A második legismertebb őshonos terelőkutyánk, a pumi bemutatása

hirdetes

A pumi kutya bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Pumi

Külleme és jellemzői

A pumi egyike őshonos kutyafajtáinknak, a 17.-18. század folyamán alakították hazánkban a puli és a merinói juhnyájakat kísérő terrier pásztorkutyák kereszteződéséből. Így jött létre a pulinál rövidebb szőrű, lebicsakló fülű terelőkutya, amely gyorsan népszerű lett a pásztorok között, hiszen minden jószág mellett használható volt. A pumi nevet először 1795-ben írták, majd Pethe Ferenc is megemlíti a Természet Históriája című művében 1815-ben. Sokáig a pulit és a pumit nem tekintették különálló fajtáknak, csak 1920-ban történt meg a két fajta elkülönítése. A második világháború után, az 1960-as években kezdődött meg újra a tenyésztése, viszont egészen az 1990-es évekig viszonylag ismeretlen maradt hazánkban, a skandináv országok, leginkább a finnek viszont előtte is nagyon kedvelték. Az 1990-es évektől viszont hirtelen megnőtt a népszerűsége Magyarországon is.

hirdetes

Pumi

A pumi közepesnél kisebb méretű kutya, amely megjelenésében le sem tagadhatná a terrier ősöket. Szőrzete 4–7 cm hosszú, tincses, nem nemezesedik, de rendszeres ápolást igényel: ajánlatos olykor trimmelni és ollóval igazítani. Leggyakrabban a szürke különböző árnyalataiban fordul elő, de van fehér, fekete és fakó színű is.

A pumi egy négy lábon járó vitalitásbomba, amelynek energiája kimeríthetetlen. Rendkívül éber, véleményének mindig hangos csaholással, ugatással ad hangot, amely szokása a szomszédok tetszését nem mindig nyeri el. Nagyfokú mozgásigényét leginkább kertes házban képes kielégíteni, lakásban csak az tartsa, aki naponta több órát tud rá szánni.

hirdetes

Gyorsan tanul, hihetetlenül mozgékony, ideális a különböző kutyás sportok űzésére. Szeret szerepelni, a figyelem középpontjában lenni, „bohóckodni”, ezért elsősorban aktív, mozgalmas életet élő családoknak ajánlható.

Marmagasság: kan: 41–47 cm, szuka: 38–44 cm

Testtömeg: 8–15 kg

Várható élettartam: 12-14 év

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

genny

gennyes gyulladáskor a szövetekben v. a szervek üregében megjelenő, sűrűbb v. hígabb, ált.... Tovább

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Nagy-Somlói borvidék védett eredetû borairól A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos