7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

hirdetes

7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

Puskás Rékka

Napjainkra egyre inkább jellemző, hogy teknőst, különösen szárazföldi teknőst nem csak a fanatikus hüllőrajongók tartanak kiskedvencként. A teknőstartás népszerűségének növekedésében számos tényező játszik szerepet. Most mutatok hét okot, ami bemutatja, miért ideális háziállat egy szárazföldi teknősbéka!

Miért ideális háziállat egy szárazföldi teknős?

Csendes

A szárazföldi teknősök – bár ebben a vízben élő társaik is hasonlóak – egy meglehetősen csendes állat. Persze, motoszkál, ennek azért van némi hangja, de nem nyávog, nem vinnyog, nem ugat, nem morog, mint a kutyák és a macskák. A legzajosabb evés közben, amikor a táplálékául szolgáló gyümölcsök, fűfélék roppannak, miközben lakmározik. Tökéletes állat azok számára, akik panelben, társasházban élnek, vagy egyszerűen nem szeretik a hangoskodó kiskedvenceket.

Viszonylag igénytelen

A szárazföldi teknőstartás egy másik nagy előnye, hogy viszonylag igénytelen állat. Nem kell néhány naponta, vagy épp hetente kipucolni a teljes helyét, elegendő fél évente cserélni a földjét, illetve az el nem fogyasztott növényi maradékokat kiszedni, hogy ne rohadjon be. Egyes teknősök, különösen kiskorukban igényelnek vizet is, ezt egy kis medencébe érdemes nekik betelepíteni. A medencét minden nap egyszer ki kell törölni, majd újratölteni, és kész!

Nem büdös

Sok háziállattal ellentétben, sőt, a vízi teknősökkel is ellentétben a szárazföldi teknősök helye nem pállik, nem büdösödik be. Ha a maradékok mindig ki vannak szedve, akkor semmilyen kellemetlen szaggal nem kell számolni.

Növényevő

hirdetes

A szárazföldi teknősök túlnyomó többsége – ha nem az összes – növényevő. Ennek számos előnye van, például ez is közrejátszik abban, hogy nem büdösödik be a helyük. Az ékszerteknősök például szárított halat esznek, vízben élnek, így meglehetősen sűrűn kell tisztítani a helyüket. Ezzel szemben a növényevőknél elég csak kiszedni a megfonnyadt maradékot. Ráadásul egy kis saláta, uborka, vagy pitypanglevél a kertből mindig akad, nem kell rendszeresen beszerezni külön nekik való élelemet. Az sem egy utolsó szempont, hogy mivel növényevő, az ürüléke sem rossz szagú, leginkább az őszi erdőkben lévő avarhoz hasonlít.

hirdetes

Sokáig él

A legtöbb szárazföldi teknős igen hosszú életű. Így tehát, ha helyesen viseled a gondját, egész életedben hű barátod lesz, sőt, egyes fajok esetében könnyen lehet, hogy túl is él téged. A házikedvencek távozása lelkileg nagyon megterhelő, szeretjük az állatainkat és meggyászoljuk őket. Egy szárazföldi teknős esetében ezzel a traumával egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán kell számolni. Emiatt tökéletes kisállata lehet gyerekeknek is, akik számára az elmúlás egészen tragikus esemény.

Lassan nő

Egy kiskutya, kiscica néhány nap leforgása alatt eléri a végleges méretét. Egy teknős ezzel szemben inkább az emberekre hasonlít ebben a tekintetben. Az élettartama is hasonló, ezért nem meglepő, hogy a végleges méretét általában 10-15 éves kora körül éri el, fajtól függően. Emiatt a számukra kialakított hely jó hosszú ideig megfelelő, élete során csak néhány alkalommal kell nagyobbra cserélni az életterét. Sőt, ha van kert, ott is ki lehet nekik alakítani egy kifutót, ebben az esetben pedig télen – napelemes állat lévén – téliálmot alszanak, így a hideg napokban szinte foglalkozni sem kell velük.

Nagyon aranyos

Végül, de nem utolsó sorban a teknősök hihetetlenül aranyosak. A kis lábacskáik, a tekintetük, a páncéljuk íve, ahogy járás közben fel-le mozog, szinte minden ember szívét rabul ejti, akkor is, ha valaki nem fanatikus teknősrajongó. A teknősök évmilliók óta ilyen formában léteznek – ez pedig azt jelenti, hogy evolúciós szempontból elérték a tökéletességet, már nincs hova fejlődniük. A természet egyik legaranyosabb teremtményei, és bár nem ugatnak, nem dorombolnak, mégis képesek az önkifejezésre – ezt te is megtapasztalhatod, ha magadhoz veszel egy ilyen állatkát!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

2021-05-12

Hogyan legyél környezettudatos kisállatod kapcsán? Íme, 7 szuper ötlet

Manapság egyre több ember igyekszik úgy élni, hogy odafigyel környezetére, ezzel is megóvva azt. Most tudd meg, kisállatod kapcsán mikre érdemes figyelned!

2021-05-13

Hogyan gondozd cicádat - ez a 10 jel bizonyítja, hogy boldog

Mégis hogyan tudod, hogy cicád mennyire érzi jól magát környezetében? Amennyiben erre a 10 jelre figyelsz, biztos lehetsz benne, hogy kedvenced boldog.

2021-05-25

10 növény, amivel légy óvatos lakásodban – megmérgezhetik kedvencedet

Amennyiben házikedvenceddel élsz együtt, fokozottan figyelj, hogy milyen növényeket telepítesz otthonodban - íme, 10 növény ami mérgező, így vigyázz velük!

2021-05-14

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

Ha egy madárfiókát látunk kertünkben, az első gondolatunk az lehet, hogy segítsünk neki. Ugyanakkor figyelnünk kell, hiszen néhány dolog ártani fog a fiókának.

2021-06-10

Kutyafajták – melyek idomíthatóak a legkönnyebben?

Te is szeretnél egy kutyust, de nem tudsz dönteni, milyet válassz? Mostani cikkünkben segítünk - mutatjuk melyek a legkönnyebben idomíthatóak, és melyek nem.

További cikkek ebben a témában


fűmagtermesztés

magfüves telepíthető tavasszal v. ősz elején (aug. 20. és szept. 15. között), gondosan... Tovább

115/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás