5 megdöbbentő érdekesség a csirkékről

5 igazán meglepő tény a csirkékről

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Aligha van olyan ember a világon, aki ne tudná mi fán terem a csirke. Sokan azonban egy egyszerű, bugyuta állatként tekintenek rá, ami nem több annál, mint, hogy finom és tápanyagokban gazdag hússal tud szolgálni. Mostani cikkünkben néhány olyan tényt gyűjtöttünk össze, amelyek rávilágítanak arra, hogy a csirkék nem is olyan semmilyen állatok.

Minden ami csirke

No.1. A tyúkok nem is tyúkeszűek.


A kevésbé okos, vagy feledékeny emberekre szoktuk azt mondani, hogy tyúkeszűek. A szó etimológiája azonban némileg kérdéses, hiszen a csirkéknek igencsak jó a memóriájuk. Képesek körülbelül 100 arcot megjegyezni és később felismerni – beleértve mind az embereket, mind önnön csirketársaikat. Az arcok mellett hangokat is képesek megjegyezni, így tudnak értelmezni különböző vokalizációkat és kommunikálni. Nem csoda hát, ha arra is emlékeznek, hogy ki bánik velük jól, és ki rosszul.


No.2. A csirkéknek van empátiájuk.


Tudósok kísérletei alapján fény derült arra a meglepő tényre, hogy a csirkéknek is van empátiájuk, így képesek együttérezni. A kísérletben egy tyúkot stresszhelyzetnek tettek ki, melyre ő olyan reakciót adott, mint ha ő maga is érezné a látott fél fájdalmát. Ugyanígy éreznek egyébként gyászt, ha egy társuk meghal, illetve magányt, ha elzárják őket társaiktól.


No.3. A csirkék is álmodnak, sőt!


Egy kísérlet során megfigyelték, hogy a csirkék alvási szakaszaiban is megjelenik a REM-fázis, azaz amikor álmodnak és feldolgozzák a nap történéseit. Emellett azonban van egy plusz alvási fázisuk, állapotuk, ami nekünk, embereknek nincs: ebben az állapotban félig alszanak, félig pedig ébren vannak – erről szemük is árulkodik, ugyanis gyakran az egyik csukva van, míg a másik nyitva.


No.4. Sokszínű tojások


Bizonyára Te is megfigyelted már, hogy a csirkék nem egy, hanem többszínű tojásokat raknak. Bár sokan próbálják ez alapján megállapítani a tojás minőségét, a kettőnek valójában semmi köze nincs egymáshoz. A különböző színeket ugyanis a különböző csirkék különböző genetikai állománya idézi elő. Így tehát ugyanolyan jó minőségű lehet mind a fehérebb, mind pedig a barnább tojás.


No.5. Rokonság a dinoszauruszokkal


Bizony nem csak legenda, hogy a csirkék legközelebbi ősei a T-Rexek. Kutatások ugyanis bebizonyítottak, hogy a kertünkben kapirgáló csirkék és libák valóban sokkalta kevesebbet változtak az evolúció során, mint más madarak és élőlények, amelyek szintén a dinoszauruszokból fejlődtek ki.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ráivarzás

a —>vemhesség első harmadában (esetleg később) előf. —>ivarzás. Tovább

ES Bocuse (RH 0155)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek