7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

hirdetes

7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

Puskás Rékka

Napjainkra egyre inkább jellemző, hogy teknőst, különösen szárazföldi teknőst nem csak a fanatikus hüllőrajongók tartanak kiskedvencként. A teknőstartás népszerűségének növekedésében számos tényező játszik szerepet. Most mutatok hét okot, ami bemutatja, miért ideális háziállat egy szárazföldi teknősbéka!

Miért ideális háziállat egy szárazföldi teknős?

Csendes

A szárazföldi teknősök – bár ebben a vízben élő társaik is hasonlóak – egy meglehetősen csendes állat. Persze, motoszkál, ennek azért van némi hangja, de nem nyávog, nem vinnyog, nem ugat, nem morog, mint a kutyák és a macskák. A legzajosabb evés közben, amikor a táplálékául szolgáló gyümölcsök, fűfélék roppannak, miközben lakmározik. Tökéletes állat azok számára, akik panelben, társasházban élnek, vagy egyszerűen nem szeretik a hangoskodó kiskedvenceket.

Viszonylag igénytelen

A szárazföldi teknőstartás egy másik nagy előnye, hogy viszonylag igénytelen állat. Nem kell néhány naponta, vagy épp hetente kipucolni a teljes helyét, elegendő fél évente cserélni a földjét, illetve az el nem fogyasztott növényi maradékokat kiszedni, hogy ne rohadjon be. Egyes teknősök, különösen kiskorukban igényelnek vizet is, ezt egy kis medencébe érdemes nekik betelepíteni. A medencét minden nap egyszer ki kell törölni, majd újratölteni, és kész!

Nem büdös

Sok háziállattal ellentétben, sőt, a vízi teknősökkel is ellentétben a szárazföldi teknősök helye nem pállik, nem büdösödik be. Ha a maradékok mindig ki vannak szedve, akkor semmilyen kellemetlen szaggal nem kell számolni.

Növényevő

hirdetes

A szárazföldi teknősök túlnyomó többsége – ha nem az összes – növényevő. Ennek számos előnye van, például ez is közrejátszik abban, hogy nem büdösödik be a helyük. Az ékszerteknősök például szárított halat esznek, vízben élnek, így meglehetősen sűrűn kell tisztítani a helyüket. Ezzel szemben a növényevőknél elég csak kiszedni a megfonnyadt maradékot. Ráadásul egy kis saláta, uborka, vagy pitypanglevél a kertből mindig akad, nem kell rendszeresen beszerezni külön nekik való élelemet. Az sem egy utolsó szempont, hogy mivel növényevő, az ürüléke sem rossz szagú, leginkább az őszi erdőkben lévő avarhoz hasonlít.

hirdetes

Sokáig él

A legtöbb szárazföldi teknős igen hosszú életű. Így tehát, ha helyesen viseled a gondját, egész életedben hű barátod lesz, sőt, egyes fajok esetében könnyen lehet, hogy túl is él téged. A házikedvencek távozása lelkileg nagyon megterhelő, szeretjük az állatainkat és meggyászoljuk őket. Egy szárazföldi teknős esetében ezzel a traumával egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán kell számolni. Emiatt tökéletes kisállata lehet gyerekeknek is, akik számára az elmúlás egészen tragikus esemény.

Lassan nő

Egy kiskutya, kiscica néhány nap leforgása alatt eléri a végleges méretét. Egy teknős ezzel szemben inkább az emberekre hasonlít ebben a tekintetben. Az élettartama is hasonló, ezért nem meglepő, hogy a végleges méretét általában 10-15 éves kora körül éri el, fajtól függően. Emiatt a számukra kialakított hely jó hosszú ideig megfelelő, élete során csak néhány alkalommal kell nagyobbra cserélni az életterét. Sőt, ha van kert, ott is ki lehet nekik alakítani egy kifutót, ebben az esetben pedig télen – napelemes állat lévén – téliálmot alszanak, így a hideg napokban szinte foglalkozni sem kell velük.

Nagyon aranyos

Végül, de nem utolsó sorban a teknősök hihetetlenül aranyosak. A kis lábacskáik, a tekintetük, a páncéljuk íve, ahogy járás közben fel-le mozog, szinte minden ember szívét rabul ejti, akkor is, ha valaki nem fanatikus teknősrajongó. A teknősök évmilliók óta ilyen formában léteznek – ez pedig azt jelenti, hogy evolúciós szempontból elérték a tökéletességet, már nincs hova fejlődniük. A természet egyik legaranyosabb teremtményei, és bár nem ugatnak, nem dorombolnak, mégis képesek az önkifejezésre – ezt te is megtapasztalhatod, ha magadhoz veszel egy ilyen állatkát!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-05-31

Kecses, gyönyörű állatok. Ilyenek a farkasok! Ismerd meg a farkasokat! Már Magyarországon is élnek!

Elképesztően ritka és gyönyörű állatok a farkasok! Ismerd meg őket! Magyarországon is élnek már farkas családok! Ezekkel jó ha tisztában vagy! Farkasokról minden!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

További cikkek ebben a témában


fajkeresztezés

különböző —>fajok között létesített ivari kapcsolat, amelyből életképes utódok... Tovább

elletőistálló

a tehenészeti telepek fontos épülete, ált. a tehénistállótól leválasztott helyiség v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás