A parlagfű-szezon végéig kötelező a gyommentesítés

hirdetes

A parlagfű-szezon végéig kötelező a gyommentesítés

A terjedés hatékony megakadályozásához fontos a parlagfű felismerése. A parlagfüvet gyakorta összetévesztik a fekete vagy fehér ürömmel. A parlagfű jelenleg a küzdelmek ellenére, szinte akadálytalanul terjed. A talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Ez az oka annak, hogy ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét elfoglalja a megtisztított területet. A parlagfű okozta problémák ellen szervezett fellépés szükséges. 

A parlagfű-szezon végéig kötelező a gyommentesítés

 

 

 

A parlagfű-szezon indulása óta a hatóságok teljes erővel ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket. A lakosság számára a bejelentés új lehetősége nyílt meg az idén, július 1-je óta működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer. Az illetékes hatóságokhoz idén eddig 437 lakossági bejelentés érkezett, melyből 354-et a PBR regisztrált. 

A korábbiakhoz hasonlóan a hatóságok a földi bejárás mellett idén is végzik a gyomnövényes területek helikopteres felderítését, melynek segítségével a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő, nagy kiterjedésű fertőzött területek is feltérképezhetők. Helikopterrel egy óra alatt több mint 17 ezer hektár, 10-12 település külterületének bejárására kerülhet sor, de a kultúrnövényes területek áttekintése is könnyebben, gyorsabban végezhető.

Külterületen a földhivatalok saját útvonalterv és lakossági bejelentés alapján, belterületen pedig az önkormányzatok saját felderítési terv, valamint lakossági bejelentés alapján végzik a felderítést. A belterületi ingatlanok esetében kiemelt célterültek az oktatási, gyermek, egészségügyi és közintézmények környéke, az ingatlanfejlesztésre, beruházásra kijelölt területek, kertvárosi részek, valamint a turisztikai célpontok. A földhivatalok külterületeken eddig 2360 hektár parlagfüves területet azonosítottak. A Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok eddig 7 897 250 Ft növényvédelmi bírságot szabtak ki.

hirdetes

A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A cél továbbra sem a bírságolás, hanem a földhasználók jogkövető magatartásának kialakítása. Amennyiben a földhasználó eddig nem végezte el területe mentesítését, még a hatósági intézkedéseket megelőzően megteheti.

hirdetes

 

 

 

Miért is veszélyes a parlagfű? 

 

Nyáron a legtöbb embert érintő allergiás problémát a parlagfű okozza. A szénanátha kellemetlen tünetei – mint az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, garat-, hallójárat- és szemviszketés, könnyezés, szemhéj ödéma, ritkábban pedig a szaglás elvesztése – az életminőséget nagymértékben rontják.

Parlagfűre allergiás betegek igen sokszor számolnak be arról, hogy görögdinnye evése közben, után szénanáthás panaszok jelentkeznek – ahhoz hasonlóan, mintha parlagfű mező mellett mennének el. Ezen kívül hasi panaszok, görcsök, hasmenés is előfordulhatnak a görögdinnyétől, de csak a parlagfű pollen szezon alatt.

Forrás: eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


ezermagtérfogat (ezerszemtérfogat)

1000 gabonamag térfogata, ml-ben kifejezve, légszáraz állapotban (v. a malomiparban sza.-ra... Tovább

diszacharidok

két egyszerű cukorból (monoszacharidok) felépülő vegyületek. Biol.-lag főként a... Tovább

Tovább a lexikonra