Szobanövének a tiszta levegőért - Milyen növények képesek hamar megtisztítani a levegőt környezetükben?

hirdetes

Szépek és hasznosak – 19 légtisztító szobanövény

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Levegőtisztító szobanövények

Botpálma (Rhapis)

A botpálmák (mint a legtöbb pálma általában) trópusi hangulatot varázsolnak otthonodba, ráadásul nagyon hatékonyan szűrik a levegőt is. Indirekt, de erős napfényben érzik jól magukat, jó vízelvezetésű talajban, továbbá rendszeres öntözést igényelnek. A botpálma az ammóniát és a formaldehidet szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A szobapáfránnyal számos otthonban és irodában találkozhatunk, ami nem meglepő, mert egy kifejezetten mutatós páfrányfaj, aminek már a neve is arról árulkodik, hogy hol ideális tartani. Fényigénye évszakfüggő, de indirekt, erős napfény ideális neki, talaj gyanánt pedig tőzegmoha, virágföld, és némi homok keveréke a megfelelő választás. Ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos legyen alatta, és ne száradjon ki két öntözés között. A szobapáfrány a formaldehidet és a xilolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Szobai szanszeviéria (Sansevieria trifasciata)

hirdetes

Ezt a szobanövényt olyan nehéz elpusztítani, mint helyesen elsőre kimondani a nevét. Egyenes, éles levelei ágaskodó kígyókra hasonlítanak – innen származik angol neve is: snake plant, vagyis kígyónövény. Közvetlen napfényben érzi jól magát, de nem kezd el azonnal hervadni, ha a megszokottnál kicsit sötétebb van otthonodban. Jó vízelvezetésű talajba ültesd, de öntözni csak ritkán öntözd (akár hetekig is bírják víz nélkül). A szobapáfrány a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilént, és a xilolt szűri ki a levegőből.

hirdetes

Levegőtisztító szobanövények - Közönséges borostyán (Hedera helix)

A népszerű közönséges borostyánnal sok helyen összefuthatsz, pedig sokan nem is tudják, hogy valójában egy légtisztító növény. Jól esik neki a sok napfény, és bármilyen virágföldben eléldegél. Öntözni is csak akkor kell, ha kiszárad alatta a talaj, de szeret párás helyen lenni. A közönséges borostyán a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilént, a penészt, és a xilolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Orvosi aloé (Aloe vera)

Az orvosi aloé nem csak legendás gyógyító ereje miatt jó, ha mindig a közelben van, hanem azért is, mert segít megtisztítani a szoba levegőjét. Ha elég jól gondozod, még virágait is megcsodálhatod. Közvetlen napfényben érzi jól magát, kaktuszoknak, vagy más pozsgás növényeknek szánt talajkeverékben. Ritkán kell öntözni, de olyankor mélyen. Az orvosi aloé a formaldehidet és a benzolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Krizantém (Chrysanthemum)

Ha az egyszerű zöldek helyett valami színesebbre vágysz, akkor vedd körbe magad krizantémokkal otthonod levegőjének tisztán tartására. A közvetlen napfényt szereti, jó vízelvezetésű talajjal (habár nem túl válogatós ilyen téren. Elég hetente öntözni. A krizantém a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilént, az ammóniát és a xilolt szűri ki a levegőből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bioredukció

nagy molekulájú szerves vegyületek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) aerob v. anaerob... Tovább

ciszta (cysta)

kóros körülmények között a különféle szervekben váladékpangásból, fejlődési... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés