Amit a spárga tárolásáról, kezeléséről tudni kell

hirdetes

A spárga rossz minőségének ismérvei

Kucsma Vivien, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze. De mi ennek az oka?

Spárga gondozása

A spárga rossz minőségének ismérvei – Sok baj van vele

A spárga már-már idegesítően kényes növény. Nemcsak a termesztése igényel nagy odafigyelést, de a szállításnál sem szabad elhanyagolni. Termesztésnél bakhátas technológiával védik a napfénytől, ezért lesz fehér a spárga. Sok helyen a bakhátak mellett fóliázással is védik a spárgát a napfénytől és a túlzott hőtől. Melegben a fólia fehér oldalával fölfelé takarják le a spárgát, hűvösebb időjárás esetén pedig a fólia fekete oldala van fölül. Ezzel biztosítják a spárga viszonylagos állandó hő-, és fényigényét. A fehér, halványító spárga ezen munkaigényes technológiák miatt bizony drága.
 
 

A spárga rossz minőségének ismérvei – Fásság

Aki már evett spárgát, de főleg aki rendszeres fogyasztó, biztosan belefutott már gyenge minőségű, enyhén fás spárgába. Ez sajnos mind annak köszönhető, hogy a termesztők nem tartották be lelkiismeretesen a betakargatós technológia szabályait. Ha nem takargatják megfelelően a spárgát, annak mind külcsín, mind belbecs tekintetben veszíteni fog értékéből. Könnyen gondolhatjuk, hogy a szezon elején, nem futhatunk bele fás spárgába, de ez nem így van. Május legelején az első spárgahozamban rendszerint sok fásnak mondható spárga. Ugyanis a szezon eleji spárga az alacsonyabb napi hőmérsékletnek köszönhetően csak napi 2-3 cm-t nő, míg a későbbi spárga akár napi 10-12 cm-t is növekszik. A lassan növő spárgának több időt kell a földben tölteni, míg eladható méretű nem lesz, de a tovább földben tartott spárga elkezd fásodni.
hirdetes

A spárga rossz minőségének ismérvei – Keserűség

A spárga másik bosszantó tulajdonsága tud lenni a keserűsége. A spárga keserűségének sok oka lehet. Egyrészt, ha a hámozás során nem távolítjuk el megfelelően a héjat, ugyanis a héjban olyan anyagok vannak, amelyek felelősek a keserűségért. Másrészt a spárga frissessége a legfontosabb szempont a vásárlásnál. A pár napos spárga íze máris változáson megy keresztül, akárhol is tároljuk. Ha a spárga szakszerűtlenül lett learatva, azaz túlságosan a tövéhez közel törték le, akkor is keserű marad. A tárolásról nem is beszélve, ha a hőmérséklet nincs jól beállítva, vagy túllépik a tárolási időt. Egy szóval a spárga annyira kényes mindenre, hogy szinte csak akkor lehetünk biztosak a jó minőségben, ha azt saját magunk, a szabályokat betartva megtermeltük és szedtük le, majd azonnal fel is használtuk azt.
hirdetes
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-11

10 meglepő növény, amit már februárban el lehet ültetni

Gondoltad volna, hogy bizonyos tavaszi virágzású növényeket, nyári terményeket és gyógynövényeket már februárban el lehet ültetni? Mutatjuk mit ültess télen!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló mellkasalakulása

lovon a mellkas térfogata és a benne foglalt szervek fejlettsége csak hozzávetőlegesen... Tovább

zonáció

egy-egy termőhelyen a környezeti tényezőknek megfelelő növénytársulások övezeteket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés