A szőlő első 3 éve – Metsszünk okosan és alaposan

A szőlő első 3 éve – Metsszünk okosan

FO
Hirdetés

A szőlő első 3 éve rendkívül meghatározó a folytatás érdekében, hiszen a tőkénk a harmadik évben fordul csak termőre. Ha addig nem gondozzuk megfelelően, akkor sajnos nem, vagy csak alig lesz termésünk. Mint minden növényt, a szőlőt is ápolni kell, és nem árt kordában tartani, hogy ne olyan legyen, mint az égig érő paszuly a mesében, hanem szép formás, és bőtermő legyen majd. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres metszés, ami a termőre fordulás időszaka előtt is rendkívül fontos.

A szőlő első 3 éve – Metsszünk okosan és jól

 

Odafigyelés nélkül, ha csak hagynánk szabadon nőni a szőlőt, akkor könnyen lehet, hogy csak valahol nagyon magasan, méterekkel a föld fölött kezdene el oldalhajtásokat hozni, amik a termést is adják majd. Gondozás nélkül, csak úgy vadon így viselkedik a szőlő, mi pedig ezért befolyásoljuk metszéssel a tőkék növekedési irányát; ez az úgynevezett alakító metszés. 

 

Az első év

 

Az első évben a cél a stabil törzs kinevelése. Emiatt maximum három hajtást érdemes meghagyni, ami fölfelé fog növekedni, de a hónaljhajtásokat rendszeresen távolítsuk el - ugyanúgy, mint a paradicsom esetében, ezeket is tördeljük ki. A szőlészek ezt a gyakorlatot hívják hónaljazásnak. Az egésznek a célja és értelme, hogy a szőlő minden energiáját a főszár, vagyis a későbbi törzs nevelésére tudja összpontosítani, és ne vesztegessen értékes energiákat fölöslegesen. Az első télen a fiatal szőlőtőkéket védeni kell a fagytól, mivel ebben az időszakban még sokkal érzékenyebbek. Ősszel, a fagyok előtt ezért a tövek köré rakjunk földhalmokat, egészen addig, amíg be nem fedi a törzs alsó részét egészen az oltási helyig. Ez azért is fontos, mert ha a feljebb lévő rügyek mégis elfagynának, akkor a védett részekről új rügyek pattanhatnak meg tavasszal.

Hirdetés


 

Lapozz tovább, most jön a második év!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.