Egyre többen termesztenek olajtököt !

hirdetes

Egyre többen termesztenek olajtököt !

Kiszner Klaudia
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

 Vas megyében egyre többen termesztenek olajtököt, mára már elérte a 700-800 hektárt. Hiszen az olajtök nem igényel különösebb ráfordításokat, viszont eladási ára igencsak magas.

olajtök

 Olajtök felhasználása, kitermelése

Az olajtök húsát csak takarmányként hasznosítják, de a héj nélküli magjából kinyert nagy mennyiségű olaj és az ebben található fehérje és E- vitamin nagy értéket jelent a gazdáknak. Így nagyüzemi termelés során csak a héjnélküli olajtököket termesztik, átlagosan 3-4 mázsa magra számíthatnak hektáronként a termelők.

A tavalyi évben megközelítőleg harmadával bővült az olajtök termesztéssel foglalkozók száma és ennek vetésterülete. Szakemberek szerint ez azért is érthető mert „az olajtök termesztése - májusi vetése miatt - időjárási szempontból kiszámíthatóbb, és az utóbbi években tapasztalható keresletnövekedés miatt kifizetődőbb is a szántóföldi növények jelentős részénél"

Az idei viszontagságos időjárás először okozott mérhető nagy károkat az olajtök termelésének . A tavalyi 5-8 mázsás hektáronkénti  mag termelés az ide szezonra 2-3 mázsára csökkent.

hirdetes

Az olajtök termesztéséhez szükséges eszközök és az exportja 

 

„Az olajtök sem a talaj, sem a növényvédelem szempontjából nem igényel különleges ráfordítást, ám belvizes körülmények közt nagyon gyengén terem, és a betakarítása speciális berendezéseket igényel. A beérett termést ugyanis először hóekeszerű eszközzel felszerelt traktorral sorokba tolják össze, majd ezt önfelszedő betakarítógéppel szedik fel. Utóbbi választja külön a magot is, majd az összeroppantott tököt zöldtrágyaként elteríti a talajon. A magot ezt követően alaposan átmossák, szárítják, végül pedig zsákokba rakva szállítják külföldre.”

Az árut nagy részben exportra szánják Németországba, Ausztriába és Szlovéniába. Ott pedig elsősorban étolajat, valamint táplálék kiegészítőket és gyógyszereket készítenek belőle, de szárított  magját  előszeretettel felvásárolják ropogtatni valónak is. Tavaly 1100-1200 forintos kilónkénti árat kaptak a gazdák érte . A jó minőségű első préselt olajért pedig 4 ezer forint feletti összegeket kértek literjéért. Idén ez a kevesebb termelés miatt előreláthatólag megugrik majd.

hirdetes

Olajtökbőll készült termékek

 

„A tökmagolaj a legértékesebb étolajokkal vetekszik. A mag enyhén pörkölve, sózva kellemes "ropogtatnivaló", fokozza a szervezet ellenálló képességét és a szellemi teljesítményt. Minthogy az olaj mérsékli a gyulladásos folyamatokat, egyre gyakrabban használják az agyműködést serkentő, idegrendszerre, prosztatára ható gyógyszerek segédanyagaként is.”

 

Forrás: agroinform.hu, index.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok szaporasága

az egy anyajuh által évente világrahozott bárányok száma, az egy ellésre született... Tovább

aszat (Cirsium)

a ->fészkesek családjának a csöves virágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Gyakori és... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés