Így tartsd tisztán a kölyökmacskákat

hirdetes

A kölyökmacskák tisztántartása

Puskás Rékka, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A cicák alapvetően sok időt töltenek tisztálkodással, ám ez nem jelenti azt, hogy neked, mint gazdinak, nem kellene törődnöd a megfelelő higiéniájával, különösképpen, ha kölyökcicáról gondoskodsz. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan tartsd tisztán cicádat, és hogyan biztosítsd számára a megfelelő szájhigiéniát.

Hogyan tartsd tisztán kiscicádat?

A kiscicák arcának megtisztítása

Egy kölyökmacska arcának tisztítása igényel némi körültekintést. Amikor a szemét tisztítod, például, mert olyan könnyet választ ki a cicusod, mely a szem alatt nyomot hagy, mindig figyelj arra, hogy gyógyszerészeti tisztaságú nemtisztító oldatot használj. Használat során törölgesd ezzel a belső szemzugtól kifelé haladva egészen a külső szemzugig.

Kölyökmacskád orra, ha egészséges, akkor mindig nedves és tiszta. Előfordulhat azonban, hogy némi orrváladék van az orrlyukaik sarkában. Ezt könnyen eltávolíthatod borogatással, vagy törlőkendővel és melegvízzel.

A kiscicák füleit rendszeresen meg kell vizsgálni! Ha piszkos, akkor hints bele egy kevés fültisztító oldatot és masszírozd a külső fülét. Ha bármely nyílásból váladékot vagy folyást veszel észre, azonnal keresd fel az állatorvost!

Hogyan gondoskodj kölyökcicád megfelelő szájhigiéniájáról?

Egy kölyökmacska tejfogai két-hat hetes korában bújnak ki. Fontos, hogy megfelelő higiéniás állapot legyen a szájában, különben könnyen elveszítheti a fogait, begyulladhat az ínye, ami nem csak rossz leheletet okoz, de bizony fáj is szegénynek.

hirdetes

A kiscicák fogainak tisztításához szükséged van egy kifejezetten kölyökmacskák számára készült fogkefére és állatorvosi fogkrémre. Érdemes minél fiatalabb korában elkezdeni rászoktatni erre a műveletre, hogy később természetes legyen számára.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy kiscicád fogain fogkövek alakuljanak ki, vegyél neki fogkőmentesítő szárazeledelt, aminek különleges szerkezete van és olyan anyagokat tartalmaz, melyek megkötik a kalciumot a nyálban, ezáltal lassítva a fogkő kialakulását. Adott esetben keresd fel az állatorvost, ő ultrahangos fogkőleszedővel eltávolíthatja a fogköveket.

Hogyan fürdesd kiscicádat?

A legtöbb macska nem vonzódik a vízhez és nem szeret fürödni. Azonban a fürdés nagyon fontos része a középhosszú és hosszúszőrű macskák higiéniájának, ezért érdemes már nagyon fiatal korában hozzászoktatni a fürdőhöz. Fürdetésnél fontos, hogy macskasampont használj, mert ennek savassága a cica bőréhez és szőréhez igazodik, míg az emberi sampon mérgező a kiscicák számára.

Amikor megismerteted kedvenced a vízzel, legyél gyengéd, ugyanakkor határozott. Első lépésként nedvesítsd meg egy szivaccsal, ha rosszul reagál, ellenséges lesz, akkor hagyd annyiban és néhány nap múlva próbáld újra, amíg el nem fogadja a vizet.

hirdetes

Óvatosan mosd át a szőrét, a szennyezett területekre összpontosítva. Töltsd fel a fürdő alját 36-37 fokos vízzel és finoman tedd bele a kölyökmacskát. Kedves szavakkal és simogatással folyamatosan nyugtasd. Öblítsd le a sampont és óvatosan önts vizet a cicus hátára, ügyelve arra, hogy se a szemébe, se a fülébe ne kerüljön! Bugyoláld be a kiscicád egy tiszta, meleg törölközőbe. A szőre megszárításához használhatsz hajszárítót, de figyelj rá, hogy nagyon óvatosan, ne legyen se túl meleg, se túl közel a cicához.
Az ilyesfajta ápolás egyfelől nagyszerű módja annak, hogy kötődés alakuljon ki a kedvenced és közted, miközben gondoskodsz az egészségéről és jóllétéről is. Ezek a folyamatok segítenek abban, hogy megismerd kedvenced bőrét, szemét, fülét, fogait és bundáját, így ha valami rendellenes, vagy szokatlan jelentkezik, azonnal észre fogod venni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szamos

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje korai-közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

korai tenyésztésbevétel

az állatok tenyésztésbe állítása a tenyészérettség előtt. Túlzásba vitele káros, mert... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok