Ősi cipruserdő a víz alatt

50 ezer éves mocsári ciprusokra bukkantak

K. V.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ősi vízalatti erdőre bukkantak a búvárok Alabama partjainál. A vízalatti mocsári cipruserdő 50 ezer évig óceáni üledékek alá, oxigénmentes környezetbe volt temetve, de a Katrina hurrikán 2005-ben lemosta a lerakódásokat. 

Ősi vízalatti erdőre bukkantak a búvárok Alabama partjainál.

 

Ősi cipruserdő a víz alatt – Épek maradtak a fák

A Katrina hurrikán „segítségével” feltárultak a mocsári cipruserdő maradványai, amelyek olyan épek maradtak, hogy még mindig érezni rajtuk a friss ciprusillatot. A Katrina hurrikán épp időben mosta le a cipruserdőn lévő lerakódásokat, mert a fákra költözött üregásó állatok néhány éven belül elpusztították volna őket.
 
Ősi cipruserdő a víz alatt

Ősi cipruserdő a víz alatt – Évekig titokban maradt

A vízalatti cipruserdőre először helyi halászok bukkantak rá - halaktól és más tengeri állatoktól hemzsegő területet fedeztek fel. Ők elmesélték ezt egy búvárüzlet tulajdonosának, aki szerette volna megnézni a területet. Mikor lemerült, akkor bukkant rá a farengetegre, de mivel előfordul, hogy a búvárok tévesen ítélik meg víz alatt felfedezéseik jelentőségét, így több évig hallgatott a tenger mélyén tett felfedezéséről. 2012-ben mesélte el Ben Raines-nek, aki elsőként tárta fel és kezdte el vizsgálni nyilvánosan a vízalatti cipruserdőt. 
 

Ősi cipruserdő a víz alatt – Több ezer évvel ezelőtti klímaadatokra derülhet fény

Raines mintákat gyűjtött a víz alatt található fákról, és összeállt egy kutatócsoport a minták vizsgálatára. Ugyanis e vizsgálatok segítségével több információt kaphatnak a Föld több ezer évvel ezelőtti klímájáról. Szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy a víz alatt található fák kb. 52.000 évesek lehetnek. A fák évgyűrűinek vizsgálata fontos információkat szolgáltathat a Mexikói öbölben több ezer évvel ezelőtt uralkodó klímáról. A napjainkban víz alatt lévő fák több ezer évvel ezelőtt valószínűleg még szárazföldön voltak, mert a tengerszint is alacsonyabban volt. 
 
Ősi cipruserdő a víz alatt

Ősi cipruserdő a víz alatt – Nem sok idő van a kutatásokra

A kutatók szerint két év van a fák vizsgálatára, mert minél hosszabb ideig vannak a ciprusfák víz alatt, annál több tengeri élőlény fúrja be magát a fatörzsekbe, ami igen komolyan akadályozhatja a radiokarbonos kormeghatározást és a további kutatásokat. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

vérfolyadékpótlás

Nagyobb mennyiségű vérveszteség esetén a vérmennyiség legcélszerűbb vérátömlesztéssel... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek