A kutyasétáltatás legfontosabb szabályai

A kutyasétáltatás aranyszabályai

N, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kutyasétáltatás

Egy kutya, két kutya...

Ezeket (is) figyelembe véve érdemes megkérdezni más kutyásokat, ha szembejönnek, hogy ha a két kutya szimpatizál egymással, engedik-e, hogy játsszanak egymással, hiszen mindenki a saját kutyáját ismeri jobban, a másik reakcióit maximum sejtheti.  

Ha az utcán sétáló emberek közül valaki megáll, és megkérdezi, szabad-e megsimogatni a kutyánkat, az már egy abszolút pozitív kezdet, hiszen azt feltételezi, hogy az illetőnek is van állata, vagy legalábbis barátságosan viszonyul a kutyákhoz. Amennyiben a kutyánk barátságos, egészen nyugodtan megengedhetjük. Ha viszont azt látjuk, hogy szeretné megsimogatni, ámde bizonytalan a kutyával szemben, nyújtsunk segítséget – akár egy jutalomfalat bevetésével.

Ha viszont kutyánk bizalmatlan idegenekkel szemben, vagy tudjuk, hogy nem jól reagálná le a kialakuló helyzetet, nyugodtan kommunikáljuk azt az érdeklődő felé, hogy sajnos nem áll módunkban megengedni ezt neki, hiszen nem szeretnénk, ha bármilyen probléma merülne fel.

Törvényileg a szájkosár használata csak a veszélyes ebbé nyilvánított kutyáknak, illetve tömegközlekedésen közlekedő állatoknak kötelező (kivéve a vakvezető, vagy egyéb segítő kutyáknak).  

Séta közben a gazda mindig a falkavezér szerepét kell, hogy betöltse, ami azt jelenti, hogy végig kontroll alatt kell tartani a kutyát. Ez pedig azt is maga után vonja, hogy lehetőleg ne ilyenkor böngésszünk az interneten, hallgassunk zenét, vagy csináljunk bármi olyat, ami elterelheti a figyelmünket.

És végül – de nem utolsó sorban - van még egy nagyon fontos kötelezettsége minden gazdának, aki közterületre viszi kutyáját, és ez az egyik első a törvények közt: köteles mindenki eltakarítani az eb ürülékét, amit maga után ott hagy. Magyarán mindig legyen nálunk egy kis zacskó (vagy több), aminek a segítségével eltakaríthatjuk a végtermékeket. Ez csak egy pár másodperces mozdulatsor, és még ha nem is feltétlenül fűlik hozzá mindig a fogunk, gondoljunk arra, hogy ugyanezt mi is elvárjuk többi kutyás társunktól.  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-06-26

Tele van szúnyoglárvával a kerti vízgyűjtőd? Önts bele étkezési olajat, mutatjuk miért

Bár az esővíz gyűjtése egy nagyon pozitív dolog, van egy árnyoldala is: az összegyűjtött víz kiváló tenyészhelye a szúnyogoknak. Önts olajat a vízgyűjtődbe!

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gépcsoport

az azonos célra munkába állított két v. több együtt dolgozó gépből álló egység... Tovább

csalán (Urtica)

a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó gyökerű a nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Környezetvédelem