Az almafa metszése - Mikor és hogyan végezzük el az almafa metszését

hirdetes

Az almafa metszése – Szakértői tanácsok a bőséges termésért

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az almatermesztés egyik legfontosabb eleme kétségkívül a metszés. Ha nem végezzük el, vagy rosszul csináljuk, akkor kevesebb termésre, silányabb minőségre számíthatunk. Éppen ezért most mindent elmondok nektek az almafa metszéséről, tartsatok velem! 

Minden az almafa metszéséről

Őszibarack metszése                                                                               Gyümölcsfák metszése

Füge metszése                                                                                         Kajszi metszése 

Az almafa metszése – Miért kell metszeni az almafát? 

Lényegében a metszéssel elérhetjük, hogy az almafa életerős, egészséges, és kiválóan termő legyen. A metszetlen almafa kusza hajtásokat és ágakat fog hozni, amik idővel besűrűsödnek, ebből következően pedig nagymértékben csökken a fa terméshozama.

hirdetes

Ha nem metsszünk, akkor a belső és az alsó részek nem fognak kellő napfényt kapni, ezért nem is fognak úgy fejlődni, mint ahogyan kellene. Ehhez még hozzá kell vennünk azt is, hogy a betegségek és a kártevők nagyobb károkat fognak okozni abban az esetben, ha elmulasztjuk az almafa metszését.

Egy szó, mint száz, a metszés nagyon fontos feladat, ezzel alapozzuk meg az egész év eredményességét, ahhoz azonban, hogy sikeresen elvégezzük a műveletet, szükségünk van pár fontos információra, nézzük is ezeket! 

Az almafa metszése – Az idős almafát is kell metszeni? 

Az almafa esetében is igaz, hogy nemcsak a fiatal növényeket kell metszeni, hanem az időseket is, igazából mindenféle korban szükség van az alakításra. Ennek az az oka, hogy metszéssel határozzuk meg a fánk jövőbeli alakját, a gyenge, konkuráló hajtásokat megszüntetjük. Az évek során karbantartó metszést végzünk, amivel megőrizzük a gyümölcsöt hozó és a vázat adó ágak vitalitását.

hirdetes

Az idő viszont változik, mivel az fiatalabb fáknak évente van szükségük metszésre, az öregebb fákat viszont elég két-három évente metszeni. Az almafa nevelése során az első három évben orsóformát, majd a hetedik-nyolcadik évig a kerek koronaformát alakítjuk ki, a fiatalító metszésnél pedig a letermett, öreg hajtásokat távolítjuk el. A következő oldalon kitérek az almafa metszésének időpontjára és a szükséges műveletekre, rengeteg tanács vár még rátok az almafa metszésével kapcsolatban, szóval érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

visszacsatolás (feed back)

Az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásban megnyilvánuló jelenség. Fontos... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs