Tudj meg mindent a szőlő metszéséről (Példa)

hirdetes

A szőlő első 3 éve – Metsszünk okosan (Példa)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A szőlő metszése - Szakértői tanácsok a szőlő metszéséhez (Példa)

Szőlő metszése a további években

A szőlő alakító metszés

Az első év télutóján vissza kell vágnunk a szőlőt a tőke végleges magasságába. Ezt legkésőbb február-márciusban kell megtegyük, mert a nedvkeringés megindulása előtt kell metszünk ahhoz, hogy a szőlő ne könnyezen és ne veszítsen túl sok nedvességet. Általában 60-100 cm magas törzset illik hagyni, a vesszőnek 8-10 mm vastagnak kell lennie a tervezett visszavágás magasságában. Ha sem a vastagságot, sem a magasságot nem éri el az első évben a tőke, akkor ne erőltessük a törzsnevelést, ráér a következő éveben is. Vágjuk vissza a vesszőt az oltási helytől számítva két rügyre, és hagyjuk a tőkét még egy évig függőlegesen fölfelé növekedni.

hirdetes

A szőlő metszése a második évben

A szőlő második évét a vegetatív növekedés határozza meg, vagyis a törzs és a gyökerek nevelésére kell a növénynek összpontosítania. A második év tehát még mindig nem a vízszintes terjeszkedésről szól. Hagyjunk két-három hajtást ott, ahol később oldalágakat szeretnénk hajtatni. Ezek fogják adni az alapot a termőkarok első emeletéhez (abban az esetben, ha lugasnak neveljük majd a szőlőnket). A fürtöket pedig majd mindig az előző évi hajtások rügyeiből fejlődött hajtásokon hozza a növény.

A szőlő metszése a harmadik évben

A harmadik évben már jöhet a rögzítés: az előző évben meghagyott három-négy vesszőt rögzítsük a támrendszeren. A későbbi években ugyanígy kell eljárnunk el a többi emelettel. A törzs meghosszabbítására hagyott vesszőt a harmadik évben ugyanúgy kell visszametszeni, ahogy a legelején a törzset, és így tovább a következő években.

hirdetes

Tulajdonképpen nem is annyira vészes az egész, csupán két dolgot kell nagyon megjegyeznünk. Az egyik, hogy magasságában korlátozni kell a szőlőt, a másik, hogy a termések egyéves hajtásokon nőnek, amelyek a kétéves vesszőkből ágaznak el. Remélem, hogy sokat tudtunk segíteni, legyen bőséges termésed neked is minden évben! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági elemzés

az ->értékelés eszköze, amellyel az eredményt létrehozó tényezőket és okokat, azok... Tovább

borjú viselkedése

a borjú örökletes megnyilvánulásait igyekeznek kedvezően alakítani. Szopás közben a borjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés