Ezek az állatok sunyiban megehetik a paprikád

hirdetes

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

SFV, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Teljesen felháborító! Tegnap szépen nőttek a paprikanövényeid, mára pedig letörtek, megrágták  őket, vagy egyszerűen hiányoznak? A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek, a szarvférgek és a seregférgek. De ha kizártad ezeket a kártevőket, akkor felmerülhet a kérdés, milyen állatok esznek még paprikanövényeket? 

Paprikazabáló állatok

A paprikanövényeket károsító állatok 


Házi kertészként sok időt, erőfeszítést és pénzt fektetünk abba, hogy házi zöldségeket termeljünk az asztalra. Mégis, amikor az állati kártevők belépnek a kertünkbe, minden kemény munkánk egyik napról a másikra eltűnhet. Mielőtt azonban elriasztanánk az állatokat a kerttől, először azonosítanunk kell a tetteseket.


Eszik-e a szarvas paprikanövényeket? 


A nadálytő család tagjaként a paprika nem tartozik a szarvasok kedvelt táplálékai közé. Az éhes szarvas azonban a legtöbb mindent megeszik. Általában a vegetációs időszakban rengeteg kívánatos takarmány van számukra, de a szárazság vonzhatja a szarvast a jól öntözött kertbe. Ezenkívül az őzikék néhány hetes korukban kezdenek legelni. A lerágott paprikanövény annak az eredménye is lehet tehát, hogy egy fiatal őzike különböző típusú növényekből vett mintát. (A férgek levághatják a paprikapalántákat is, de ha a növény felső része hever a földön, biztosabbra vehetjük, hogy más állattal van dolgunk.) Annak ellenére, hogy a szarvasok általában nem esznek paprikanövényeket, jelentős károkat okozhatnak, amikor a kertben sétálnak. Ráléphetnek a palántákra, valamint letörhetik a teljes méretű paprikanövények nagy szárát. Ha meg szeretnéd tudni, hogy szarvas járt-e a kertben, nézd meg a hasított szív alakú patanyomukat! Ha megtalálod, biztosra veheted, hogy egy agancsos volt a tettes.

hirdetes


Esznek-e a nyulak paprikanövényeket? 


A szarvasokhoz hasonlóan a nyulak is tartják a távolságot a paprikanövényektől, de megkóstolhatják a fiatal, újonnan kiültetett paprikapalántákat. Sokkalta inkább hajlamosak azonban babnövényeken, sárgarépán és salátalevélen nyammogni a kertünkben. A nyulak a kaliforniai paprikát (a gyümölcsöt) is megehetik, amiben az édesség vonzza őket az érés folyamata során. 
Hajnalban és alkonyatkor nagyobb eséllyel foghatunk vadnyulakat, amelyek  megdészmálják paprikanövényeinket, mivel ez a szokásos táplálkozási időszakuk, de a nyúl ürülékének megtalálása is egy módszer a kertben való jelenlétének meghatározására. A nyulak apró, kerek ürüléket termelnek, amelyek színe a zöldesbarnától a feketéig változik. 


Esznek-e a gopherek és az ürgék a paprikanövényeket? 


hirdetes
A gopherek gyökereken élnek, ezért étkezés közben könnyen lehúzhatják a paprikanövényeinket alagútjukba. Hasonlóképpen, az ürge mindenféle növényzetet megeszik, de inkább a zöldségfélék gyümölcsét kedveli, mint a lombozatot. Mindkét rágcsáló károsíthatja a zöldségnövényeket azáltal, hogy áthalad a kerten. 


Hogyan védjük meg a paprikanövényeket az állatoktól? 


Az elrettentő spray-k, sortakarók és ijesztő taktikák átmeneti védelmet nyújthatnak az állati kártevők ellen. Ezek az olcsó módszerek védik meg a legjobban a fiatal paprikapalántákat a nyulak és szarvasok, valamint a rágcsálók szájától. Helyükre helyezhetők, amikor a palántákat átültetjük a kertbe, és eltávolítók, amikor a paprikanövényeink beértek.


A kerítések, falak vagy magas alagutak tartósabb megoldást kínálnak a kerti növények védelmére. Ezek a szerkezetek nemcsak elriasztják az állatokat a paprikanövényekkel való táplálkozástól, de megakadályozzák a károkat azáltal, hogy nem engedik bejutni a kertbe az állatokat. Bár ezek a megoldások kissé költségesek lehetnek, megéri az árát, ha távol tartja az állatokat a kertünktől, és biztonságban tartja a paprikanövényeinket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kollektívszerződés

vállalati szabályzat, amely lényegileg a Mt. vállalati kiegészítése, adaptálása. A... Tovább

elvadulás (dedomesztikáció)

a szabadjára eresztett háziállatok átalakulása, amelynek folyamán állatok jellegükben,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem