áfonya ültetése; áfonya konténerben; áfonya ültetése konténerben; áfonya termesztése; áfonya ültetése tavasszal

Így ültess áfonyát tavasszal egyszerűen és hatékonyan konténerben!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az áfonya igazi kincse a kertnek: nemcsak finom és egészséges, de gyönyörű látványt is nyújt sötétzöld leveleivel és liláskék bogyóival. Sokan úgy gondolják, hogy az áfonya termesztése bonyolult és csak kertben lehetséges, de ez nem igaz! A konténeres áfonya termesztés forradalmasította a gyümölcstermesztést, és lehetővé teszi, hogy bárki élvezze az áfonya ízét, akár teraszon, akár erkélyen lakik. Miért érdemes konténerben áfonyát termeszteni? Mutajuk!

Áfonya ültetése tavasszal

Mikor kell ültetni áfonyát?

A legtöbb területen tavasszal vagy késő ősszel ültessen áfonyát konténerekbe. Hidegebb éghajlaton várj a bokrok konténerekbe ültetésével tavasz elejéig vagy közepéig.

Az áfonya ültetési helyének kiválasztása

Előfordulhat, hogy napközben mozgatni kell a tárolóedényeket, hogy a növények megkapják a szükséges mennyiségű napsütést. A nagy edényeknél a tárolóedényeket görgőkre helyezve könnyebb követni a napot.

Áfonyák megvédése a madaraktól 

A madarak ugyanúgy szeretik az áfonyát, mint az emberek. A legjobb módja annak, hogy megvédd gyümölcsödet a tollas orvvadászoktól, ha néhány héttel a bogyók érése előtt madárhálóval veszed körül a bokrokat. Bár a folyamat nehézkes lehet, működik.

Az áfonya fényigénye 

Az áfonyának napi hat-nyolc óra napfényre van szüksége. Könnyű túlbecsülni, hogy mennyi napsütés ér egy területet, ezért fontos, hogy pontosan mérd meg a napfényt a kertben. Az egyik egyszerű módszer az, hogy karórával időzítjük a teljes napfényben töltött órákat egy tipikus napon a vegetációs időszakban. Ha azonban olyan területen élsz, ahol forró délutáni napsütés van, ügyelj arra, hogy az áfonyák túlmelegedhetnek. Valószínűleg értékelni fognak némi világos árnyékot a nap ezen részében.

Az áfonya talaja

Az áfonyabokrok kedvelik a nagyon savanyú talajt , és 4,0 és 4,8 közötti pH-érték szükséges ahhoz, hogy a növények felszívják a vizet és a tápanyagokat, és bogyókat termeljenek. Mivel a legtöbb kerti talaj természetesen nem ilyen savas, a konténerekbe ültetés lehetővé teszi a talaj savasságának könnyebb szabályozását. Vásárolhatsz vagy készíthetsz savanyú áfonyabarát virágcserép keveréket, hogy biztosítsd a növények virágzását.
A megfelelő talajkeverék használatának megkezdéséhez töltsd meg a cserepeket körülbelül a kétharmadáig a szokásos cserepes keverékkel, és adj hozzá egy, a savkedvelő növényekhez (például rododendronokhoz, azáleákhoz és kaméliákhoz) tervezett cserepes keveréket. Ha nem találsz magas savtartalmú virágcserepet, a talaj egyharmadához adj inkább savkedvelő növények számára készült műtrágya keveréket.

Savas föld házilag az áfonyáknak

Ha nehezen találsz bolti virágföldet a savkedvelő növények számára, fontold meg a Cornell Egyetem által kidolgozott recept használatát. Keverj össze egyenlő arányban tőzegmohát és vermikulitot, majd adj hozzá egy szemcsés 11-5-11 műtrágyát. Teszteld a talaj pH-értékét egy tesztkészlet segítségével, és szükség esetén állítsd be a pH-értéket mészkő hozzáadásával a pH növeléséhez vagy vas-szulfát hozzáadásával a pH csökkentéséhez.

Az áfonya vízigénye

Az áfonya növényeknek sekély gyökereik vannak, amelyek gyorsan kiszáradnak, ezért sok vízre van szükségük, de szeretik a homokos, jó vízáteresztő talajt is. Más szóval, nem szeretnek vízben ülni, ezért tartsd a talajt folyamatosan nedvesen, de ne ázzon benne a növény.

  • Ha esik az eső, ne gondold, hogy nem kell öntözni a növényeket. Az áfonya növény levelei esernyőként működhetnek, megakadályozva, hogy a víz a növény tövébe és a tartályba jusson. Mindig ellenőrizd a talajt az ujjaddal, hogy nedves-e 2-3 centivel a felszín alatt. 
  • Ha egy hétig vagy tovább nem tudod öntözni áfonyanövényeidet, a víz megtakarítása érdekében vidd át őket árnyékosabb helyre. Hasznos lehet egy réteg komposzt hozzáadása fenyőkéreggel a nedvesség megtartása érdekében.

A megfelelő hőmérséklet és páratartalom az áfonyának 

Az áfonyás tartályokat védett helyre kell helyezni december és március között, amikor a téli szél a legrosszabb. Az áfonya nem szereti a túl száraz körülményeket, és ez a hideg szél mellett a száraz szelet is magában foglalja.

Az áfonya trágyázása

Az áfonya nem szereti a túl sok műtrágyát , így a kora tavaszi egyszeri etetés általában jól működik. Válassz szerves trágyát, például gyapotmaglisztet vagy kifejezetten savkedvelő növények számára készült keveréket.

Továbbá ne csak trágyázd és majd felejtsd el. Rendszeresen ellenőrizd a talaj pH-értékét, hogy megbizonyosodj arról, hogy 4,0 és 4,8 között van. Mivel a sav idővel kimosódik a talajból, azt tapasztalhatod, hogy hatékonyabb, ha tavasszal fél adag műtrágyával kezded, majd a növekedési időszakban egy kis havi adagot adsz hozzá.

Ezeket a növényeket ültesd az áfonya mellé 

Az áfonya nem magányos farkas! Ahhoz, hogy finom bogyókkal örvendeztessen meg, legalább két, de még jobb, ha három "barátja" is van a közelben. Ez a "barátság" a keresztbeporzást biztosítja, ami a gyümölcstermesztéshez elengedhetetlen.

Helyezd az edényeket meglehetősen közel egymáshoz, körülbelül 60-90 centire egymástól. Az is jó ötlet, ha különféle áfonyafajtákat termesztesz, amelyek a vegetációs időszak különböző időszakaiban hoznak gyümölcsöt, hogy meghosszabbítsák az áfonya betakarítását.

A legfontosabb, hogy két-három olyan áfonyafajtát válasszunk, amelyek pontosan egy időben virágoznak, vagy átfedik egymást, hogy a méhek könnyen keresztbeporozhassák a növényeket. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

algairtó szer

hatóanyaga nyílt láncú, bonyolult vegyület vízoldható sója; a 60% -os szert Algizid WSCP... Tovább

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Tovább a lexikonra