Használj te is állati trágyákat a kertben

Állati trágyák a kertben – Melyiket mire használhatjuk

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A mesterséges trágyák elképesztően sokat árthatnak, ráadásul nagyon drágák is, éppen ezért érdemes inkább állati trágyákat használnia mindenkinek. Mostani cikkemben bemutatom nektek a legjobb állati trágyákat, nézzük, melyiket mire lehet használni a kertben! 

Állati trágyák használata

Minden kertész tisztában van vele, hogy ha egészséges, organikus növényeket szeretne termeszteni kertjében, akkor le kell mondania a mesterséges trágyákról. Ez nem egyszerű döntés, elvégre a szerves műtrágyák meglehetősen drágák lehetnek, és nem mindenki engedheti meg magának őket. Szerencsére van egy rendkívül olcsó alternatíva is, amivel rengeteg tápanyagot biztosíthatsz kerted számára: az állati trágya!

Az állati trágya egy olyan talajadalék, ami nem csak a talaj tápanyagtartalmát teszi gazdagabbá, hanem a termőközeg szerkezetét is képes javítani. Az állati trágya minden egészséges, jó vízelvezetésű, könnyedén megmunkálható kerti ágyás alapja! Ha azonban egy kicsit közelebbről is megismerkedsz a szerves trágyákkal, akkor hamar rájössz majd, hogy a különböző állati trágyák között jelentős különbségek lehetnek.

Míg némely állat ürülékét szabadon és bátran használhatod legtöbb ágyásodban, más állatok trágyáját sokkal óvatosabban kell adagolni. A következőkben ezt szeretnénk tisztázni. Végignézzük a leggyakrabban használt állati trágyákat, és felfedezzük, hogy melyiket mire és hogyan érdemes használnod!

Egyáltalán miért érdemes állati trágyát használni a kertben?

Az emberiség már lényegében a földművelés történetének kezdete óta alkalmazott különféle állati eredetű trágyákat. Az állati trágya lényegében az állatok ürüléke. Ezt általában először komposztálni szokás, amely során a hasznos tápanyagok lebomlanak (hogy a növények könnyebben felhasználhassák őket), a növényekre veszélyt jelentő kórokozók pedig elgyengülnek vagy hatástalanná válnak.

Használhatsz persze komposztálatlan, „nyers” állati trágyát is, azonban ilyenkor fokozottan oda kell figyelned. A komposztálatlan trágyának több időre van szüksége a lebomláshoz, és akár még gyommagokat is tartalmazhat, amelyeket haszonállataid nem voltak képesek megemészteni, és amelyek így újra elterjedhetnek a kertedben. A nyers trágyának továbbá kellemetlen szaga van, elvégre állati ürülékről beszélünk, amit nem sokan éreznek szívesen, valahányszor a kertjükben, vagy annak közelében járnak.

Ha mindez nem lenne elég, a nyers trágya hatására növényeid nyurgává, vékonnyá nőhetnek meg, és így nehezebben tudnak majd erős, stabil gyökereket növeszteni. Ha tehát nyers állati trágyát használsz, akkor hagynod kell neki időt, hogy lebomoljon – ehhez huzamosabb időre 60°C-on kell, hogy maradjon.

Az állati trágya számtalan hasznos tápanyagot biztosíthat kerted számára, amelyek közül a legfontosabb a nitrogén. Több állati trágya (mint például a tehéntrágya) hasznos baktériumokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek könnyebben felvehetővé alakítani a tápanyagokat a növények számára. Most pedig ismerkedjünk meg közelebbről az állati trágyákkal, cikkem a következő oldalon folytatódik, érdemes lapozni egyet! 

Bishnu Sarangi képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Károly Róbert Fõiskola

Fõiskola A Károly Róbert Fõiskola az észak-magyarországi régió egyik meghatározó... Tovább

méhek szállítása

a rajok kis távolságra rajfogó kasban v. ládában, nagyobb távolságra rajszállító ládában... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert