Ezek az állatok sunyiban megehetik a paprikád

hirdetes

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

SFV

Teljesen felháborító! Tegnap szépen nőttek a paprikanövényeid, mára pedig letörtek, megrágták  őket, vagy egyszerűen hiányoznak? A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek, a szarvférgek és a seregférgek. De ha kizártad ezeket a kártevőket, akkor felmerülhet a kérdés, milyen állatok esznek még paprikanövényeket? 

Paprikazabáló állatok

A paprikanövényeket károsító állatok 


Házi kertészként sok időt, erőfeszítést és pénzt fektetünk abba, hogy házi zöldségeket termeljünk az asztalra. Mégis, amikor az állati kártevők belépnek a kertünkbe, minden kemény munkánk egyik napról a másikra eltűnhet. Mielőtt azonban elriasztanánk az állatokat a kerttől, először azonosítanunk kell a tetteseket.


Eszik-e a szarvas paprikanövényeket? 


A nadálytő család tagjaként a paprika nem tartozik a szarvasok kedvelt táplálékai közé. Az éhes szarvas azonban a legtöbb mindent megeszik. Általában a vegetációs időszakban rengeteg kívánatos takarmány van számukra, de a szárazság vonzhatja a szarvast a jól öntözött kertbe. Ezenkívül az őzikék néhány hetes korukban kezdenek legelni. A lerágott paprikanövény annak az eredménye is lehet tehát, hogy egy fiatal őzike különböző típusú növényekből vett mintát. (A férgek levághatják a paprikapalántákat is, de ha a növény felső része hever a földön, biztosabbra vehetjük, hogy más állattal van dolgunk.) Annak ellenére, hogy a szarvasok általában nem esznek paprikanövényeket, jelentős károkat okozhatnak, amikor a kertben sétálnak. Ráléphetnek a palántákra, valamint letörhetik a teljes méretű paprikanövények nagy szárát. Ha meg szeretnéd tudni, hogy szarvas járt-e a kertben, nézd meg a hasított szív alakú patanyomukat! Ha megtalálod, biztosra veheted, hogy egy agancsos volt a tettes.

hirdetes


Esznek-e a nyulak paprikanövényeket? 


A szarvasokhoz hasonlóan a nyulak is tartják a távolságot a paprikanövényektől, de megkóstolhatják a fiatal, újonnan kiültetett paprikapalántákat. Sokkalta inkább hajlamosak azonban babnövényeken, sárgarépán és salátalevélen nyammogni a kertünkben. A nyulak a kaliforniai paprikát (a gyümölcsöt) is megehetik, amiben az édesség vonzza őket az érés folyamata során. 
Hajnalban és alkonyatkor nagyobb eséllyel foghatunk vadnyulakat, amelyek  megdészmálják paprikanövényeinket, mivel ez a szokásos táplálkozási időszakuk, de a nyúl ürülékének megtalálása is egy módszer a kertben való jelenlétének meghatározására. A nyulak apró, kerek ürüléket termelnek, amelyek színe a zöldesbarnától a feketéig változik. 


Esznek-e a gopherek és az ürgék a paprikanövényeket? 


hirdetes
A gopherek gyökereken élnek, ezért étkezés közben könnyen lehúzhatják a paprikanövényeinket alagútjukba. Hasonlóképpen, az ürge mindenféle növényzetet megeszik, de inkább a zöldségfélék gyümölcsét kedveli, mint a lombozatot. Mindkét rágcsáló károsíthatja a zöldségnövényeket azáltal, hogy áthalad a kerten. 


Hogyan védjük meg a paprikanövényeket az állatoktól? 


Az elrettentő spray-k, sortakarók és ijesztő taktikák átmeneti védelmet nyújthatnak az állati kártevők ellen. Ezek az olcsó módszerek védik meg a legjobban a fiatal paprikapalántákat a nyulak és szarvasok, valamint a rágcsálók szájától. Helyükre helyezhetők, amikor a palántákat átültetjük a kertbe, és eltávolítók, amikor a paprikanövényeink beértek.


A kerítések, falak vagy magas alagutak tartósabb megoldást kínálnak a kerti növények védelmére. Ezek a szerkezetek nemcsak elriasztják az állatokat a paprikanövényekkel való táplálkozástól, de megakadályozzák a károkat azáltal, hogy nem engedik bejutni a kertbe az állatokat. Bár ezek a megoldások kissé költségesek lehetnek, megéri az árát, ha távol tartja az állatokat a kertünktől, és biztonságban tartja a paprikanövényeinket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

További cikkek ebben a témában


rackásság

a pehelyszálaknál hosszabb, durvább, rendszerint íveltség nélküli —>gyapjúszálak... Tovább

fejőkocsi

ált. kocsialvázra szerelt, legelőn v. kis istállókban a helyben fejesre alkalmas mozgó... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem