Amit a spárga tárolásáról, kezeléséről tudni kell

A spárga rossz minőségének ismérvei

Kucsma Vivien, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze. De mi ennek az oka?

Spárga gondozása

A spárga rossz minőségének ismérvei – Sok baj van vele

A spárga már-már idegesítően kényes növény. Nemcsak a termesztése igényel nagy odafigyelést, de a szállításnál sem szabad elhanyagolni. Termesztésnél bakhátas technológiával védik a napfénytől, ezért lesz fehér a spárga. Sok helyen a bakhátak mellett fóliázással is védik a spárgát a napfénytől és a túlzott hőtől. Melegben a fólia fehér oldalával fölfelé takarják le a spárgát, hűvösebb időjárás esetén pedig a fólia fekete oldala van fölül. Ezzel biztosítják a spárga viszonylagos állandó hő-, és fényigényét. A fehér, halványító spárga ezen munkaigényes technológiák miatt bizony drága.
 
 

A spárga rossz minőségének ismérvei – Fásság

Aki már evett spárgát, de főleg aki rendszeres fogyasztó, biztosan belefutott már gyenge minőségű, enyhén fás spárgába. Ez sajnos mind annak köszönhető, hogy a termesztők nem tartották be lelkiismeretesen a betakargatós technológia szabályait. Ha nem takargatják megfelelően a spárgát, annak mind külcsín, mind belbecs tekintetben veszíteni fog értékéből. Könnyen gondolhatjuk, hogy a szezon elején, nem futhatunk bele fás spárgába, de ez nem így van. Május legelején az első spárgahozamban rendszerint sok fásnak mondható spárga. Ugyanis a szezon eleji spárga az alacsonyabb napi hőmérsékletnek köszönhetően csak napi 2-3 cm-t nő, míg a későbbi spárga akár napi 10-12 cm-t is növekszik. A lassan növő spárgának több időt kell a földben tölteni, míg eladható méretű nem lesz, de a tovább földben tartott spárga elkezd fásodni.

A spárga rossz minőségének ismérvei – Keserűség

A spárga másik bosszantó tulajdonsága tud lenni a keserűsége. A spárga keserűségének sok oka lehet. Egyrészt, ha a hámozás során nem távolítjuk el megfelelően a héjat, ugyanis a héjban olyan anyagok vannak, amelyek felelősek a keserűségért. Másrészt a spárga frissessége a legfontosabb szempont a vásárlásnál. A pár napos spárga íze máris változáson megy keresztül, akárhol is tároljuk. Ha a spárga szakszerűtlenül lett learatva, azaz túlságosan a tövéhez közel törték le, akkor is keserű marad. A tárolásról nem is beszélve, ha a hőmérséklet nincs jól beállítva, vagy túllépik a tárolási időt. Egy szóval a spárga annyira kényes mindenre, hogy szinte csak akkor lehetünk biztosak a jó minőségben, ha azt saját magunk, a szabályokat betartva megtermeltük és szedtük le, majd azonnal fel is használtuk azt.
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Élesztős trükk a szuper palántákhoz: dobd fel a növényeidet ezzel a titkos hozzávalóval!

Dobd fel növényeidet egy titkos hozzávalóval! Az imént egy ilyen trükköt sikerült nekünk is megtudnunk: mutatjuk az élesztős tippet a szuper palántákhoz!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

LG3330 (LZM 352/61)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a kalászkapelyva nem,... Tovább

elektrolit

ionokat tartalmazó szilárd v. folyékony halmazállapotú anyagok, amelyeknek olvadéka v. oldata... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség