áfonya ültetése; áfonya konténerben; áfonya ültetése konténerben; áfonya termesztése; áfonya ültetése tavasszal

hirdetes

Így ültess áfonyát tavasszal egyszerűen és hatékonyan konténerben!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az áfonya konténeres termesztése olyan egyszerű és hatékony, hogy akkor is érdemes kipróbálni, ha van elég helyünk a kertben, ahová elültethetjük ezt az antioxidánsban gazdag gyümölcsöt. Ha azonban áfonyát szeretnél termeszteni, de a talaj nem optimális a gyümölcstermesztéshez, a cserépben való termesztés a megoldás. Az áfonya növények virágozhatnak és gyümölcsöt teremhetnek konténerekben minden olyan területen, ahol teljes napfény van. Ne feledd, hogy az áfonya növények cserépben (vagy bárhol máshol) termesztése türelmet igényel. A legtöbb gyümölcstermő fajhoz hasonlóan néhány évbe telhet, amíg a növények termést hoznak, de megéri várni rájuk!

Áfonya ültetése tavasszal

Mikor kell ültetni áfonyát?

A legtöbb területen tavasszal vagy késő ősszel ültessen áfonyát konténerekbe. Hidegebb éghajlaton várj a bokrok konténerekbe ültetésével tavasz elejéig vagy közepéig.
Az áfonya ültetési helyének kiválasztása
Előfordulhat, hogy napközben mozgatni kell a tárolóedényeket, hogy a növények megkapják a szükséges mennyiségű napsütést. A nagy edényeknél a tárolóedényeket görgőkre helyezve könnyebb követni a napot.

Áfonyák megvédése a madaraktól 

A madarak ugyanúgy szeretik az áfonyát, mint az emberek. A legjobb módja annak, hogy megvédd gyümölcsödet a tollas orvvadászoktól, ha néhány héttel a bogyók érése előtt madárhálóval veszed körül a bokrokat. Bár a folyamat nehézkes lehet, működik.

Az áfonya fényigénye 

Az áfonyának napi hat-nyolc óra napfényre van szüksége. Könnyű túlbecsülni, hogy mennyi napsütés ér egy területet, ezért fontos, hogy pontosan mérd meg a napfényt a kertben. Az egyik egyszerű módszer az, hogy karórával időzítjük a teljes napfényben töltött órákat egy tipikus napon a vegetációs időszakban. Ha azonban olyan területen élsz, ahol forró délutáni napsütés van, ügyelj arra, hogy az áfonyák túlmelegedhetnek. Valószínűleg értékelni fognak némi világos árnyékot a nap ezen részében.

Az áfonya talaja

Az áfonyabokrok kedvelik a nagyon savanyú talajt , és 4,0 és 4,8 közötti pH-érték szükséges ahhoz, hogy a növények felszívják a vizet és a tápanyagokat, és bogyókat termeljenek. Mivel a legtöbb kerti talaj természetesen nem ilyen savas, a konténerekbe ültetés lehetővé teszi a talaj savasságának könnyebb szabályozását. Vásárolhatsz vagy készíthetsz savanyú áfonyabarát virágcserép keveréket, hogy biztosítsd a növények virágzását.

hirdetes
A megfelelő talajkeverék használatának megkezdéséhez töltsd meg a cserepeket körülbelül a kétharmadáig a szokásos cserepes keverékkel, és adj hozzá egy, a savkedvelő növényekhez (például rododendronokhoz, azáleákhoz és kaméliákhoz) tervezett cserepes keveréket. Ha nem találsz magas savtartalmú virágcserepet, a talaj egyharmadához adj inkább savkedvelő növények számára készült műtrágya keveréket.

Savas föld házilag az áfonyáknak

Ha nehezen találsz bolti virágföldet a savkedvelő növények számára, fontold meg a Cornell Egyetem által kidolgozott recept használatát. Keverj össze egyenlő arányban tőzegmohát és vermikulitot, majd adj hozzá egy szemcsés 11-5-11 műtrágyát. Teszteld a talaj pH-értékét egy tesztkészlet segítségével, és szükség esetén állítsd be a pH-értéket mészkő hozzáadásával a pH növeléséhez vagy vas-szulfát hozzáadásával a pH csökkentéséhez.

Az áfonya vízigénye

Az áfonya növényeknek sekély gyökereik vannak, amelyek gyorsan kiszáradnak, ezért sok vízre van szükségük, de szeretik a homokos, jó vízáteresztő talajt is. Más szóval, nem szeretnek vízben ülni, ezért tartsd a talajt folyamatosan nedvesen, de ne ázzon benne a növény.
Ha esik az eső, ne gondold, hogy nem kell öntözni a növényeket. Az áfonya növény levelei esernyőként működhetnek, megakadályozva, hogy a víz a növény tövébe és a tartályba jusson. Mindig ellenőrizd a talajt az ujjaddal, hogy nedves-e 2-3 centivel a felszín alatt. 
Ha egy hétig vagy tovább nem tudod öntözni áfonyanövényeidet, a víz megtakarítása érdekében vidd át őket árnyékosabb helyre. Hasznos lehet egy réteg komposzt hozzáadása fenyőkéreggel a nedvesség megtartása érdekében.

hirdetes
A megfelelő hőmérséklet és páratartalom az áfonyának 
Az áfonyás tartályokat védett helyre kell helyezni december és március között, amikor a téli szél a legrosszabb. Az áfonya nem szereti a túl száraz körülményeket, és ez a hideg szél mellett a száraz szelet is magában foglalja.

Az áfonya trágyázása

Az áfonya nem szereti a túl sok műtrágyát , így a kora tavaszi egyszeri etetés általában jól működik. Válassz szerves trágyát, például gyapotmaglisztet vagy kifejezetten savkedvelő növények számára készült keveréket.
Továbbá ne csak trágyázd és majd felejtsd el. Rendszeresen ellenőrizd a talaj pH-értékét, hogy megbizonyosodj arról, hogy 4,0 és 4,8 között van. Mivel a sav idővel kimosódik a talajból, azt tapasztalhatod, hogy hatékonyabb, ha tavasszal fél adag műtrágyával kezded, majd a növekedési időszakban egy kis havi adagot adsz hozzá.

Ezeket a növényeket ültesd az áfonya mellé 

Az áfonyanövények kiválasztásakor ügyelj arra, hogy barátokra van szükségük. Ahhoz, hogy gyümölcsöt hozhassanak, legalább két különböző fajtájú növényre van szükség a keresztbeporzáshoz – három növény még jobb. Helyezd az edényeket meglehetősen közel egymáshoz, körülbelül 60-90 centire egymástól. Az is jó ötlet, ha különféle áfonyafajtákat termesztesz, amelyek a vegetációs időszak különböző időszakaiban hoznak gyümölcsöt, hogy meghosszabbítsák az áfonya betakarítását.
A legfontosabb, hogy két-három olyan áfonyafajtát válasszunk, amelyek pontosan egy időben virágoznak, vagy átfedik egymást, hogy a méhek könnyen keresztbeporozhassák a növényeket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

vérnyomás

A ->vér által a vérerek (->érrendszer) falára gyakorolt hidrosztatikus nyomás. A vér... Tovább

generátor

olyan villamos gép, amely mechanikai munka segítségével villamos áramot fejleszt. Működése... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés