notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A széncinege kevésbé aranyos oldala

Hirdetés

A széncinege sötét oldala

K. V.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A széncinege az egyik legkedveltebb és legismertebb madár, gyakran feltűnnek a madáretetőknél is. Korábban is beszámoltak már a széncinegék rémtetteiről, de egy finn természetfotós megörökített egy jelenetet, amelyen a széncinege lecsap a madáretetőnél táplálkozó zsezsékre, halálra csipkedi őket és elfogyasztja vérző áldozatát.

Széncinege

Mi lehet ennek a széncinege viselkedésnek a magyarázata?

 

A hétköznapi emberek egy kedves, békés madárkának látják a cinkéket, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a madár valójában ragadozó. Habár zsákmányainak többségét a rovarok teszik ki, alkalmanként elejt egy-egy nagyobb zsákmányt, így kisebb énekesmadarak is áldozatul eshetnek. Több olyan fotó is előkerült, amelyen a széncinkék által elejtett zsezsék és citromsármányok teteme látható, melyekből fogyasztott is a széncinke.

 

A széncinege erős hegyes csőrét használja

 

A cinke felépítését külső szemmel nézve nem találjuk alkalmasnak nagyobb melegvérű állatok elejtésére, de ez csak látszat. Ugyanis a cinke erőteljes madár és a hegyes csőre nagyon erős. Fel tudja törni a kemény magvak héját, például a makkot vagy a mogyorót. Szakemberek megfigyelték már azt is, ahogyan az elhullott patás állatok húsát csipkedik.

Széncinege

Már a középkori könyvek is említik, hogy a cinkék az akasztott emberek zsírját és szöveteit is lecsipegették, de ez a viselkedésformájuk a közelmúltig feledésbe merült. Ezért lepődtek meg nagyon a szakemberek, amikor 1975-ben olyan megfigyelésekről számoltak be, miszerint a széncinegék kisebb énekesmadarakat ejtenek áldozatul. Már korábban is megjelent néhány cikk és beszámoló arról, hogy a cinegék csapdába esett vagy fészkelő madarakat támadtak és öltek meg, de ezeknek a dolgoknak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. 

 

A cinegék erős csőrüket használva szétverik az áldozataik koponyáját, és kieszik a kedvenc csemegéjüket, az agyvelőt. Nem csak kisebb énekesmadarakat ejtenek áldozatul, hanem denevéreket is. Kutatók egy magyar barlangban megfigyelték, hogy a széncinegék téli álmot alvó törpedenevéreket támadtak meg, szétverték a koponyájukat és az agyvelőjüket is elfogyasztották.

 

Táplálékhiány esetén vérszomjasak a széncinegék

 

A leírtak ellenére a cinegék zöme nem ennyire vérszomjas, viszont azt tudni kell, hogy a rovarevő madár is ragadozónak számít. Ez a ragadozó természet egyes esetekben – például táplálékhiány esetén – rendkívüli méreteket ölthet.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
315 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 488 935
Közösség

rackásság

a pehelyszálaknál hosszabb, durvább, rendszerint íveltség nélküli —>gyapjúszálak... Tovább

adventív növények

az emberi kultúrával együtt elterjedt, behurcolt, más területekről (éghajlatról) származó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 138

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok