Amit a spárga tárolásáról, kezeléséről tudni kell

hirdetes

A spárga rossz minőségének ismérvei

Kucsma Vivien, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A spárga egy igazán munkaigényes és kényes növény. Emiatt drága, és ha betakarítás, tárolás, vagy szállítás során nem megfelelően bánnak vele, minőségileg leromlik, élvezhetetlen lesz az íze. De mi ennek az oka?

Spárga gondozása

A spárga rossz minőségének ismérvei – Sok baj van vele

A spárga már-már idegesítően kényes növény. Nemcsak a termesztése igényel nagy odafigyelést, de a szállításnál sem szabad elhanyagolni. Termesztésnél bakhátas technológiával védik a napfénytől, ezért lesz fehér a spárga. Sok helyen a bakhátak mellett fóliázással is védik a spárgát a napfénytől és a túlzott hőtől. Melegben a fólia fehér oldalával fölfelé takarják le a spárgát, hűvösebb időjárás esetén pedig a fólia fekete oldala van fölül. Ezzel biztosítják a spárga viszonylagos állandó hő-, és fényigényét. A fehér, halványító spárga ezen munkaigényes technológiák miatt bizony drága.
 
 

A spárga rossz minőségének ismérvei – Fásság

Aki már evett spárgát, de főleg aki rendszeres fogyasztó, biztosan belefutott már gyenge minőségű, enyhén fás spárgába. Ez sajnos mind annak köszönhető, hogy a termesztők nem tartották be lelkiismeretesen a betakargatós technológia szabályait. Ha nem takargatják megfelelően a spárgát, annak mind külcsín, mind belbecs tekintetben veszíteni fog értékéből. Könnyen gondolhatjuk, hogy a szezon elején, nem futhatunk bele fás spárgába, de ez nem így van. Május legelején az első spárgahozamban rendszerint sok fásnak mondható spárga. Ugyanis a szezon eleji spárga az alacsonyabb napi hőmérsékletnek köszönhetően csak napi 2-3 cm-t nő, míg a későbbi spárga akár napi 10-12 cm-t is növekszik. A lassan növő spárgának több időt kell a földben tölteni, míg eladható méretű nem lesz, de a tovább földben tartott spárga elkezd fásodni.
hirdetes

A spárga rossz minőségének ismérvei – Keserűség

A spárga másik bosszantó tulajdonsága tud lenni a keserűsége. A spárga keserűségének sok oka lehet. Egyrészt, ha a hámozás során nem távolítjuk el megfelelően a héjat, ugyanis a héjban olyan anyagok vannak, amelyek felelősek a keserűségért. Másrészt a spárga frissessége a legfontosabb szempont a vásárlásnál. A pár napos spárga íze máris változáson megy keresztül, akárhol is tároljuk. Ha a spárga szakszerűtlenül lett learatva, azaz túlságosan a tövéhez közel törték le, akkor is keserű marad. A tárolásról nem is beszélve, ha a hőmérséklet nincs jól beállítva, vagy túllépik a tárolási időt. Egy szóval a spárga annyira kényes mindenre, hogy szinte csak akkor lehetünk biztosak a jó minőségben, ha azt saját magunk, a szabályokat betartva megtermeltük és szedtük le, majd azonnal fel is használtuk azt.
hirdetes
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

glutelinek

az egyszikűek és a kétszikűek magvaiban levő, vízben nem, híg savakban és lúgokban oldódó... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség