Szobanövének a tiszta levegőért - Milyen növények képesek hamar megtisztítani a levegőt környezetükben?

Szépek és hasznosak – 19 légtisztító szobanövény

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Levegőtisztító szobanövények

Botpálma (Rhapis)

A botpálmák (mint a legtöbb pálma általában) trópusi hangulatot varázsolnak otthonodba, ráadásul nagyon hatékonyan szűrik a levegőt is. Indirekt, de erős napfényben érzik jól magukat, jó vízelvezetésű talajban, továbbá rendszeres öntözést igényelnek. A botpálma az ammóniát és a formaldehidet szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A szobapáfránnyal számos otthonban és irodában találkozhatunk, ami nem meglepő, mert egy kifejezetten mutatós páfrányfaj, aminek már a neve is arról árulkodik, hogy hol ideális tartani. Fényigénye évszakfüggő, de indirekt, erős napfény ideális neki, talaj gyanánt pedig tőzegmoha, virágföld, és némi homok keveréke a megfelelő választás. Ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos legyen alatta, és ne száradjon ki két öntözés között. A szobapáfrány a formaldehidet és a xilolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Szobai szanszeviéria (Sansevieria trifasciata)

Ezt a szobanövényt olyan nehéz elpusztítani, mint helyesen elsőre kimondani a nevét. Egyenes, éles levelei ágaskodó kígyókra hasonlítanak – innen származik angol neve is: snake plant, vagyis kígyónövény. Közvetlen napfényben érzi jól magát, de nem kezd el azonnal hervadni, ha a megszokottnál kicsit sötétebb van otthonodban. Jó vízelvezetésű talajba ültesd, de öntözni csak ritkán öntözd (akár hetekig is bírják víz nélkül). A szobapáfrány a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilént, és a xilolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Közönséges borostyán (Hedera helix)

A népszerű közönséges borostyánnal sok helyen összefuthatsz, pedig sokan nem is tudják, hogy valójában egy légtisztító növény. Jól esik neki a sok napfény, és bármilyen virágföldben eléldegél. Öntözni is csak akkor kell, ha kiszárad alatta a talaj, de szeret párás helyen lenni. A közönséges borostyán a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilént, a penészt, és a xilolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Orvosi aloé (Aloe vera)

Az orvosi aloé nem csak legendás gyógyító ereje miatt jó, ha mindig a közelben van, hanem azért is, mert segít megtisztítani a szoba levegőjét. Ha elég jól gondozod, még virágait is megcsodálhatod. Közvetlen napfényben érzi jól magát, kaktuszoknak, vagy más pozsgás növényeknek szánt talajkeverékben. Ritkán kell öntözni, de olyankor mélyen. Az orvosi aloé a formaldehidet és a benzolt szűri ki a levegőből.

Levegőtisztító szobanövények - Krizantém (Chrysanthemum)

Ha az egyszerű zöldek helyett valami színesebbre vágysz, akkor vedd körbe magad krizantémokkal otthonod levegőjének tisztán tartására. A közvetlen napfényt szereti, jó vízelvezetésű talajjal (habár nem túl válogatós ilyen téren. Elég hetente öntözni. A krizantém a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilént, az ammóniát és a xilolt szűri ki a levegőből.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

formalizmus

régebben elterjedt felfogás, amely a termelőképességtől gyakran független küllemi bélyegek... Tovább

csonttörés

a csontok folytonosságának megszakadása, amely lehet teljes (két v. több darabra törik a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés