5 megdöbbentő érdekesség a csirkékről

hirdetes

5 igazán meglepő tény a csirkékről

SFV

Aligha van olyan ember a világon, aki ne tudná mi fán terem a csirke. Sokan azonban egy egyszerű, bugyuta állatként tekintenek rá, ami nem több annál, mint, hogy finom és tápanyagokban gazdag hússal tud szolgálni. Mostani cikkünkben néhány olyan tényt gyűjtöttünk össze, amelyek rávilágítanak arra, hogy a csirkék nem is olyan semmilyen állatok.

Minden ami csirke

No.1. A tyúkok nem is tyúkeszűek.


A kevésbé okos, vagy feledékeny emberekre szoktuk azt mondani, hogy tyúkeszűek. A szó etimológiája azonban némileg kérdéses, hiszen a csirkéknek igencsak jó a memóriájuk. Képesek körülbelül 100 arcot megjegyezni és később felismerni – beleértve mind az embereket, mind önnön csirketársaikat. Az arcok mellett hangokat is képesek megjegyezni, így tudnak értelmezni különböző vokalizációkat és kommunikálni. Nem csoda hát, ha arra is emlékeznek, hogy ki bánik velük jól, és ki rosszul.


No.2. A csirkéknek van empátiájuk.


Tudósok kísérletei alapján fény derült arra a meglepő tényre, hogy a csirkéknek is van empátiájuk, így képesek együttérezni. A kísérletben egy tyúkot stresszhelyzetnek tettek ki, melyre ő olyan reakciót adott, mint ha ő maga is érezné a látott fél fájdalmát. Ugyanígy éreznek egyébként gyászt, ha egy társuk meghal, illetve magányt, ha elzárják őket társaiktól.

hirdetes


No.3. A csirkék is álmodnak, sőt!


Egy kísérlet során megfigyelték, hogy a csirkék alvási szakaszaiban is megjelenik a REM-fázis, azaz amikor álmodnak és feldolgozzák a nap történéseit. Emellett azonban van egy plusz alvási fázisuk, állapotuk, ami nekünk, embereknek nincs: ebben az állapotban félig alszanak, félig pedig ébren vannak – erről szemük is árulkodik, ugyanis gyakran az egyik csukva van, míg a másik nyitva.


No.4. Sokszínű tojások


Bizonyára Te is megfigyelted már, hogy a csirkék nem egy, hanem többszínű tojásokat raknak. Bár sokan próbálják ez alapján megállapítani a tojás minőségét, a kettőnek valójában semmi köze nincs egymáshoz. A különböző színeket ugyanis a különböző csirkék különböző genetikai állománya idézi elő. Így tehát ugyanolyan jó minőségű lehet mind a fehérebb, mind pedig a barnább tojás.

hirdetes


No.5. Rokonság a dinoszauruszokkal


Bizony nem csak legenda, hogy a csirkék legközelebbi ősei a T-Rexek. Kutatások ugyanis bebizonyítottak, hogy a kertünkben kapirgáló csirkék és libák valóban sokkalta kevesebbet változtak az evolúció során, mint más madarak és élőlények, amelyek szintén a dinoszauruszokból fejlődtek ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-07

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat

Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. Hogyan tehetünk a karácsonyfa tűlevél hullása ellen?

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-12-07

Legjobb kosár ötletek karácsonyra – Mutatjuk milyen kosarak készíts ajándékba!

Népszerű hagyomány, hogy a karácsonyi kosarakat készítünk tökéletes ajándék gyanánt. Az ételektől és italoktól kezdve az apró ajándékokig és luxuscikkekig.

2022-12-07

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez

A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnep középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett

2022-12-07

A Tokaj-Hegyalja Egyetem nem mindennapi borász képzéssel került fel a világtérképre

A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el a sárospataki campuson borászképzés folyik.

2022-12-07

5 legjobb program decemberre, ha elkerülnénk a zsúfolt adventi vásárokat!

Ugyan ebben az évben visszafogottabb ünnepségeket és karácsonyi készülődést a fővárosban is, így is akad bőven hely, ahol hangolódhatunk az ünnepekre.

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-07-24

15 varázslatos érdekesség a lovakról, amit valószínűleg Te sem tudtál

A lovak igazán különleges állatok: robosztusak, mégis kecsesek, egyszerre barátai és hű segítői az embernek. Most 15 érdekességet gyűjtöttünk a lovakról!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

genetikus talajosztályozás

a talajokat a fejl.-történetük során végbement fiz., kém. és biol. folyamatok jellege... Tovább

vemhesség (graviditás)

Emlősökben az anyaállat állapota a fogamzástól az ellésig v. avetélésig.Av.-i idő átlagos... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek