notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyre többen termesztenek olajtököt !

Hirdetés

Egyre többen termesztenek olajtököt !

Kiszner Klaudia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 Vas megyében egyre többen termesztenek olajtököt, mára már elérte a 700-800 hektárt. Hiszen az olajtök nem igényel különösebb ráfordításokat, viszont eladási ára igencsak magas.

olajtök

 Olajtök felhasználása, kitermelése

Az olajtök húsát csak takarmányként hasznosítják, de a héj nélküli magjából kinyert nagy mennyiségű olaj és az ebben található fehérje és E- vitamin nagy értéket jelent a gazdáknak. Így nagyüzemi termelés során csak a héjnélküli olajtököket termesztik, átlagosan 3-4 mázsa magra számíthatnak hektáronként a termelők.

A tavalyi évben megközelítőleg harmadával bővült az olajtök termesztéssel foglalkozók száma és ennek vetésterülete. Szakemberek szerint ez azért is érthető mert „az olajtök termesztése - májusi vetése miatt - időjárási szempontból kiszámíthatóbb, és az utóbbi években tapasztalható keresletnövekedés miatt kifizetődőbb is a szántóföldi növények jelentős részénél"

Az idei viszontagságos időjárás először okozott mérhető nagy károkat az olajtök termelésének . A tavalyi 5-8 mázsás hektáronkénti  mag termelés az ide szezonra 2-3 mázsára csökkent.

Hirdetés

Az olajtök termesztéséhez szükséges eszközök és az exportja 

 

„Az olajtök sem a talaj, sem a növényvédelem szempontjából nem igényel különleges ráfordítást, ám belvizes körülmények közt nagyon gyengén terem, és a betakarítása speciális berendezéseket igényel. A beérett termést ugyanis először hóekeszerű eszközzel felszerelt traktorral sorokba tolják össze, majd ezt önfelszedő betakarítógéppel szedik fel. Utóbbi választja külön a magot is, majd az összeroppantott tököt zöldtrágyaként elteríti a talajon. A magot ezt követően alaposan átmossák, szárítják, végül pedig zsákokba rakva szállítják külföldre.”

Az árut nagy részben exportra szánják Németországba, Ausztriába és Szlovéniába. Ott pedig elsősorban étolajat, valamint táplálék kiegészítőket és gyógyszereket készítenek belőle, de szárított  magját  előszeretettel felvásárolják ropogtatni valónak is. Tavaly 1100-1200 forintos kilónkénti árat kaptak a gazdák érte . A jó minőségű első préselt olajért pedig 4 ezer forint feletti összegeket kértek literjéért. Idén ez a kevesebb termelés miatt előreláthatólag megugrik majd.

Hirdetés

Olajtökbőll készült termékek

 

„A tökmagolaj a legértékesebb étolajokkal vetekszik. A mag enyhén pörkölve, sózva kellemes "ropogtatnivaló", fokozza a szervezet ellenálló képességét és a szellemi teljesítményt. Minthogy az olaj mérsékli a gyulladásos folyamatokat, egyre gyakrabban használják az agyműködést serkentő, idegrendszerre, prosztatára ható gyógyszerek segédanyagaként is.”

 

Forrás: agroinform.hu, index.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

fajtafenntartó nemesítés

a nemesített —>fajta szaporítóanyagának folyamatos előállítása. Eközben állandóan... Tovább

szántóföldi növények növényvédelmi technológiája

nagyon fontos a vegyszerek használatát csökkenő lehetőségek kihasználása: a megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés