Egy amerikai kutató csoport az Enviromental Working Group minden évben közzéteszi a legszennyezettebb élelmiszernövények listáját. Ez az idén sem alakult másképp, a mintegy 60.700 darabos minta alapján kiszűrik azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekben a legtöbb a maradvány rovar irtószert találják. Az idei listát a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg.
A legszenyezetebb élelmiszernövények
A lista tehát azokat az élelmiszer növényeket tartalmazza, amelyek a vizsgálat során a legtöbb rovarirtószert tartalmazták, és utána megemlítjük azokat is amelyek a legtisztábbak voltak. A listát látván, nem biztos, hogy rögtön a bio boltba kell elmennünk, hiszen ott is használnak úgymond „természetes” rovarirtószereket , másrészt pedig bizonyos növényeknél az organikus termelésnek gyakorlatilag nincs jelentősége.
A leginkább szennyezett növények listája a következő:
alma (kereskedelmi forgalomban kapható almák 98%-a érintkezik rovarirtószerekkel),
zeller,
édes paprika,
őszibarack,
eper,
nektarin,
szőlő,
spenót,
saláta,
uborka,
termesztett áfonya,
burgonya
Kiemelkedően szennyezettnek, pedig a zöldbab és a kelkáposzta számított. A zellernél körülbelül 57 rovarirtószer maradványát találták és 15 –öt pedig az édes paprikánál.
A legkevésbé szenyezett élelmiszernövények
A következő zöldségeket és gyümölcsöket tehát ne keressük a méregdrága biotermékek között, mert ezeket a termesztés körülményeitől függetlenül, félelem nélkül a kosárba tehetjük.
Amik pedig jóknak számítottak vagyis azok a gyümölcsök és zöldségek amelyeknél nem kell óvatosságra figyelmeztetni, ilyen volt például az ananász, amelynek vastag héján semmilyen fajta növény védőszer nem hatol át vagy a kukorica több rétegű levéllel borított termése. A következőben felsorolt gyümölcsöket és zöldségeket tehát minden aggodalom nélkül megvásárolhatjuk.
A leginkább védett növények a szennyeződéstől listája:
hagyma,
avokádó,
édes kukorica,
mangó,
édes borsó,
spárga,kivi,
káposzta,
padlizsán,
görögdinnye,
grapefruit,
édes burgonya,
sárgadinnye,
mézdinnye
2010-ben az USDA a bébiételekhez felhasznált zöldbab, körte és édesburgonya minták tesztelése során, a zöldbab mintákban 5 féle rovarirtószer maradvány jelenlétét mutatta ki, organofoszfát metamidofosz a minták 9,4%-ban, organofoszfát acefát a minták 7,8%-ban volt jelen. A lista összeállítói az "organikus" bébiételek kapcsán megjegyezték, hogy az organikus termesztés során használt sztrichnin, a szintetikus rovarirtószerekhez hasonlóan ártalmas.”- közölte agrárhírek