túl sekélyen vágott szempajzs kevésbé ered meg, a túl mélyen, sok farésszel vágott úgyszintén, ezért az utóbbi esetben legjobb a farészt kipattintani a szempajzsból.
Az alanyt a szemzés helyén töröljük át száraz, tiszta ruhával, és csak ezután vágjuk be T alakban. Emiatt szokás a módszert T-szemzésnek is nevezni. Előbb a fölső, a vízszintes metszést ejtsük meg, majd ennek közepétől kiindulva vágjuk be függőlegesen és olyan hosszan, hogy a szempajzs beleférjen. Ezután a héjat óvatosan feszítsük föl mindkét irányba, majd toljuk be a szempajzsot a szétnyitott héj alá úgy, hogy rajta a rügy fölfelé álljon. Az a kívánatos, ha a betolt szem feszül és maga feszíti tovább a kérget, mert így a felületek is jól összeérnek. A szempajzsot addig nyomjuk lefelé a vágatban, amíg el nem tűnik a kéreg alatt. Ha a szempajzs fölső része a szükségesnél hosszabb, akkor annak azt a részét, amely a T vízszintes szára fölé ér, metsszük le a késsel.
A szemzést rafiával vagy műanyag szalaggal kössük át. Fontos, hogy a kötés feszes legyen, de a szemet ne érje. A szemzés átlagosan 4-6 hét múltán ered meg, amit a levélnyél csonkjának

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Szamos

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje korai-közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

Fénymásoló bérlés

Ha fekete-fehér, ha színes fénymásolót, multifunkcionális berendezést keres, vagy esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.