7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

Puskás Rékka

Napjainkra egyre inkább jellemző, hogy teknőst, különösen szárazföldi teknőst nem csak a fanatikus hüllőrajongók tartanak kiskedvencként. A teknőstartás népszerűségének növekedésében számos tényező játszik szerepet. Most mutatok hét okot, ami bemutatja, miért ideális háziállat egy szárazföldi teknősbéka!


Miért ideális háziállat egy szárazföldi teknős?

Csendes

A szárazföldi teknősök – bár ebben a vízben élő társaik is hasonlóak – egy meglehetősen csendes állat. Persze, motoszkál, ennek azért van némi hangja, de nem nyávog, nem vinnyog, nem ugat, nem morog, mint a kutyák és a macskák. A legzajosabb evés közben, amikor a táplálékául szolgáló gyümölcsök, fűfélék roppannak, miközben lakmározik. Tökéletes állat azok számára, akik panelben, társasházban élnek, vagy egyszerűen nem szeretik a hangoskodó kiskedvenceket.

Viszonylag igénytelen

A szárazföldi teknőstartás egy másik nagy előnye, hogy viszonylag igénytelen állat. Nem kell néhány naponta, vagy épp hetente kipucolni a teljes helyét, elegendő fél évente cserélni a földjét, illetve az el nem fogyasztott növényi maradékokat kiszedni, hogy ne rohadjon be. Egyes teknősök, különösen kiskorukban igényelnek vizet is, ezt egy kis medencébe érdemes nekik betelepíteni. A medencét minden nap egyszer ki kell törölni, majd újratölteni, és kész!

Nem büdös

Sok háziállattal ellentétben, sőt, a vízi teknősökkel is ellentétben a szárazföldi teknősök helye nem pállik, nem büdösödik be. Ha a maradékok mindig ki vannak szedve, akkor semmilyen kellemetlen szaggal nem kell számolni.

Növényevő

A szárazföldi teknősök túlnyomó többsége – ha nem az összes – növényevő. Ennek számos előnye van, például ez is közrejátszik abban, hogy nem büdösödik be a helyük. Az ékszerteknősök például szárított halat esznek, vízben élnek, így meglehetősen sűrűn kell tisztítani a helyüket. Ezzel szemben a növényevőknél elég csak kiszedni a megfonnyadt maradékot. Ráadásul egy kis saláta, uborka, vagy pitypanglevél a kertből mindig akad, nem kell rendszeresen beszerezni külön nekik való élelemet. Az sem egy utolsó szempont, hogy mivel növényevő, az ürüléke sem rossz szagú, leginkább az őszi erdőkben lévő avarhoz hasonlít.

Sokáig él

A legtöbb szárazföldi teknős igen hosszú életű. Így tehát, ha helyesen viseled a gondját, egész életedben hű barátod lesz, sőt, egyes fajok esetében könnyen lehet, hogy túl is él téged. A házikedvencek távozása lelkileg nagyon megterhelő, szeretjük az állatainkat és meggyászoljuk őket. Egy szárazföldi teknős esetében ezzel a traumával egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán kell számolni. Emiatt tökéletes kisállata lehet gyerekeknek is, akik számára az elmúlás egészen tragikus esemény.

Lassan nő

Egy kiskutya, kiscica néhány nap leforgása alatt eléri a végleges méretét. Egy teknős ezzel szemben inkább az emberekre hasonlít ebben a tekintetben. Az élettartama is hasonló, ezért nem meglepő, hogy a végleges méretét általában 10-15 éves kora körül éri el, fajtól függően. Emiatt a számukra kialakított hely jó hosszú ideig megfelelő, élete során csak néhány alkalommal kell nagyobbra cserélni az életterét. Sőt, ha van kert, ott is ki lehet nekik alakítani egy kifutót, ebben az esetben pedig télen – napelemes állat lévén – téliálmot alszanak, így a hideg napokban szinte foglalkozni sem kell velük.

Nagyon aranyos

Végül, de nem utolsó sorban a teknősök hihetetlenül aranyosak. A kis lábacskáik, a tekintetük, a páncéljuk íve, ahogy járás közben fel-le mozog, szinte minden ember szívét rabul ejti, akkor is, ha valaki nem fanatikus teknősrajongó. A teknősök évmilliók óta ilyen formában léteznek – ez pedig azt jelenti, hogy evolúciós szempontból elérték a tökéletességet, már nincs hova fejlődniük. A természet egyik legaranyosabb teremtményei, és bár nem ugatnak, nem dorombolnak, mégis képesek az önkifejezésre – ezt te is megtapasztalhatod, ha magadhoz veszel egy ilyen állatkát!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

2021-02-04

5 háziállat, amit gyerekek is tarthatnak

A gyerekek szeretik az állatokat, és felelősséget is tanulnak általa. Mutatok öt háziállatot, amit - egy kis szülői segítséggel - gyerkőcök is tarthatnak!

2021-02-04

5 extrémebb háziállat

Szeretnél valamilyen kiskedvencet tartani, de valami izgalmasabbra vágysz, mint egy macska? Mutatok néhány extrémebb háziállatot, amit te is tarthatsz otthon!

2021-02-05

Hogyan vigyázz kerti tavadra télen

A kerti tavak szépen díszítenek, de rengeteg kis ökoszisztémát foglalnak magukba, nagyon figyelnünk kell, hogy fent tudjuk tartani ennek törékeny egyensúlyát.

2021-02-04

Így gondozd cicádat télen

Amennyiben számodra is nehéz a téli időszak, képzeld el kiskedvenceid mit élhetnek át. Cikkünkben összegyűjtöttük, mikkel tudsz segíteni cicádnak ilyenkor.

2021-02-08

Milyen házat érdemes választanod kutyusodnak?

Menedéke, háza, megnyugvó helye – a kutyaház mindezeket jelenti kiskedvencednek. A méretétől, illetve fajtájától függően rengeteg modell közül választhatsz.

További cikkek ebben a témában


fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

komlós lucerna (Medicago lupulina L.)

a pillangósok családjába tartozó, sekélyen gyökerező, elágazó szárú, egy-két éves... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás