notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mérgező növények a kertben

Hirdetés

Ezek a világ legmérgezőbb növényei

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mérgező növények, amikkel vigyázzatok!

Sisakvirág

A sisakvirág az északi félgömb hegyes területein honos. A növény legtöbb része mérgező alkaloidokat tartalmaz, amelyek különösen a gyökerekben vannak jelen nagy mennyiségben. Az ókori görögök leopárdok és farkasok megmérgezésére használták őket. A sisakvirág 1,8 méter magasra nő meg. Nagyméretű virágai kék, lila és fehér színek keverékeiben pompáznak. Fogyasztása gyomorégést, hasmenést és hányást okoz, de befolyásolja a vérnyomást és a szívverést is, ráadásul akár kómát is okozhat.

 

Csomorika

A csomorika Észak-Amerika egyik legmérgezőbb lakója. A 2-2,5 méteres növény kicsi, ernyőformájú, színes virágokkal rendelkezik. Vastag szára erősen mérgező nedvet tartalmaz, ami az emberi szervezetbe jutva rögtön megtámadja a központi idegrendszert.

Hirdetés

 

Fehérvirágú kenderbojt 

A fehérvirágú kenderbojt nagyjából 90 centi magasra nő meg. Az Észak-Amerikában őshonos növény tremetone-t tartalmaz, ami nagy mennyiségben elfogyasztva könnyedén végezhet a haszonállatokkal. A mérget kis mennyiségben fogyasztó állatok teje és húsa szintén mérgezetté válik, így könnyedén átjuthat az emberek szervezetébe is. Az emberekben ez az ételmérgezés hányást, gyengeséget, fájdalmakat, kómát és akár halált is okozhat. A XIX. században több százan haltak meg effajta tejmérgezésben.

 

Olvasóbokor

Az olvasóbokor terméseit nem nehéz felismerni. Ez a növény első sorban trópusi területeken fordul elő, és Indiában illetve Indonéziában előszeretettel használják magvait ékszerekként. A népszerű ékszer-alapanyag azonban rendkívül mérgező abrint tartalmaz. A héj felszakadásával az abrin kiszabadul a magból. Elfogyasztása végzetes elváltozásokat okoz a szervezeten belül. Az abrin ellehetetleníti a sejtek fehérjetermelését, amik így lassan elhalnak. Az abrinmérgezés légzési problémákat, hányást, hasmenést, kiszáradást és szemfájdalmakat okoz. Nagy mennyiségben való fogyasztása 72 órán belül halált okoz.

Hirdetés

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

istálló

a haszonállatok elhelyezésére szolgáló mezőgazdasági épület, egyben munkahely az ott... Tovább

afrikai tarka méh

az Afrikában legelterjedtebb méh-fajta. Sokféle színváltozata ismert. Viasztermelése... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 221

Átlagos értékelés: 4.8

Házi kert