Ők a legjobb kutyusok állatállományunk megőrzésére – Magyar fajtákkal az élen!

Hogyan válassz kutyát állatállományod őrzésére

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kutyafajták, akik védik az állományt

Estrelai hegyikutya

Általában hosszú szőrűek, a hímek 40-50 kg között mozognak 66-74 cm magassággal. Jól kijönnek a gyerekekkel, de nagyon védekezőek az idegenekkel szemben. Hangos, fenyegető ugatásuk van. Az Estrelai hegyikutyák kifejezetten jól gondolkodnak önállóan és jelentős társasági igényük is van.

Pireneusi masztiff

A pireneusi masztiffok spanyolországi kutyafajták 54 és 68 kg közötti súlyúak és általában 74-76 cm magasra nőnek meg. Közepes vagy hosszú szőrük van, ami nem kevés ápolást igényel. Az idegeneket gyanúval fogadják, de amint megismerkednek velük, már nem tekintik őket veszélyforrásoknak. A pireneusi masztiffok kiválóan bánnak a gyerekekkel, és általánosságban kevesebbet is ugatnak, mint a legtöbb másik állományok őrzésére tenyésztett kutyafajta.

Spanyol masztiff

Az egyik legnagyobb őrkutya fajta. Magasságuk elérheti a 70-90 cm-t is, amihez 84-100 kg-os súly párosul. A spanyol masztiffok tartózkodónak és passzívnak tűnhetnek, azonban a fenyegetésekre erősen reagálnak. Olyan nagyra is megnőhetnek, hogy a melegebb, párásabb éghajlatok problémásnak bizonyulhatnak számukra. Nagy méretüknek köszönhetően hosszú ideig tart, míg teljesen felnőtté válnak.

Abruzzói juhászkutya

Az abruzzói juhászkutyák az ókori Rómából származnak és kiválóan alkalmasak az állatállomány őrzésére. 32-45 kg-os súlyával és 64-76 cm-es magasságával könnyebben kezelhető fajtának számít, de ettől függetlenül nagyon védelmezőek és kiváló őrkutyák. Hosszú bundájuk van és habár alapból távolságtartóak, szeretik, ha gazdájuk foglalkozik velük. Az abruzzói juhászkutyáknak valamilyen feladatra van szükségük, és általában nem jó háziállatok. Rengeteg társaságra van szükségük.

Tátrai juhászkutya

A tátrai juhászkutyák gyengédek és higgadtabb személyiséggel rendelkeznek, éppen ezért jó választások lehetnek kisebb farmokra, ahová gyakrabban érkeznek látogatók. Súlyuk 36 és 59 kg között mozog, 66 és 71 cm-es magasságban. Hosszú bundájuk rendszeres ápolást igényel. A tátrai juhászkutyák sajátos módon viselkednek egy esetleges ragadozó felbukkanásakor – az őrzött állatok és a betolakodó között járőröznek és figyelmeztető ugatást hallatnak. Csak akkor támadnak, ha a ragadozó közelebb merészkedik.

Kuvasz

Egy másik magyar büszkeség – a kuvasz 41 és 50 kg közötti súlyúra és 71-74 cm magasságúra nő meg. Kifejezetten kedvelik az embereket, éppen ezért gyakran családi háziállatokként tartják őket. Az idegeneket intenzív elővigyázatossággal fogadják. Meglehetősen mozgékonyak és gyorsak, és általában messzebb tartózkodnak az állatállománytól mint néhány más őrkutya fajta. Sűrű fehér bundával rendelkeznek.

Bolgár pásztorkutya, más néven karakacsan

Ezeket a kutyákat Bulgáriában tenyésztették a medvék és farkasok elleni védelem céljából. Súlyuk 32 és 50 kg magasságuk pedig 64-74 cm között mozog. Ebből a kisebb termetű őrkutya fajtából rövid és hosszúszőrű példányok is vannak. A karacsakanok gyengédek és békések a családtagokkal, de ettől függetlenül született védőkutyák, stabil és egyenletes temperamentummal.

Tibeti masztiff

Ezek a hatalmas kutyák a Himalájából származnak, ahol már több ezer éve használják őket védelmezésre. A legnagyobb kutyafajták közé tartoznak, és tőlük származik a többi masztiff fajta is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

balin (fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó ragadozó hal. Teste megnyúlt, ezüstszínű;... Tovább

vállalati szerkezet (termelési szerkezet)

a mg.-ban az előállított termékek összetétele és aránya. A szerkezet jellemzésére,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok