A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze.

hirdetes

A spárga rossz minőségének ismérvei

Kucsma Vivien

A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze. De mi ennek az oka?

A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze.

 

 

 

 

A spárga rossz minőségének ismérvei – Sok baj van vele

A spárga már-már idegesítően kényes növény. Nemcsak a termesztése igényel nagy odafigyelést, de a szállításnál sem szabad elhanyagolni. Termesztésnél bakhátas technológiával védik a napfénytől, ezért lesz fehér a spárga. Sok helyen a bakhátak mellett fóliázással is védik a spárgát a napfénytől és a túlzott hőtől. Melegben a fólia fehér oldalával fölfelé takarják le a spárgát, hűvösebb időjárás esetén pedig a fólia fekete oldala van fölül. Ezzel biztosítják a spárga viszonylagos állandó hő-, és fényigényét. A fehér, halványító spárga ezen munkaigényes technológiák miatt bizony drága.
 
A spárga rossz minőségének ismérvei

A spárga rossz minőségének ismérvei – Fásság

Aki már evett spárgát, de főleg aki rendszeres fogyasztó, biztosan belefutott már gyenge minőségű, enyhén fás spárgába. Ez sajnos mind annak köszönhető, hogy a termesztők nem tartották be lelkiismeretesen a betakargatós technológia szabályait. Ha nem takargatják megfelelően a spárgát, annak mind külcsín, mind belbecs tekintetben veszíteni fog értékéből. A másik kellemetlen tapasztalat a fásság. Könnyen gondolhatjuk, hogy a szezon elején, nem futhatunk bele fás spárgába, de ez nem így van. Május legelején az első spárgahozamban rendszerint sok fásnak mondható spárga. Ugyanis a szezon eleji spárga az alacsonyabb napi hőmérsékletnek köszönhetően csak napi 2-3 cm-t nő, míg a későbbi spárga akár napi 10-12 cm-t is növekszik. A lassan növő spárgának több időt kell a földben tölteni, míg eladható méretű nem lesz, de a tovább földben tartott spárga elkezd fásodni.
hirdetes

A spárga rossz minőségének ismérvei – Keserűség

A spárga másik bosszantó tulajdonsága tud lenni a keserűsége. A spárga keserűségének sok oka lehet. Egyrészt, ha a hámozás során nem távolítjuk el megfelelően a héjat, ugyanis a héjban olyan anyagok vannak, amelyek felelősek a keserűségért. Másrészt a spárga frissessége a legfontosabb szempont a vásárlásnál. A pár napos spárga íze máris változáson megy keresztül, akárhol is tároljuk. Ha a spárga szakszerűtlenül lett learatva, azaz túlságosan a tövéhez közel törték le, akkor is keserű marad. A tárolásról nem is beszélve, ha a hőmérséklet nincs jól beállítva, vagy túllépik a tárolási időt. Egy szóval a spárga annyira kényes mindenre, hogy szinte csak akkor lehetünk biztosak a jó minőségben, ha azt saját magunk, a szabályokat betartva megtermeltük és szedtük le, majd azonnal fel is használtuk azt.
hirdetes
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


9/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

adó-visszaigénylés

az ált. forgalmiadó-rendszerben előf. pénzügyi művelet. Az —>általános forgalmi adói... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés