5 megdöbbentő érdekesség a csirkékről

hirdetes

5 igazán meglepő tény a csirkékről

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Aligha van olyan ember a világon, aki ne tudná mi fán terem a csirke. Sokan azonban egy egyszerű, bugyuta állatként tekintenek rá, ami nem több annál, mint, hogy finom és tápanyagokban gazdag hússal tud szolgálni. Mostani cikkünkben néhány olyan tényt gyűjtöttünk össze, amelyek rávilágítanak arra, hogy a csirkék nem is olyan semmilyen állatok.

Minden ami csirke

No.1. A tyúkok nem is tyúkeszűek.


A kevésbé okos, vagy feledékeny emberekre szoktuk azt mondani, hogy tyúkeszűek. A szó etimológiája azonban némileg kérdéses, hiszen a csirkéknek igencsak jó a memóriájuk. Képesek körülbelül 100 arcot megjegyezni és később felismerni – beleértve mind az embereket, mind önnön csirketársaikat. Az arcok mellett hangokat is képesek megjegyezni, így tudnak értelmezni különböző vokalizációkat és kommunikálni. Nem csoda hát, ha arra is emlékeznek, hogy ki bánik velük jól, és ki rosszul.


No.2. A csirkéknek van empátiájuk.


Tudósok kísérletei alapján fény derült arra a meglepő tényre, hogy a csirkéknek is van empátiájuk, így képesek együttérezni. A kísérletben egy tyúkot stresszhelyzetnek tettek ki, melyre ő olyan reakciót adott, mint ha ő maga is érezné a látott fél fájdalmát. Ugyanígy éreznek egyébként gyászt, ha egy társuk meghal, illetve magányt, ha elzárják őket társaiktól.

hirdetes


No.3. A csirkék is álmodnak, sőt!


Egy kísérlet során megfigyelték, hogy a csirkék alvási szakaszaiban is megjelenik a REM-fázis, azaz amikor álmodnak és feldolgozzák a nap történéseit. Emellett azonban van egy plusz alvási fázisuk, állapotuk, ami nekünk, embereknek nincs: ebben az állapotban félig alszanak, félig pedig ébren vannak – erről szemük is árulkodik, ugyanis gyakran az egyik csukva van, míg a másik nyitva.


No.4. Sokszínű tojások


Bizonyára Te is megfigyelted már, hogy a csirkék nem egy, hanem többszínű tojásokat raknak. Bár sokan próbálják ez alapján megállapítani a tojás minőségét, a kettőnek valójában semmi köze nincs egymáshoz. A különböző színeket ugyanis a különböző csirkék különböző genetikai állománya idézi elő. Így tehát ugyanolyan jó minőségű lehet mind a fehérebb, mind pedig a barnább tojás.

hirdetes


No.5. Rokonság a dinoszauruszokkal


Bizony nem csak legenda, hogy a csirkék legközelebbi ősei a T-Rexek. Kutatások ugyanis bebizonyítottak, hogy a kertünkben kapirgáló csirkék és libák valóban sokkalta kevesebbet változtak az evolúció során, mint más madarak és élőlények, amelyek szintén a dinoszauruszokból fejlődtek ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kacsa (házikacsa, réce, Anas platyrhyncha domestica)

—>kacsafélék családjába tartozik; a házi-k. őse a ma is vadon élő tőkés réce... Tovább

Gyõr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal

Földhivatal Bolla Gyula hivatalvezetõ Cím: Gyõr Czuczor G. u. 18-22 9022 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek