Ezek az állatok sunyiban megehetik a paprikád

hirdetes

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Teljesen felháborító! Tegnap szépen nőttek a paprikanövényeid, mára pedig letörtek, megrágták  őket, vagy egyszerűen hiányoznak? A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek, a szarvférgek és a seregférgek. De ha kizártad ezeket a kártevőket, akkor felmerülhet a kérdés, milyen állatok esznek még paprikanövényeket? 

Paprikazabáló állatok

A paprikanövényeket károsító állatok 


Házi kertészként sok időt, erőfeszítést és pénzt fektetünk abba, hogy házi zöldségeket termeljünk az asztalra. Mégis, amikor az állati kártevők belépnek a kertünkbe, minden kemény munkánk egyik napról a másikra eltűnhet. Mielőtt azonban elriasztanánk az állatokat a kerttől, először azonosítanunk kell a tetteseket.


Eszik-e a szarvas paprikanövényeket? 


A nadálytő család tagjaként a paprika nem tartozik a szarvasok kedvelt táplálékai közé. Az éhes szarvas azonban a legtöbb mindent megeszik. Általában a vegetációs időszakban rengeteg kívánatos takarmány van számukra, de a szárazság vonzhatja a szarvast a jól öntözött kertbe. Ezenkívül az őzikék néhány hetes korukban kezdenek legelni. A lerágott paprikanövény annak az eredménye is lehet tehát, hogy egy fiatal őzike különböző típusú növényekből vett mintát. (A férgek levághatják a paprikapalántákat is, de ha a növény felső része hever a földön, biztosabbra vehetjük, hogy más állattal van dolgunk.) Annak ellenére, hogy a szarvasok általában nem esznek paprikanövényeket, jelentős károkat okozhatnak, amikor a kertben sétálnak. Ráléphetnek a palántákra, valamint letörhetik a teljes méretű paprikanövények nagy szárát. Ha meg szeretnéd tudni, hogy szarvas járt-e a kertben, nézd meg a hasított szív alakú patanyomukat! Ha megtalálod, biztosra veheted, hogy egy agancsos volt a tettes.

hirdetes


Esznek-e a nyulak paprikanövényeket? 


A szarvasokhoz hasonlóan a nyulak is tartják a távolságot a paprikanövényektől, de megkóstolhatják a fiatal, újonnan kiültetett paprikapalántákat. Sokkalta inkább hajlamosak azonban babnövényeken, sárgarépán és salátalevélen nyammogni a kertünkben. A nyulak a kaliforniai paprikát (a gyümölcsöt) is megehetik, amiben az édesség vonzza őket az érés folyamata során. 
Hajnalban és alkonyatkor nagyobb eséllyel foghatunk vadnyulakat, amelyek  megdészmálják paprikanövényeinket, mivel ez a szokásos táplálkozási időszakuk, de a nyúl ürülékének megtalálása is egy módszer a kertben való jelenlétének meghatározására. A nyulak apró, kerek ürüléket termelnek, amelyek színe a zöldesbarnától a feketéig változik. 


Esznek-e a gopherek és az ürgék a paprikanövényeket? 


hirdetes
A gopherek gyökereken élnek, ezért étkezés közben könnyen lehúzhatják a paprikanövényeinket alagútjukba. Hasonlóképpen, az ürge mindenféle növényzetet megeszik, de inkább a zöldségfélék gyümölcsét kedveli, mint a lombozatot. Mindkét rágcsáló károsíthatja a zöldségnövényeket azáltal, hogy áthalad a kerten. 


Hogyan védjük meg a paprikanövényeket az állatoktól? 


Az elrettentő spray-k, sortakarók és ijesztő taktikák átmeneti védelmet nyújthatnak az állati kártevők ellen. Ezek az olcsó módszerek védik meg a legjobban a fiatal paprikapalántákat a nyulak és szarvasok, valamint a rágcsálók szájától. Helyükre helyezhetők, amikor a palántákat átültetjük a kertbe, és eltávolítók, amikor a paprikanövényeink beértek.


A kerítések, falak vagy magas alagutak tartósabb megoldást kínálnak a kerti növények védelmére. Ezek a szerkezetek nemcsak elriasztják az állatokat a paprikanövényekkel való táplálkozástól, de megakadályozzák a károkat azáltal, hogy nem engedik bejutni a kertbe az állatokat. Bár ezek a megoldások kissé költségesek lehetnek, megéri az árát, ha távol tartja az állatokat a kertünktől, és biztonságban tartja a paprikanövényeinket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2023-02-06

Tippek a beltéri komposztáláshoz

A beltéri komposztálás egy kifejezetten könnyen megoldható feladat, csak nem mindegy, hogyan és miképp csináljuk: tippjeink segítségével bárkinek jól sikerülhet!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Klausing-eke

hagyományos egyvasú fogatos eke, amely a taligás ekéktől abban különbözik, hogy az ekefejet... Tovább

egypatás háziállat

az egypatás háziállatok (pl. —>ló, szamár, öszvér) az ötujjú ősöktől származnak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem