A világ legnagyobb munkagépei

hirdetes

A világ legnagyobb munkagépei

P.M.

Akkorák, mint egy társasház, kilenc Lamborghini Aventador árába kerülnek, és közútra szabadulva mindent kilapítanának, ami az útjukba kerül. Bemutatjuk a 3-4000 lóerős óriásdömpereket, amelyek a nap 24 órájában külszíni fejtéseken robotolnak, és egy kisebb dombot is elcipelnek a platójukon.

A világ legnagyobb munkagépei
A világ legnagyobb munkagépei

Minden óriásdömper őse a mozdony-motoros, háromtengelyes Terex Titan 1973-ból. Csak egy darab készült belőle, mai utódja a Unit Rig modellcsalád. Az ős-Terex láttán megfagyhatott az emberek ereiben a vér. Igaz, nem sokan találkoztak ezzel a dinoszaurusszal.

A világ legnagyobb munkagépei

Már a szovjet időkben is monstumokra szakosodott a BelAZ. 1979-ben már 280 tonnás kísérleti járművet készítettek. Bemutatásakor minden teherautónál nagyobb volt a Big Baby, a magassága zárt billenőplatóval 7,4, felnyitva 15,7 méter.

Minimalistának gondolnánk, de komfortos a Cat vezetőfülkéje. Olyan magasan van, mint egy hajó parancsnoki hídja.

A világ legnagyobb munkagépei

Negyven éve alig változott a munkagép-dizájn, ezen változtatna a német ETF stúdió. Az önjáró dömperkonvoj látványterve sci-fibe illő. Öt ilyen önrakodó és önjáró dömper összekapcsolásával születne meg a Haul Train. Csak az elsőben ülne sofőr.

hirdetes
A világ legnagyobb munkagépei

Már a svájci székhelyű, Amerikában gyártó Liebherr is a 400 lóerőt és a 600 tonna össztömeget ostromolja. V20-as motor dübörög a Liebherrek földszintjén, 90 ezer köbcentivel. 

A Liebherr 3650 lóerős dízelmotorja egy generátoron keresztül a hátsó kerékbe épített villanymotorokat hajtja, ezek segítenek az 592 tonna lefékezésében is.

Európában néha megfordulnak egy-egy gigantikus építkezésen is a Liebherrek, de nem itt honosak.

Egyben még leszedett platóval is iszonyú bonyolult a szállítás, a két kamionsofőrnek szinkronban kell vezetnie.

A világ legnagyobb munkagépei

A megszokott sárga szín helyett a japán gépeknél a narancssárgára esküsznek. Talán a felkelő nap miatt? Nem csak dömperek, hanem óriási rakodógépek is szerepelnek a Hitachi kínálatában. Akár 197 kömbéteres platóval is gyárt gépeket a japán Hitachi, a teljesítménycsúcs 3041 lóerő.

hirdetes
A világ legnagyobb munkagépei

Kínai dömper, a Kiváló Áruk Fóruma logójára emlékeztető emblémával. A Komatsu 930 szerény 1167 lóerőnél jár, de ez is hibrid hajtású. A többi dömperhez hasonlóan a Komatsura is úgy kell felmászni, mint egy emeleti lakásba.

A világ legnagyobb munkagépei

Élőben drámai lehet a találkozás a világ legnagyobb dömperével, a 450 tonnát elvonszoló BelAZ-zal. A rusztikus dizájnt vizipók-tekintet fűszerezi.

Nincsenek szavak erre a szörnyre, csak számok: 810 tonnás össztömeg, 4600 lóerő, 5600 literes tank. Már a szovjet időkben is monstumokra szakosodott a BelAZ. 1979-ben már 280 tonnás kísérleti járművet készítettek. 

További képek

Forrás: origo

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


juhok tenyészki választása

végezhető csupán az egyedek főbb értékmérő tulajdonságainak elbírálása alapján, de... Tovább

szállások

az állatok egyszerű, hagyományos tartására, elhelyezésére szolgáló építmények. Nyitott... Tovább

Tovább a lexikonra