A széncinege kevésbé aranyos oldala - ezeket biztosan Te sem tudtad erről a madárról

A széncinege kevésbé kedves oldala: te tudtad?

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A széncinege az egyik legkedveltebb és legismertebb madár, gyakran feltűnnek a madáretetőknél is. Korábban is beszámoltak már a széncinegék rémtetteiről, de egy finn természetfotós megörökített egy jelenetet, amelyen a széncinege lecsap a madáretetőnél táplálkozó zsezsékre, halálra csipkedi őket és elfogyasztja vérző áldozatát.

Széncinege

Mi lehet ennek a széncinege viselkedésnek a magyarázata?

A hétköznapi emberek egy kedves, békés madárkának látják a cinkéket, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a madár valójában ragadozó. Habár zsákmányainak többségét a rovarok teszik ki, alkalmanként elejt egy-egy nagyobb zsákmányt, így kisebb énekesmadarak is áldozatul eshetnek. Több olyan fotó is előkerült, amelyen a széncinkék által elejtett zsezsék és citromsármányok teteme látható, melyekből fogyasztott is a széncinke.

A széncinege erős hegyes csőrét használja

A cinke felépítését külső szemmel nézve nem találjuk alkalmasnak nagyobb melegvérű állatok elejtésére, de ez csak látszat. Ugyanis a cinke erőteljes madár és a hegyes csőre nagyon erős. Fel tudja törni a kemény magvak héját, például a makkot vagy a mogyorót. Szakemberek megfigyelték már azt is, ahogyan az elhullott patás állatok húsát csipkedik.

A széncinegék által elejtett madártetemek

Már a középkori könyvek is említik, hogy a cinkék az akasztott emberek zsírját és szöveteit is lecsipegették, de ez a viselkedésformájuk a közelmúltig feledésbe merült. Ezért lepődtek meg nagyon a szakemberek, amikor 1975-ben olyan megfigyelésekről számoltak be, miszerint a széncinegék kisebb énekesmadarakat ejtenek áldozatul. Már korábban is megjelent néhány cikk és beszámoló arról, hogy a cinegék csapdába esett vagy fészkelő madarakat támadtak és öltek meg, de ezeknek a dolgoknak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. 

A cinegék erős csőrüket használva szétverik az áldozataik koponyáját, és kieszik a kedvenc csemegéjüket, az agyvelőt. Nem csak kisebb énekesmadarakat ejtenek áldozatul, hanem denevéreket is. Kutatók egy magyar barlangban megfigyelték, hogy a széncinegék téli álmot alvó törpedenevéreket támadtak meg, szétverték a koponyájukat és az agyvelőjüket is elfogyasztották.

Táplálékhiány esetén vérszomjasak a széncinegék

A leírtak ellenére a cinegék zöme nem ennyire vérszomjas, viszont azt tudni kell, hogy a rovarevő madár is ragadozónak számít. Ez a ragadozó természet egyes esetekben – például táplálékhiány esetén – rendkívüli méreteket ölthet. A következő oldalon több mindent megtudhattok erről a nem mindennapi madárról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kotlás

idegrendszeri és hormonális (hormonok) úton meginduló folyamat, amelyek következtében a... Tovább

eszközlekötés

a mg. vállalat rendelkezésére álló eszközök összessége, beleértve az összes... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok