Amit a spárga tárolásáról, kezeléséről tudni kell

A spárga rossz minőségének ismérvei

Kucsma Vivien, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze. De mi ennek az oka?

Spárga gondozása

A spárga rossz minőségének ismérvei – Sok baj van vele

A spárga már-már idegesítően kényes növény. Nemcsak a termesztése igényel nagy odafigyelést, de a szállításnál sem szabad elhanyagolni. Termesztésnél bakhátas technológiával védik a napfénytől, ezért lesz fehér a spárga. Sok helyen a bakhátak mellett fóliázással is védik a spárgát a napfénytől és a túlzott hőtől. Melegben a fólia fehér oldalával fölfelé takarják le a spárgát, hűvösebb időjárás esetén pedig a fólia fekete oldala van fölül. Ezzel biztosítják a spárga viszonylagos állandó hő-, és fényigényét. A fehér, halványító spárga ezen munkaigényes technológiák miatt bizony drága.
 
 

A spárga rossz minőségének ismérvei – Fásság

Aki már evett spárgát, de főleg aki rendszeres fogyasztó, biztosan belefutott már gyenge minőségű, enyhén fás spárgába. Ez sajnos mind annak köszönhető, hogy a termesztők nem tartották be lelkiismeretesen a betakargatós technológia szabályait. Ha nem takargatják megfelelően a spárgát, annak mind külcsín, mind belbecs tekintetben veszíteni fog értékéből. Könnyen gondolhatjuk, hogy a szezon elején, nem futhatunk bele fás spárgába, de ez nem így van. Május legelején az első spárgahozamban rendszerint sok fásnak mondható spárga. Ugyanis a szezon eleji spárga az alacsonyabb napi hőmérsékletnek köszönhetően csak napi 2-3 cm-t nő, míg a későbbi spárga akár napi 10-12 cm-t is növekszik. A lassan növő spárgának több időt kell a földben tölteni, míg eladható méretű nem lesz, de a tovább földben tartott spárga elkezd fásodni.

A spárga rossz minőségének ismérvei – Keserűség

A spárga másik bosszantó tulajdonsága tud lenni a keserűsége. A spárga keserűségének sok oka lehet. Egyrészt, ha a hámozás során nem távolítjuk el megfelelően a héjat, ugyanis a héjban olyan anyagok vannak, amelyek felelősek a keserűségért. Másrészt a spárga frissessége a legfontosabb szempont a vásárlásnál. A pár napos spárga íze máris változáson megy keresztül, akárhol is tároljuk. Ha a spárga szakszerűtlenül lett learatva, azaz túlságosan a tövéhez közel törték le, akkor is keserű marad. A tárolásról nem is beszélve, ha a hőmérséklet nincs jól beállítva, vagy túllépik a tárolási időt. Egy szóval a spárga annyira kényes mindenre, hogy szinte csak akkor lehetünk biztosak a jó minőségben, ha azt saját magunk, a szabályokat betartva megtermeltük és szedtük le, majd azonnal fel is használtuk azt.
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

galamb (Columba domestica)

a galambfélék (Columbidae) családjába tartozik. A napjainkban ismert sok száz g.-fajta közös... Tovább

Rovarölo Envidor

Atkaölő permetezőszer.Hatóanyag: 240 g/l spirodiklofenFelhasználható: Atkakártevők ellen... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség